Senagalul va participa la o eventuală intervenţie militară în Niger, în cazul în care organizaţia statelor vest-africane CEDEAO decide o intervanţie militară în Niger, în urma puciului de la Niamey, anunţă joi ministrul senegalez de Externe Aissata Tall Sall, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şefa diplomaţiei senegaleze a invocat, în faţa presei, angajamentele internaţionale ale ţării sale faţă de CEDEAO şi faptul că este vorba despre ”lovitura (de stat militară) care a umplut paharul”.

”Militarii senegalezi, din toate aceste motive, vor merge” la o intervenţie în Niger, anunţă ea.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO) - în care Nigerul este cel de-al patrulea stat (din 15) în care militarii preiau puterea începând din 2020 - a dat ultimatum Niamey-ului până duminică să-l repună în funcţie pe preşedintele Mohamed Bazoum, pe care militarii l-au răsturnat de la putere şi a ameninţat că, în caz contrar, poate merge până la a recurge la forţă.

O reumiune a şefilor de Stat Major a ţărilor membre CEDEAO a început miercuri, în Nigeria, pe tema situaţiei în Niger.

Şefa diplomaţiei senegaleze a anunţat în această conferinţă de presă, la Dakar, motivele pentru care ”militarii” senegalezi ”trebuie să se ducă” în Niger.

”Prtmul este că ne aflăm într-o organizaţie comunitară”, a declarat Aissata Tall Sall.

”Senegalul are o semnătură internaţională, el nu poate să fie membru CEDEAO şi să sustragă deciziilor” CEDEAO, a adăugat ea.

”Al doilea (motiv) este că convingerea Senegalului este că aceste lovituri de stat trebuie să fie oprite, iată ce ce ne ducem”, a declarat ea.

În privinţa motivelor pentru care CEDEAO ar trimite militari în Niger, în pofida faptului că nu a făcut acest lucru în cazul Mali, Guineei şi Burkina Faso, ”ca să dau un răspuns simplu am să spun că deoarece este lovitura (de stat militară) care a umplut paharul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.