Regatul Unit şi Uniunea Europeană au încheiat un nou acord post-Brexit privind Irlanda de Nord, anunţă luni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, pe care-l numeşte ”Cadrul de la Windsor” (”Windsor Framework”), în urma unei întâlniri la Windsor, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou acord, ”un progres decisiv”, reprezintă ”un nou capitol” în relaţia regatului cu Uniunea, subliniază el.

El va păstra ”echilibrul delicat” al Acordului din Vinerea Mare din 1998, care apără ”aspitaţiile şi identitatea” tuturor locuitorilor Irlandei de Nord, afirmă Sunak.

El va ”pune capăt incertitudinilor” nord-irlandezilor, subliniază premierul britanic.

”Fluxul comercial în Regatul Unit va fi fluid” printr-o separare a mărfurilor între cele de pe o ”bandă verde” - cele care rămân în Irlanda de Nord - şi pe o ”bandă roşie” - cele care pot intra în UE.

”Birocraţia vamală împovărătoare va fi eliminată” pe ”banda verde”, anunţă el.

”Am eliminat orice sentiment de frontieră la Marea Irlandei”, subliniază Sunak.

O a doua parte a acestui nou acord va face lucrurile ”mai egale” în regat şi Irlanda de Nord, dă el asigurări.

”Am protejat locul Irlandei de Nord în Uniune”, declară el presei, la Windsor, şi dă asigurări că produsele ”esenţialmente britanice” urmează să fie din nou disponibile în Irlanda de Nord.

El dă în acest sens exemplul copacilor şi seminţelor.

Noul acord oferă totodată o soluţie istorică medicamentelor, anunţă el, subliniind că medicamentele autorizate în regat urmează să fie disponibile automat în provincia britanică.

O a treia parte a acordului priveşte apărarea suveranităţii poporului nord-irlandez, subliniază Sunak, în contextul în care mulţi nord-irlandezi sunt îngrijoraţi de faptul că vor fi afectaţi de schimbări legislative europene privind mărfurile.

În vederea prevenirii acestui lucru, noul acord acordă Parlamentului nord-irlandez o nouo ”frână” care-i permite Stormontului nu doar să aibă un cuvânt de spus în aceste legi, ci să împiedice aplicarea lor în provincie, anunţă Sunak.

”Asta stabiuleşte un proces clar prin care Adunarea democratic aleasă poate trage o frână de urgenţă” a schimbărilor care afectează bucuri europene care au impact asupra vieţii de zi cu zi. Dacă este trasă o astfel de ”frână”, Guvernul britanic va avea un drept de veto”, anunţă el.

Acest lucru acordă Acordului din Vinerea Mare - care a pus capăt ”tulburărilor” din Irlanda de Nord - o ”nouă garanţie puternică”, apreciază Sunak.

Numeroase voci, inclusiv numeroşi parlamentari conservatori, au cerut un vot asupra acestui acord.

Rishi Sunak a anunţat, răspunzând unei întrebări a presei, că noul acord urmează să fie supus adoptîrii în Parlament.

Însă nu imediat, ci după ce ”Cadrul Windsor” este studiat mai întâi, a precizat premierul britanic.

Noul acord urmează să fie supus aprobării Parlamentului ”la momentul oportun”, deoarece ”oamenii au nevoie de timp pentru a-l digera”, a declarat el.

Întrebat cum îi va convinge pe eurodeputaţii sceptici să susţină noul acord, Sunak a reiterat beneficiile acestuia şi a subliniat că acesta ”va face o fiferenţă uriaşă” pentru nord-irlandezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.