Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi, la Casa Albă, că Statele Unite se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept ”defectuos la baza sa”, relatează The Associated Press. ”Lucruri măreţe” pot avea loc pentru poporul iranian în urma anunţul retragerii Statelor Unite din acest acord nuclear global, a declarat el. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că ţara sa va rămâne membru al acordului nuclear, dacă interesele sale vor fi protejate, în ciuda faptului că Trump a decis retragerea SUA. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marţi seară, că sprijină decizia "curajoasă" luată de preşedintele SUA, în timp ce liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat "regretul şi îngrijorarea".Emmanuel Macron, Angela Merkel şi Theresa May au semnat o declaraţie comună în care arată că cele trei state rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, scrie Politico. Ministerul rus de Externe se declară "profund dezamăgit" de decizia lui Trump de retragere a Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, conform unei declaraţii citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus de Externe se declară "profund dezamăgit" de decizia lui Trump de retragere a Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul

"Nu există şi nu pot exista motive pentru ruperea acordului - JCPOA. Planul şi-a dovedit pe deplin eficienţa", se arată în declaraţie.

Conform documentului, "Statele Unite subminează încrederea internaţională în Agenţia pentru Energie Atomică".

Ministerul a anunţat că este în continuare deschis cooperării cu ceilalţi membri ai acordului cu Iranul şi va continua să dezvolte relaţiile bilaterale cu regimul de la Teheran.

Preşedintele Rouhani susţine că Iranul va rămâne în acordul nuclear dacă interesele ţării vor fi protejate şi numeşte decizia SUA „un atac psihologic”

„Dacă atingem obiectivele acordului cooperând cu celelalte membre, atunci va rămâne valabil. Ieşind din acord, America a subminat angajamentul său faţă de un tratat internaţional”, a declarat Rouhani.

„Am discpus ca Ministerul de Externe să negocieze cu ţările europene, China şi Rusia în următoarele săptămâni. Dacă la sfârşitul acestei perioade scurte concluzionăm că putem beneficia de acord cu cooperarea tuturor ţărilor, atunci acordul va rămâne valabil”, a adăugat el.

Rouhani a asigurat cetăţenii iranieni, care sunt nemulţumiţi de rata mare a şomajului şi de stagnarea standardului de viaţă, că decizia lui Trump nu va avea niciun efect aspra economiei Iranului.

„Cetăţenii noştrici curajoşi nu vor fi afectaţi de acest atac psihologic ... progresul economic al Iranului va continua. Oamenii nu ar trebui să fie îngrijoraţi deloc”, a afirmat Rouhani.

Clasa politică aflată la conducerea Iranului se teme de eventuale proteste anti-guvernamentale, asemănătoare cu cele din ianuarie. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise în timpul acelor proteste.

Rouhani a avertizat că Iranul este pregătit să îşi reia activitatea nucleară dacă interesele sale nu vor fi garantate în acord după ieşirea SUA.

„Dacă va fi nevoie, ne vom relua progresul nuclear la nivel industrial fără nicio limită. De acum înainte, totul depinde de interesele naţionale ale Iranului”, a susţinut el.

„Ca răspuns la încălcările repetate şi retragerii ilegale a SUA din acordul nuclear, voi coordona un efort diplomatic aşa cum am fost instruit de preşedintele Rouhani, pentru a examina dacă cei rămaşi în acord pot garanta toate beneficiile Iranului. Concluziile la care voi ajunge vor determina răspunsul nostru”, a declarat ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif.

CITEȘTE ȘI Trezoreria americană anunţă că impune ”imediat” Iranului sancţiuni ridicate în dosarul nuclear, dar că le va permite companiilor să-şi reducă treptat activităţile
CITEȘTE ȘI Obama denunţă drept o ”gravă eroare” decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul în dosarul nuclear iranian

UPDATE - Declaraţie comună semnată de Franţa, Germania şi Marea Britanie, care rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015

Liderii Franţei, Germaniei şi Regatului Unit şi-au exprimat "regretul şi îngrijorarea" faţă de decizia preşedintelui Donald Trump ca Statele Unite să se retragă din acordul privind dosarul nuclear iranian şi au semnat o declaraţie comună în care arată că cele trei state rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, scrie Politico.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Theresa May au avut o discuţie telefonică după decizia anunţată de Donal Trump şi au convenit continuarea angajamentului lor în acest acord, a spus un purtător de cuvânt al Downing Street.

De asemenea, cei trei lideri europeni au semnat o declaraţie comună în care arată că statele lor rămân angajate în acordul nuclear semnat îm 2015.

"Împreună, subliniem continuarea angajamentului nostru faţă de JCPOA (Planul de acţiune global comun). Acest acord rămâne important pentru securitatea noastră comună. Îndemnăm toate părţile să rămână angajate în implementarea completă şi să acţioneze în spiritul responsabilităţii", se arată în declaraţia comună a celor trei lideri europeni.

De asemenea, ei au îndemnat Iranul să manifeste reţinere în răspunsul la decizia Statelor Unite.

UPDATE - Premierul israelian Benjamin Netanyahu salută decizia "curajoasă" luată de Donald Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marţi seară, că sprijină decizia "curajoasă" luată de preşedintele SUA Donald Trump privind retragerea din acordul în dosarul nuclear iranian.

Premierul susţine că Israelul s-a opus acestui acord încă de la început, apreciind că era de fapt un acord în sprijinul "regimului terorist de la Teheran".

"Israelul s-a opus acestui acord încă de la început, pentru că noi am susţinut că de fapt acel acord nu bloca Iranul de la producerea unei bombe nucleare, ci îi pava drumul către un întreg arsenal nuclear, şi asta într-un interval de doar cîţiva ani. Suspendarea sancţiunilor impuse Iranului, ca urmare a semnării acestui acord, a produs deja efecte dezastruoase. Acordul nu a îndepărtat un eventual război, ci l-a adus mai aproape. Acordul nu a redus agresiunea din partea Iranului, ci a crescut-o în mod dramatic, şi am văzut asta de-a lungul Orientului Mijlociu. De la semnarea acordului, am văzut că agresiunea Iranului a crescut în fiecare zi - în Irak, Liban, Yemen, în Gaza, şi mai ales în Siria, unde Iranul încearcă să stabilească baze militare din care să atace Israelul", a mai spus Netanyahu.

SUA se retrag din acordul în dosarul nuclear iranian, a anunţat Donald Trump

Iranienii vor dori într-o bună zi ”să încheie un acord nou şi durabil”, iar ”atunci când o vor face eu sunt pregătit, doresc şi sunt capabil” de acest lucru, a spus locatarul Casei Albe.

Un nou acord poate conduce la ”pacea şi stabilitatea pe care o dorim cu toţii în Orientul Mijlociu”, a apreciat el.

În pofida unor presiuni ale unor aliaţi europeni, Trump şi-a îndeplinit această promisiune din campanie de a ieşi din acordul încheiat de predecesorul său democrat Barack Obama.

Iranienii au criticat dur intenţia preşedintelui republican de a se retrage din acord.

Şeful statului american a semnat marţi un memorandum prezidenţial cu privire la retragerea din acest acord, încheiat în 2015, şi intenţionează să reimpună sacţiunile americane regimului iranian.

Trump a subliniat în acest discurs adresat naţiunii că va reinstitui cel mai dur nivel al sancţiunilor.

El a avertizat orice ţară să nu ajute Guvernul iranian.

”America nu va fi ţinută ostatica şantajului nuclear” şi nu va permite ”unui regim care scandează «Moarte Americii»” să aibă acces la arme nucleare.

Donald Trump a precizat că a luat această decizie după ce s-a consultat cu aliaţii Statelor Unite.

El a denunţat acest text drept ”un acord părtinitor oribil”, bazat pe o minciună, relatează The Associated Press.

El a spus că dacă ar permite menţinerea acordului, în curând va avea loc o cursă a înarmării.

Un acord constructiv ar fi putut să fie încheiat în 2015, însă nu s-a întâmplat aşa, a denunţat el.

Trump a catalogat Iranul drept un ”regim de mare teroare”.

”Nicio acţiune a regimului nu a fost mai periculoasă decât cursa sa a înarmării nucleare şi a mijloacelor de a le lansa”, a apreciat locatarul Casei Albe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.