Iranul a asigurat că Statele Unite i-au cerut să "se răzbune proporţional" după asasinarea de vineri, într-un raid american, a generalului iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, conform AFP. Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost "la fel de utili" pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian ucis. Două atacuri au vizat aproape simultan, sâmbătă seară, ultrasecurizata Zonă verde din Bagdad şi o bază aeriană aflată la nord de capitală, care găzduieşte soldaţi americani, relatează AFP. Mai multe manifestaţii au avut loc în marile oraşe americane precum Washington, New York sau Chicago, participanţii scandând că nu vor război cu Iranul, a doua zi după atacul soldat cu uciderea generalului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Uciderea lui Soleimani - Mike Pompeo le reproşează europenilor că nu au fost prea "utili"

UPDATE - Manifestaţii în SUA

În faţa Casei Albe s-au strâns peste 200 de persoane la apelul organizaţiilor de stânga. "Vrem retragerea trupelor SUA din Irak imediat! Fără război şi sancţiuni contra Iranului", au spus manifestanţii.

Şi în Times Square, la New York, manifestanţii au defilat şi au cerut să nu se intre într-un război cu Iranul.

"Războiul nu este o strategie de realegere", se putea citi pe un banner.

Manifestaţii au avut loc şi la Chicago, în faţa clădirii Trump Tower, dar şi la Los Angeles.

UPDATEDouă atacuri au vizat sâmbătă Zona verde din Bagdad şi o bază aeriană cu soldaţi americani

Tiruri de rachetă au fost trase spre Zona verde, unde se află sediul ambasadei americane atacată, marţi, de mii de combatanţi şi partizani pro-Iran din Irak, au anunţat responsabili ai securităţii irakiene şi ai Zonei verzi.

În  acelaşi timp, două rachete Katiuşa au fost trase asupra bazei aeriene de la Balad, unde se află soldaţi, dar şi avioane americane.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu s-au înregistrat victime în aceste două atacuri.

Imediat după aceste tiruri, drone americane au survolat baza pentru misiuni de recunoaştere.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Elveţia, care reprezintă interesele SUA în Iran în absenţa relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a afirmat vineri că reprezentantul său a "transmis un mesaj cu care SUA l-au însărcinat să-l înmâneze Iranului", fără a preciza ceea ce conţine.  

În apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu dronă americană l-a ucis pe Soleimani, şeful Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, şi pe Abou Mehdi al-Mouhandis, omul Iranului în Irak. 

Citat vineri seară de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandantul-şef adjunct al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a afirmat că Washingtonul i-a transmis "dacă vreţi să vă răzbunaţi, răzbunaţi-vă proporţional cu ce am făcut noi".

Americanii nu sunt în poziţia de a "decide" răspunsul Iranului şi "trebuie să se aştepte la o răzbunare dură. Această răzbunare nu se limitează la Iran", a spus el, asigurând că aliaţii Iranului din Orientul Mijlociu sunt "pregătiţi să concretizeze această răzbunare".  

Contraamiralul nu a precizat în ce fel SUA au comunicat acest mesaj Iranului.                

Însă în afară de Elveţia, ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammed Javad Zarif a declarat că "emisarul elveţian a transmis un mesaj ridicol de la americani" vineri.

Emisarul elveţian "a primit un răspuns ferm scris (din partea Iranului) la această scrisoare îndrăzneaţă a americanilor", a indicat Zarif.                

Teheran a promis "o răzbunare dură într-un loc şi la momentul potrivit" pentru moartea lui Soleimani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.