Uraganul Harvey continua să avanseze sâmbătă în Texas, unde mai multe persoane au fost rănite şi care este ameninţat în continuare de ”inundaţii catastrofale” în zilele următoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ploi torenţiale se vor abate începând de astăzi (aâmbătă) şi până luni asupra Texasului, iar zone ploioase vor rămâne ancorate în anumite regiuni”, au avertizat sâmbătă serviciile meteorologice americane, anticipând, local, acumulări între 38 şi 88 de centimetri, până miercuri.

În mai multe comitate s-au înregistrat deja, sâmbătă dimineaţa, în jur de 23 de centimetri de apă în 24 de ore.

Cel mai puternic uragan care a lovit Statele Unite din 2005 încoace şi cea mai gravă furtună care se abate asupra Texasului din 1961, Harvey a atins uscatul vineri, către ora locală 22.00 (sâmbătă, 6.00, ora României), între Rockport şi Port Aransas, la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Corpus Christi.

Harvey a accelerat la categoria a 4-a - pe o scală de cinci - la momentul în care atinga uscatul, însoţit de rafale de vânt cu o viteză de până la 215 kilometri pe oră.

Uraganul se deplasează cu o viteză foarte mică - nouă kilometri pe oră sâmbătă dimineaţa -, ceea ce-l face cu atât mai periculos, însă puterea rafalelor sale a scăzut rapid peste noapte.

La ora 11.00 GMT (14.00, ora României), el a fost retrogradat la categoria 1, cu rafale de vânt de 140 de kilometri pe oră, care au scăzut şi mai mult, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), la 130 de kilometri pe oră, a anunţat Centrul Naţional al Uraganelor (NHC).

Harvey ar putea să facă numeroase zone ”nelocuibile timp de luni de zile”, a avertizat agenţia federală, care se aşteaptă ca acesta ”să şerpuiască deasupra sud-estului Texasului până la mijlocul săptămânii viitoare”.

Zece persoane au fost rănite vineri la Rockport de acoperişuri luate de vânt, numeroşi arbori au fost smulşi din rădăcini, iar vehicule avariate erau vizibile ”peste tot”, a povestit presei locale Kevin Carruth, un reprezentant municipal.

Poliţia din Corpus Christi a semnalat sâmbătă dimineaţa pe Twitter ”numeroase fragmente pe drumuri şi linii electrice culcate la pământ. Cea mai mare parte a semafoarelor nu funcţionează” şi cer ”răbdare” locuitorilor, să le lase ”să securizeze lucrurile înainte de întoarcerea dumneavoastră”.

Gestionarul electricităţii în Texas - ERCOT - a anunţat că sâmbătă, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României), peste 213.000 de clienţi erau privaţi de curent pe coasta texană din cauza uraganului.

Preşedintele Donald Trump a semnat încă de vineri o declaraţie de catastrofă naturală.

Gândindu-se la dramaticul precedent al uraganului Katrina, care s-a soldat cu 1.800 de morţi şi a distrus cartiere întregi la New Orleans, în Louisiana vecină, el este ţinut la curent cu situaţia şi intenţionează să se ducă în zona sinistrată săptămâna viitoare.

”Supraveghere strânsă a uraganului Harvey de la Camp Davis. Noi nu lăsăm nimic la întâmplare”, a scris sâmbătă dimineaţa, pe Twitter, miliardarul republican.

”A TREBUIT SĂ LAS TOTUL”

Încă de vineri, coasta a fost bătută de rafale de vânt violente şi ploi care au transformat Corpus Christi - un oraş industrial cu 300.000 de locuitori - într-o fantomă.

Mii de locuitori au preferat să fugă în interiorul uscatului, cel mai adesea la San Antonio, la aproximativ 200 de kilometri distanţă, la insistenţa autorităţilor şi de teamă că se vor trezi sub apă.

Michael Allen se află printre ei. ”Mi-am spus că nu vreau să ajung ca oamenii aceia de la New Orleans. Nu voiam să mi se întâmple mie”, a declarat el pentru AFP în faţa unui centru de primire amenajat în pripă.

Ca mulţi alţii, el a plecat foarte repede. ”A trebuit să las totul”.

În afară de ploaie, Harvey a provocat o creştere a nivelului apei, care poate atinge până la patru metri în anumite sectoare.

”Din câte îmi amintesc eu, nu cred să fi existat aşa ceva” anterior, a comentat pentru AFP Brian McNoldy, un cercetător al uraganelor de la Universitatea din Miami.

”Nu-mi amintesc de vreun uragan major care se deplasează încet şi rămâne blocat. Este o combinaţie foarte îngrijorătoare”, a subliniat el.

Acest uragan atipic ar urma să nu pătrundă prea adânc în stat, ci să devasteze mai ales coasta şi să ameninţe rafinăriile de petrol.

”Putem spune, în acest stadiu că va fi vorba despre un dezastru major”, a avertizat încă de vineri guvernatorul texasului Greg Abbott.

TRAUMATISMUL KATRINA

Harvey a trezit în Statele Unite traumatismul Katrina, care a provocat o catastrofă umanitară.

La acea vreme, lipsa pregătirii şi deficienţele flagrante ale statului federal au avut consecinţe  dramatice. Acestui lucru i s-au adăugat criticile la adresa preşedintelui George W. Bush, acuzat de mulţi de indiferenţă faţă de locuitorii unei regiuni foarte defavorizate şi majoritar de culoare.

Aşteptând să poată să evalueze mai precis pagubele şi să facă primul bilanţ, Patrick Rios, primarul din Rockport le-a transmis un mesaj celor care au decis să rămână şi să înfrunte furtuna: ”să-şi scrie cu un marker care nu se şterge numărul securităţii sociale pe braţ”, pentru ca să poată să fie identificaţi în caz de deces.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.