Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen recunoaşte lipsa diversităţii în instituţiile europene şi îndeamnă Uniunea Europeană (UE) ”să facă mai mult” în lupta împotriva rasismului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflată la conducerea unei echipe de 27 de comisari - 12 femei şi 15 bărbaţi -, toţi albi, germana Ursula von der Leyen a făcut aceste declaraţii în Parlamentul European (PE), la Bruxelles, într-o dezbatere cu privire la manifestaţiile împotriva rasismului de după moartea în Statele Unite, la 25 mai, a lui George Floyd, un afroamerican asfixiat de un poliţist alb.

”Să ne uităm în jurul nostru, în acest hemiciclu. Diversitatea societăţii noastre nu este reprezentată”, a recunoscut von der Leyen.

”Iar eu sunt prima care recunoaşte că situaşia nu este mai bună în cadrul colegiului comisarilor şi nici în rândul personalului CE”, a adăugat ea.

”Nu ştiu ce înseamnă să fii de culoare sau să faci parte din altă minoritate etnică, religioasă sau sexuală. Nu am avut niciodată experienţa să fiu tratată altfel doar din cauza naşterii mele”, a declarat ea.

”Nu ştiu ce înseamnă să fii tratat cu suspiciune, zi de zi, pe stradă, la cumpărături, în căutarea unui loc de muncă sau unei locuinţe noi”, a continuat ea.

”Majoritatea noastră, a celor care ne aflăm în această sală, nu ştie aceste lucruri”, a spus ea.

”Însă ştim un lucru. Mulţi oameni - femei şi bărbaţi - ştiu. Iar ei ne spun, cu voce tare, că tolerăm rasismul de prea mult timp”, a continuat ea.

”În Uniunea noatră, nu există loc pentru rasism sau pentru orice altă formă de discriminare”, a dat ea asigurări, evocând legislaţia UE în domeniu.

Însă ”noi trebuie să facem mai mult”, a îndemnat ea, anunţând că o dezbatere în cadrul CE urmează să fie consacrată, săptămâna viitoare, rasismului.

În cadrul acestei sesiuni plenare a Parlamentului Euroean (PE), care a început cu un moment de reculegere în memoria lui George Floyd, o eurodeputată germană de origine africană a declarat că a fost victima unor violenţe ale poliţiei la Bruxelles.

Pierrette Herzberger-Fofana, o aleasă din cadrul Verzilor, a povestit că a fost tratată în mod brutal de către poliţişti în timp ce fotografia o intervenţie pe care o considera abuzivă, o versiune contestată de către poliţia belgiană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.