O furtună iminentă ar putea provoca inundaţii "care pun în pericol viaţa" în Mexic şi în sud-vestul Statelor Unite, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane din SUA. Uraganul Hilary, în prezent de categoria trei pe scara cu cinci nivele Saffir-Simpson, se îndreaptă spre coasta mexicană a Pacificului însoţit de rafale de vânt de până la 215 km/h, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se aşteaptă ca uraganul să atingă uscatul în cursul zilei de sâmbătă (ora locală este cu 10 ore în urma orei României), iar meteorologii spun că apoi va pierde din viteză şi va deveni o furtună tropicală, îndreptându-se spre sudul Californiei. Chiar şi aşa, ar fi prima furtună tropicală care va lovi California în mai bine de 80 de ani.

În primul său avertisment de furtună tropicală pentru acest stat, Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) a declarat că în următoarele două zile sunt probabile "inundaţii catastrofale, care pun în pericol viaţa" în statul mexican Baja California şi în sud-vestul SUA.

Agenţia federală pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA) a "are pregătit personal şi provizii pentru a veni în ajutor în regiune", a declarat vineri preşedintele american Joe Biden. "Îi îndemn pe toţi cei care se află în calea furtunii să îşi ia măsuri de precauţie şi să asculte îndrumările oficialilor locali şi ai statului", a spus Biden.

Precipitaţiile ar putea ajunge la 250 de litri pe metru pătrat în unele zone, ceea ce ar putea avea efecte "semnificative şi rare" pentru unele părţi din sudul Californiei şi sudul statului Nevada, a declarat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS).

În San Diego, NWS a emis un avertisment pentru "potenţial ridicat" de viituri. Aproape 26 de milioane de persoane din sud-vestul SUA se aflau sub avertizare de inundaţii.

Sâmbătă, la ora 12:00 GMT (15.00, ora României), uraganul se afla la aproximativ 500 km vest de extremitatea sudică a statului mexican Baja California, a precizat NHC. Potrivit prognozelor, uraganul se deplasa spre nord de pe coasta Mexicului, urmând să atingă pământul spre miezul nopţii (ora locală), continuând apoi prin statul american California (duminică târziu şi luni)

Unele părţi ale Mexicului se află sub avertizare de furtună tropicală, iar guvernul a plasat 18.000 de soldaţi în stare de alertă pentru a ajuta la operaţiunile de salvare.

Major League Baseball a reprogramat trei meciuri în sudul Californiei, în timp ce SpaceX a amânat lansarea unei rachete de la baza sa de pe coasta centrală a Californiei cel puţin până luni.

De asemenea, Serviciul Parcurilor Naţionale a închis Parcul Naţional Joshua Tree şi Rezervaţia Naţională Mojave, ambele din California, pentru a evita ca vizitatorii să rămână blocaţi în caz de inundaţii.

Uraganele şi furtunile tropicale sunt oarecum frecvente în Mexic. Dar ultima dată când o furtună tropicală a atins pământul în sudul Californiei a fost în Long Beach, în 1939.

Experţii spun că fenomenele meteorologice anormale care afectează SUA - şi mai multe zone de pe glob - sunt influenţate de schimbările climatice provocate de om.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.