Uniunea Europeană trebuie să continue să crească presiunea asupra Rusiei şi să sprijine Ucraina, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Trebuie să continuăm să creştem presiunea asupra Rusiei şi vom continua, bineînţeles, sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina", a declarat şefa Comisiei Europene într-o conferinţă de presă.

Von der Leyen a precizat că Rusia a redus cu 80% livrările de gaze către UE, dar blocul european a compensat prin diversificare.

"Munca asiduă a dat roade. Preţurile la gaze sunt mai mici acum decât înainte de invazia Rusiei", a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson, a cărui ţară a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Pe măsură ce se apropie împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, Europa începe să deruleze un sprijin de 18 miliarde de euro pentru Kiev şi ia în considerare posibilitatea de a-i oferi tancuri germane Leopard 2.

În plus, Polonia şi Lituania doresc să reducă şi mai mult plafonul pentru preţul pentru petrolul rusesc şi să fie vizat de sancţiuni şi sectorul nuclear al Rusiei, au declarat vineri pentru Reuters diplomaţi de rang înalt din cele două ţări UE.

Varşovia şi Vilnius vor propune, de asemenea, ca blocul să interzică mai multe instituţii media de "propagandă rusă" şi să scoată mai multe bănci ruseşti din sistemul global de mesagerie SWIFT, au declarat diplomaţii.

"Este din ce în ce mai dificil să se obţină unanimitatea necesară în UE pentru mai multe sancţiuni. Cu toate acestea, vom propune un nou pachet ambiţios", a spus unul dintre diplomaţi.

Aceştia au precizat că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni al UE ar trebui să fie gata înainte de 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea ostilităţilor ruse în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.