Senagalul va participa la o eventuală intervenţie militară în Niger, în cazul în care organizaţia statelor vest-africane CEDEAO decide o intervanţie militară în Niger, în urma puciului de la Niamey, anunţă joi ministrul senegalez de Externe Aissata Tall Sall, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefa diplomaţiei senegaleze a invocat, în faţa presei, angajamentele internaţionale ale ţării sale faţă de CEDEAO şi faptul că este vorba despre ”lovitura (de stat militară) care a umplut paharul”.

”Militarii senegalezi, din toate aceste motive, vor merge” la o intervenţie în Niger, anunţă ea.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO) - în care Nigerul este cel de-al patrulea stat (din 15) în care militarii preiau puterea începând din 2020 - a dat ultimatum Niamey-ului până duminică să-l repună în funcţie pe preşedintele Mohamed Bazoum, pe care militarii l-au răsturnat de la putere şi a ameninţat că, în caz contrar, poate merge până la a recurge la forţă.

O reumiune a şefilor de Stat Major a ţărilor membre CEDEAO a început miercuri, în Nigeria, pe tema situaţiei în Niger.

Şefa diplomaţiei senegaleze a anunţat în această conferinţă de presă, la Dakar, motivele pentru care ”militarii” senegalezi ”trebuie să se ducă” în Niger.

”Prtmul este că ne aflăm într-o organizaţie comunitară”, a declarat Aissata Tall Sall.

”Senegalul are o semnătură internaţională, el nu poate să fie membru CEDEAO şi să sustragă deciziilor” CEDEAO, a adăugat ea.

”Al doilea (motiv) este că convingerea Senegalului este că aceste lovituri de stat trebuie să fie oprite, iată ce ce ne ducem”, a declarat ea.

În privinţa motivelor pentru care CEDEAO ar trimite militari în Niger, în pofida faptului că nu a făcut acest lucru în cazul Mali, Guineei şi Burkina Faso, ”ca să dau un răspuns simplu am să spun că deoarece este lovitura (de stat militară) care a umplut paharul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.