Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată joi la Chişinău, au anunţat miercuri reprezentaţi ai Preşedinţiei Republicii Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit surselor, oficialul european va efectua vizita „pentru a face o trecere în revistă a progresului Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, scrie NewsMaker.

„Preşedinta von der Leyen va discuta cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu alţi oficiali despre continuarea sprijinului UE pentru Moldova”, au menţionat reprezentanţii instituţiei prezidenţiale.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a mai fost în Republica Moldova şi la 1 iunie 2023, când a participat la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene găzduit de Bulboaca.

Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut. Pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dez-oligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

După un an, Chişinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, susţine că Moldova a făcut progrese importante în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiţiei.

Rapoartele de evaluare ale Comisiei Europene pentru Ucraina şi Moldova sunt aşteptate în următoarele săptămâni, iar o eventuală decizie de deschidere a negocierilor ar urma să fie luată de liderii europeni la sfârşitul anului.

CITEȘTE ȘI Cât i-ar costa pe membrii actuali ai UE extinderea blocului comunitar cu nouă membri şi care ar fi principalele schimbări necesare. FT: Calculele interne sugerează că subvenţiile agricole vor scădea cu 20% în urma extinderii
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.