Uraganul Matthew, cel mai puternic din ultimul deceniu, înainta miercuri către Statele Unite, după ce a ucis cel puţin nouă peroane şi a devastat mii de locuinţe în Haiti, Republica Dominicană şi a atins Cuba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florida, Georgia, South Carolina şi North Carolina se pregăteau de sosirea lui Matthew prin instituirea stării de urgenţă şi evacuări în zone de coastă.

Matthew s-a soldat cu cel puţin nouă morţi - cinci în Haiti şi patru în Republica Dominicană, potrivit unui bilanţ care ar putea creşte în timp ce uraganul de categoria 4 (pe o scală de 5 trepte) îşi continua traiectoria către Nord.

Autorităţile haitiene nu erau în măsură să estimeze amploarea pagubelor, în contextul în care jumătatea de sud a teritoriului, deosebit de afectată, a fost izolată de restul ţării, în urma surpării unui pod, marţi, şi în contextul în care regiunile cele mai afectate urmează să devină accesibile abia sâmbătă sau duminică.

Potrivit directorului filialei din Haiti a ONG-ului Heifer International, localitatea Okay - al treilea cel mai important oraş din ţară - este "cu adevărat foarte avariată. Majoritatea acoperişurilor caselor, magazinelor, benzinăriilor au fost luate" de rafale de vânt.

Aproximativ 1.800 de case au fost complet inundate, potrivit unui bilanţ parţial.

"Întreprinderi de lângă ocean au dispărut cu totul", a declarat pentru AFP Hervil Cherubin, subliniind că exploataţii agricole - pătlagină, orez, fasole - "au dispărut" şi că numeroase animale au murit.

Haiti este ţara din Caraibe cea mai vulnerabilă la evenimente meteorologice extreme, din cauza despăduririi importante şi a eroziunii solului.

Trecerea uraganului prin Republica Dominicană vecină a provocat moartea a patru persoane şi a avariat aproape 200 de case, au anunţat autorităţile locale.

După aceea "ochiul puternicului uragan Matthew a atins uscatul în apropiere de extremitatea de est a Cubei", a anunţat Centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC), într-un buletin emis la miezul nopţii de marţi spre miercuri (3.00, ora României), în care preciza că acesta se afla la 90 de kilometri est de Guantanamo.

Rafalele de vânt atingeau 220 de kilometri pe oră, iar uraganul se deplasa cu 15 kilometri pe oră.

Într-un ultim buletin, Institutul cubanez pentru meteorologie (Insmet) a preconizat ploi puternice, rafale violente de vânt şi alerte de inundaţii pe litoral.

Tot în Cuba, autorităţile militare americane au evacuat personalul neesenţial de la baza şi închisoarea militară Guantanamo. Cei 61 de deţinuţi erau adăpostiţi în instalaţii prevăzute să reziste la acest tip de furtună, potrivit armatei americane.

Matthew continua să înainteze către Bahamas, iar apoi urma să se întrepte către nord-est şi către Statele Unite.

ORDIN DE EVACUARE

Autorităţile din Florida - un stat care urmează să fie atins joi -, din Georgia South Carolina şi North Carolina au declanşat de marţi pregătiri.

Vecinii săi au instituit starea de urgenţă în mai multe comitate, cu scopul de a debloca mijloace suplimentare, însă guvernatoarea din South Carolina Nikki Haley a mers şi mai departe şi a ordonat evacuarea încă de miercuri a regiunilor de coastă din circumscripţia sa.

În total 1,1 milioane de persoane sunt vizate de acest ordin.

"Scopul nostru este să vă aflaţi la cel puţin 150 de kilometri distanţă de coaste", a avertizat ea.

"Matthew nu va întâlni prea mult uscat înainte să ajungă în Florida. Locuitorii din Florida trebuie să se pregătească de un uragan major", a avertizat Rick Scott, guvernatorul statului, într-un mesaj postat pe Twitter.

Barack Obama şi-a anulat o deplasare în South Carolina, unde urma să participe la un miting de susţinere a lui Hillary Clinton, în cadrul campaniei democrate în vederea alegerilor prezidenţiale.

La rându său, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunţat că Statele Unite mobilizau ajutoare pentru ţările afectate, în special pentru Haiti şi Jamaica, pentru care au fost deblocate deja ajutoare de urgenţă în valoare de 400.000 de dolari.

Agenţia federală pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), o aripă a Departamentului de Stat, a prepoziţionat ajutoare de urgenţă în Haiti.

Uniunea Europeană (UE) a deblocat, de asemenea, 255.000 de euro, în cadrul unei asistenţe "iniţiale" pentru Haiti.

Matthew, care urmează să atingă coastele americane ca "uragan major" - cel puţin de categoria a 3-a, cu rafale de vânt de peste 178 de kilometri pe oră - a stabilit deja recorduri.

RECORD DE LONGEVITATE

Potrivit expertului în uragane la Atlantic Philip Klotzbach, de la Universitatea statului Colorado, Matthew deţine recordul de longevitate în categoriile 4-5, în Caraibe.

El este totodată primul - din ultimii nouă ani - care atinge categoria a 5-a la Atlantic şi primul de categoria a 4-a care atinge Cuba din 2008 şi până în prezent.

Iar în opinia lui Klotzbach, Matthew este pe cale să depăşească recordul de longevitate ca uragan "major" la Atlantic stabilit de uraganul Ivan - zece zile, în 2004.

Matthew a adus precipitaţii foarte puternice în regiunile pe care le-a traversat, porivit NHC, care subliniază că aceste condiţii meteorologice vor dura mai multe zile după trecerea uraganului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.