Conservatorul Rishi Sunak urmează să devină viitorul premier britanic, succesorul lui Liz Truss, după ce singura sa contracandidată din cursa la şefia Partidului Conservator, ministrul în exerciţiu al Relaţiei cu Parlamentul, Penny Mordaunt, nu a obţinut, luni, numărul necesar de susţinătrori în rândul parlamentarilor conservatori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Penny Mordaunt şi-a anunţat înfrângerea şi şi-a anunţat pe twitter ”susţinerea deplină” a lui Rishi Sunak.

”Ne-am ales viitorul premier”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Penny Mordaunt, care şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a asigurat pe Rishi Sunak de susţinerea sa.

”AM PRIMIT DOAR O CANDIDATURĂ VALIDĂ”

Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, un fost ministru al Finanţelor, nepotul unui imigrant de origine indiană, cu o carieră tipică elitei britanice, intră astfel în istorie şi devine primul premier care nu este alb ce conduce Guvernul Regatului Unit.

Victoria acestui deputat - care a depus jurământiul în Parlamentul britanic pe Bhagavad Gita, un text considerat una dintre scrierile fundamentale ale hinduismului - intervine în toiul sărbătorii hibnduse Diwali.

”Pot să confirm că am primit doar o candidatură validă”, a anunţat însărcinatul cu organizarea acestui scrutin, Graham Brady,

”Rishi Sunak a fost ales astfel preşedintele Partidului Conservator”, a anunţat el.

Întrucât Partidul Conservator este majoritar în Camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, Rishi Sunak devine astfel premier şi are de înfruntat provocarea de a ataca o perofundă criză socială şi de a încerca să unifice o majoritate pe care unii o consideră de necontrolat după 12 ani de putere.

”SĂ ACŢIONĂM PENTRU ŢARA NOASTRĂ”

”Vreau să ne redresez economia, să ne unesc partidul şi să acţionez pentru ţara noastră”, a declarat el duminică, la anunţarea candidaturii, pe Twitter, în timpul unui weekend de negocieri intense.

În voinţa de a-şi marca diferenţa faţă de Boris Johnson, el a promis ”integritate, profesionalism şi responsabilitate”.

Imediat ce Liz Truss - împinsă afară de la putere în urma unei adevărate furtuni financiare provocată de planurile sale de a scădea masiv impozitile - îşi va prezenta în mod oficial demisia regelului Charles al III-lea, suveranul britanic îl va însărcina pe Rishi Sunak să formeze un nou guvern, după un calendar care urmează să fie fie prezentat curând.

Aceasta este o premieră pentru Charles, a cărui ascensiune la tron a început la 8 septembrie, la moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a.

Rishi Sunak, candidatul înfrânt în vară de către Liz Truss - un premier efemer, care a demisionat după doar 44 de zile de mandat -, urmează să fie al cincilea premier de la referendumul Brexitului din 2016, care a deschis un îndelungat capitol de turbulenţe economice şi politice fără precedent în Regatul Unit.

Ministrul în exerciţiu însărcinat cu Rrelaţia cu Parlamentul, Penny Mordaunt, în vârstă de 49 de ani, a fost eliminată din această cursă - din cauză că nu a reuşit să obţină susţinerea a 100 de deputaţi conservatori.

Ea şi-a recunoscut înfrângerea într-un mesaj postat pe Twitter, cu puţin înainte de anunţul oficial.

Cei 170.000 de membri ai Partidului Conservator nu urmează să fie consultaţi - un proces care ar fi întârziat până vineri anunţarea învingătorului.

Fostul ”cancelar” Rishi Sunak, un apărător al ortodoxiei bugetare, a sedus o mare parte a tabereri conservatoare şi ajunge la putere într-un Regat Unit care traversează o gravă criză economică şi socială, o inflaţie de peste 10% şi greve care se multiplică.

Situaţia a continuat să se degradeze în ultimele luni, în contextul în care Guvernul era paralizat de schimbări succesive care au agitat majoritatea parlamentară.

Ea a fost şi mai agravată de rătăcirile lui Liz Truss, care au destabilizat pieţele şi au depreciat lira sterlină.

JOHSNON STABILEŞTE O DATĂ

Rishi Sunak a denunţat cu regularitate, în această vară, planul economic al lui Liz Truss.

El apărea ca o figură liniştitoare pentru piaţa britanică.

Într-o răsturnare spectaculoasă, fostul său şef, fostul premier Boris Johnson a anunţat duminică seara că renunţă să candideze, din cauza disensiunilor din interiorul majorităţii.

Boris Johnson, în vârstă de 58 de ani, în continuare sigur pe el, s-a declarat convins că, în cazul în care ar fi candidat, ar fi avut o ”şansă bună aă se întoarcă (la numărul 10) pe Downing Street”.

El şi-a dat demisia în iulie, obligat de zeci de demisii din Guvern. inclusiv cea a lui Rishi Sunak.

El s-a declarat ”bine plasat” să-şi conducă tabăra, aflată la putere de 12 ani, în viitoarele alegeri legislative, prevăzute peste doi ani.

Opoziţia laburistă, favorită în sondaje de opinie, îndeamnă neîncetat la alegeri anticipate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.