Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat luni, la Windsor, într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic Rishi Sunak, că îndeplinesc împreună un ”angajament important” asumat în urmă cu câteva luni prin ”Cadrul de la Windsor”, în urma unei cooperări în Războiul din Ucraina, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a declarat că este ” o onoare şi o plăcere” să se afle la Windsor.

”Îmi amintesc că suntem amândoi oneşti unul cu altul în privinţa dificultăţilor din relaţia noastră bilaterală şi a fost vital să punem asta pe baze bune”, a spus ea.

În prezent, ”ne putem mândri cu faptul că ne-am îndeplinit” angajamentele pe care ni le-am asumat în negocierile Brexitului, a subliniat ea.

Ea a subliniat însă că a ajuns împreună cu Sunak la un ”acord de principiu asupra cadrului de la Windsor”, salutând un ”nou capitol” al relaţiei britanico-europene.

Ea a precizat că a încercat, împreună cu şeful Guvernului de la Londra, să rezolve o serie vastă de probleme prin aceste negocieri.

Von der Leyen a dat două exemple în acest sens.

Cadrul de la Windsor prevede ca aceeaşi mâncare şi aceleaşi medicamente să fie disponibile în Irlanda de Nord, la fel ca în restul Regatului Unit, a subliniat ea.

”Ne-am pus de acord asupra unor garanţii solide care să protejeze integritatea pieţei unice europene”, a subliniat ea.

”Cadrul de la Windsor ne respectă şi ne protejează interesele fiecăruia”, a insistat ea.

Ursula von der Leyen a subliniat că acest Cadru de la Windsor este ”în beneficiul poporului nord-irlandez şi susţine toate comunităţile care sărbătoresc pacea pe Insula Irlanda”.

Acest lucru înseamnă o relaţie mai puternică între Uniunea Europeană (UE) şi Regatul Unit, ”umăr la umăr, acum în viitor”.

Ea a salutat un acord ”istoric”.

Rishi Sunak a intervenit şi a spus că vrea să adauge că noul ”cadru” va aduce o schimbare imediată şi pozitivă în viaţa oamenilor şi că toţi cei implicaţi vot acest lucru.

Întrebaţi de un jurnalist de la postul irlandez RTÉ ce prevede noul document cu privire la jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Euroene (CJUE), Sunak a răspiuns că nord-irlandezii vor avea timp să-şi dea seama ce înseamnă noul ”cadru” pentru ei şi s-a declarat convns că vor observa că aduce îmbunătăţiri în aproape fiecare aspect al viţii lor cotidiene.

El a evocat ”frâna” acordată Stormontului drept un mecaism care îi va asigura pe nord-irlandezi că ”sunt responsabili de propriul destin”.

Von der Leyen a răspuns că CJUE va avea ultimul cuvânt în problemele legate de piaţa unică europeană şi a precizat că s-a lucrat ”din greu” la Cadrul de la Windsor, pentru ca Parlamentul provinciei să obţină acest mecanism.

Ea a subliniat însă că este vorba despre un mecanism de urgenţă şi şi-a exprimaty speranţa că nu va fi nevoie să fie folosit vreodată.

”Consultări extinse” vor reglementa ”cadrul”, a precizat ea.

UE este deplin angajată să apere Acordul din Vinerea Mare şi să evite o frontieră ”mai dură” pe Insula Irlanda, a dat ea asigurări.

Preşedinta CE, întrebată de ce Rishi Sunak a fost în măsură să încheie un acord pentru a modifica Protocolul nord-irlandez, iar predecesorul său Boris Johnson nu, a răspuns că acesta a avut o ”atitudine foarte constructivă” în vederea găsirii unor soluţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.