Preşedinta Comisiei Europene Ursula van der Leyen a anunţat miercuri, în discursul său anual despre starea Uniunii, în Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară la Bruxelles, că CE urmează să doneze 200 de milioane de doze suplimentare de vaccin anticovid ţărilor sărace, până la jumătatea lui 2022, şi a pledat în favoarea unei Uniuni Europene a Apărării, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

VACCINARE

Preşedinta CE a anunţat în această alocuţiune că UE urmează să doneze, până la jumătatea lui 2022, 200 de milioane de doze suplimentare împotriva covid-19 ţărilor sărace.

UE a promis deja alte 250 de milioane de doze de vaccin anticovid ţărilor sărace.

”Este o investiţie solidară şi este totodată o investiţie în sănătatea mondială”, a declarat, în Parlament, von der Leyen.

Ea a subliniat că peste 70% dintre adulţii europeni sunt vaccinaţi, însă ”mai puţin de 1% de doze de vaccin (anticovid) au fost administrate în ţări sărace”.

Von der Leyen a anunţat că, în afara livrării a 700 de milioane de doze de vaccin anticovid stateor membre UE, Uniunea a livrat tot atâtea unui număr de 130 de ţări.

”Suntem singura regiune din lume care a făcut acest lucru”, a subliniat ea.

”Prima şi cea mai urgentă prioritate a noastră este să accelerăm vaccinarea globală”, a subliniat von der Leyen, apreciind că ”la un nivel de mai puţin de 1% de doze de vaccin anticovid administrate în ţările sărace, amploarea nedreptăţii şi nivelul urgenţei sunt evidente”, conform preşedintelui CE..

Ursula van der Leyan a anunţat că până în prezent, au fost generate în întreaga Europă peste 400 de milioane de certificate digitale, iar 42 de ţări de pe 4 continente s-au conectat la certificat.

APĂRARE

Ursula van der Leyen a pledat în favoarea implementării unei ”Uniuni Europene a Apărării”.

”Ceea ce ne reţine este lipsa noastră de voinţă politică”, a subliniat ea.

Preşedinta CE a insistat asupra riscurilor reprezentate de infracţionalitatea cibernetică.

În timpul preşedinţiei franceze a UE, în prima jumătate a lui 2022, urmează să aibă loc un summit pe tema apărării europene.

AFGANISTAN

Ursula van der Leyen a insistat de asemenea asupra atenţiei pe care UE o acordă situaţiei în Afganistan.

După preluarea puterii de către talibani, la 15 august, UE ”se află alături de poporul afgan”, a subliniat ea.

Von der Leyen promite un ajutor umanitar suplimentar UE destinat populaţieiafgane în valoare de 100 de milioane de euro.

UE a anunţat deja o creştere de patru ori a ajutorului său umanitar destinat Afganistanului, care atinge 200 de milioane de euro în 2021.

BUGET

Von der Leyen a confirmat lansarea unei dezbateri cu privire la o reformare a reglementărilor bugetare europene, cu obiectivul unei reforme până în 2023.

Reglementările Pactului de Stabilitate şi Creştere, care prevăd, între altele un deficit de 3%, au fost suspendate anul trecut, din cauza crizei sanitare provocate de pandemia covid-19.

Prin această suspendare, statele membre UE îşi pot susţine economiile în lupta împotriva impactului crizei sanitare.

UE ”nu va repeta greşeala” comisă după ultima criză financiară, când o revenire precipitată la rigoarea bugetară a provocat o recădere a continentului în recesiune, a promis preşedinta Comisiei Europene.

Acesta a fost al zecelea discurs despre starea Uniunii şi al doilea al Ursulei Von der Leyen.

Eurodeputaţii şi-au exprimat opinia cu privire la activitatea şi proiectele CE după discurs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.