Fostul preşedinte american Donald Trump urmează să fie judecat - începând de la 4 martie 2024 - de către un tribunal federal, la Washington, cu privire la tentativele sale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020, în plină campanie electorală, anunţă luni judecătoarea Tanya Chutkan, preşedinta completului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoarea Tanya Chutkan a tranşat, în cadrul unei audieri consacrate propunerilor celor două părţi

Procurorul special Jack Smith voia ca procesul lui Donald Trump la Washington să înceapă la 2 ianuarie 2024, un termen prea scurt, consideră ea, pentru a-i permite să se pregătească, în timp ce apărarea cerea un termen în aprilie 2026, ”cu mult peste ceea ce ese necesar”, apreciază judecătoarea.

Această dată nu are niciun caracter pripit, consideră magistrata, care subliniază că procesul va fi deschis la exact trei ani, două luni şi şase zile de la 6 ianuarie 2021.

Ea se referă astfel la luarea cu asalt a Capitoliului, sediul Congresului, de către sute de susţinători au lui Donald Trump, ”încinşi” pentru a împiedica în această instituţie certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden.

PRIMUL PROCES PENAL

Este vorba, astfel, despre primul proces penal al favoritului în alegerile primare republicane, care urmează să fie judecat începând de la sfârşitul lui martie 2024 în statul New York cu privire la plăţi suspecte către o fostă actriţă porno, Stormy Daniels, apoi în mai 2024, de către un tribunal din Florida (sud-est), cu privire la o gstionare neglijentă a unor documente confienţiale după ce a plecat de la Casa Albă.

Data procesului într-un al patrulea dosar, al unor presiuni electorale în Georgia, în 2020, în a cărui inculpare i s-a făcut, săptămâna trecută, o fotografie judiciară (”mugshot”), o imagine istorică în cazul unui fost preşedinte, nu a fost stabilită încă.

Judecătoarea Chutkan a respins majoritatea argumentelor apărării, care cerea doi ani şi jumătate, adică atât cât a durat ancheta, pentru a examina documentele acuzării.

Avocatul lui Donald Trump John Lauro şi-a exprimat indignarea, cu vehemenţă, faţă de propunerea datei acuzării, în ianuarie 2024.

”Cereţi un proces-spectacol, nu un proces rapid”, a tunat el în audiere.

”ACEST CAZ NU VA FI JUDECAT ÎN 2026”

”Nu veţi avea încă doi ani, acest caz nu va fi judecat în 2026”, a declarat ea luni.

Procurorul Molly Gaston a invocat ”interesul public extraordinar faţă de un proces rapid”, având în vedere faptul că ”inculpatul este acuzat de infracţiuni istorice” în cazul unui preşedinte în exerciţiu la momentul faptelor.

Judecătoarea l-a avertizat deja pe Donald Trump să nu facă ”declaraţii incendiare care să polueze selectarea juriului”, care nu vor face decât să o determine pe magistrată să stabilească o dată mai apropiată a procesului.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe miliardarul republican să-l acuze luni - fără probe - pe preşedintele democrat Joe Biden de faptul că este vinovat de inculpările sale, şi să-l catalogheze din nou drept ”corupt”.

Cei doi s-ar putea înfrunta din nou, în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.

”PROGRES IREVERSIBIL”

Era neclar imediat ce consecinţe poate avea această dată asupra calendarului judiciar încărcat al lui Donald Trump.

Judecătoarea Chutkan a anunţat că a informat-o cu privire la decizia sa pe colega sa însărcinată cu procesul de la New York.

”Presupun că cei patru judecători încărcinaţi cu aceste dosare au încercat să coordoneze ordinea proceselor şi că procurorii din New York şi Georgia le vor amâna pe ale lor, din deferenţă faţă de afacerile federale”, a declarat AFP înainte de audiere Carl Tobias, un profesor de drept la Universitatea din Richmond.

Un consultant politic republican, Whit Ayres, consideră că o achitare a lui Donald Trump la primul proces - oricare ar fi el - îi va face avansul în primarele republicane ireversibil.

”Nu văd cum ar fi posibil să fie arestat” în cursa la învestirura republicană, subliniază el într-un interviu online.

”Dar dacă este condamnat cu privire la o acuzaţie gravă, nu şriu cum ar reacţiona oamenii”, continuă el, ”pentru că nu ne-am mai întâlnit cu o situaţie care să semene de departe sau de aproape cu aceasta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.