Şapte persoane au fost ucise vineri într-un atac la o sinagogă din Ierusalim, a anunţat presa israeliană, care precizează că atacatorul, membru al Hamas, a fost împuşcat mortal de poliţie în timp ce încerca să fugă. Este cel mai grav atac înregistrat în ultimii ani în Israel şi vine pe fondul creşterii tensiunilor israeliano-palestiniene odată cu venirea la putere a noului guvern condus de Benjamin Netanyahu, în care a fost inclusă dreapta radicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Atacatorul avea 21 de ani, a anunţat poliţia, dar identitatea acestuia nu a fost anunţată oficial. Jerusalem Post susţine că se numeşte Alkam Khairi.

De asemenea, bilanţul victimelor nu este clar. Unele surse indică 10 răniţi, altele trei.

În ceea ce priveşte decesele, potrivit Times of Israel, sunt cinci bărbaţi, cu vârste de 20, 25, 30, 50 şi 60 de ani, şi două femei, de 60 şi 70 de ani..
 
Printre victimele rănite se numără un băiat de 15 ani în stare moderată spre gravă, un bărbat de 24 de ani în stare moderată şi o femeie de 60 de ani, de asemenea în stare moderată.

UPDATE: Ministrul apărării, Yoav Gallant, care se afla în Statele Unite într-o deplasare personală, urmează să se întoarcă în Israel vineri seară, ca urmare a atacului, a precizat biroul său.

UPDATE: Atacatorul a fost identificat ca fiind un cunoscut al membru Hamas, Fadi Ayesh, care locuia în cartierul Shuafat din Ierusalimul de Est.

Potrivit Channel 12 News, teroristul a împuşcat mai întâi o femeie în vârstă pe stradă, apoi a întâlnit un motociclist şi l-a împuşcat, înainte de a ajunge la sinagogă.

Potrivit Jerusalem Post, după ce a intrat şi a atacat oamenii din sinagogă, acesta ar fi început să urmărească persoanele care încercau să scape.

A încercat apoi să fugă de la locul faptei cu o maşină şi a tras în direcţia agenţilor poliţiei israeliene. Ofiţerii au ripostat şi l-au ucis.

Serviciul de ambulanţă a declarat decesul a cinci persoane pe loc, iar doi dintre răniţi au murit la spital, potrivit Times of Israel.

UPDATE: Statele Unite au condamnat atacul spunând că este "îngrozitor", în condiţiile în care secretarul de stat american, Antony Blinken, este aşteptat în Israel săptămâna viitoare.

"Condamnăm acest aparent atac terorist în termenii cei mai fermi", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel. "Suntem solidari cu poporul israelian", a declarat el, adăugând că Washingtonul este în "contact strâns" cu autorităţile israeliene.

Purtătorul de cuvânt a precizat că nu există nicio schimbare în programul şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, care trebuie să meargă duminică în Egipt şi luni şi marţi la Ierusalim şi Ramallah. El va discuta despre "măsurile care trebuie luate pentru a detensiona tensiunile" care au reapărut între israelieni şi palestinieni.

Şi Ambasada Franţei în Israel a denunţat un "act josnic" şi s-a declarat "îngrozită de atacul terorist care a vizat sinagoga din Neve Yaakov", cel mai sângeros atac din ultimii ani comis în Israel. "Un act cu atât mai josnic cu cât a fost comis în ziua comemorării internaţionale a Shoah. Gândurile noastre sunt alături de victime şi de familiile lor", a scris Ambasada pe contul său de Twitter.

UPDATE: Bilanţul a crescut la 7 morţi şi 10 răniţi, potrivit Jerusalem Post.

Printre persoanele rănite se numără un tânăr de 20 de ani, în stare gravă, şi un adolescent de 14 ani.

Atacatorul a deschis focul asupra oamenilor care ieşeau din sinagogă după rugăciunea de vineri seara. El a încercat apoi să fugă cu o maşină, dar a fost ucis de forţele de securitate.

Oamenii care au ieşit de la sinagogă au declarat că poliţia a ajuns cu întârziere, pentru că iniţial a crezut că zgomotul provenea de la împuşcăturile în aer din cartierele din estul Ierusalimului, aflate în apropiere.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost informat şi primeşte actualizări ale situaţiei de la faţa locului.

Ministrul Securităţii Naţionale, controversatul Itamar Ben-Gvir, a sosit la faţa locului.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Hamas a declarat că atacul a fost o ripostă la raidul armatei israeliene de joi în tabăra de refugiaţi de la Jenin, în urma căruia nouă palestinieni au fost ucişi şi alţi 20 au fost răniţi în confruntările cu soldaţii israelieni.

Poliţia spune că atacatorul - care a fost ucis - a tras asupra unui grup de israelieni din cartier.

Arma de foc pe care a folosit-o a fost găsită la faţa locului.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Serviciul de ambulanţă din Israel a declarat că 10 persoane au fost rănite în atacul armat pe care poliţia l-a descris ca fiind unul "terorist".

Atacatorul a fost neutralizat la faţa locului. El a fost împuşcat şi a murit, potrivit poliţiei.

Unii dintre răniţi sunt în stare critică, a precizat serviciul de ambulanţă.

Incidentul s-a petrecut în cartierul Neve Yaakov şi vine după un raid israelian într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin din Cisiordania, în care au murit joi nouă persoane - cel mai grav bilanţ pentru palestinienii din Cisiordania de mai bine de un an.

CITEȘTE ȘI Opt palestinieni ucişi şi alţi 16 răniţi în Cisiordania, într-un raid israelian. Copii asfixiaţi într-o secţie de pediatrie cu gaze lacrimogene




 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.