Sute de oameni au fost evacuaţi sâmbătă dintr-un centru comercial din Sydney după un incident în care mai multe persoane, inclusiv un bebeluş, ar fi fost înjunghiate, în timp ce presupusul atacator a fost împuşcat mortal de poliţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Comisarul Karen Webb a anunţat că patru femei au murit în centrul comercial, iar una a murit la spital. Un bărbat a murit în mall. Alte opt persoane rănite sunt internate în spital, inclusiv un copil de nouă luni, relatează The Guardian.

Surse din cadrul poliţiei au confirmat, potrivit The Guardian, că cea de-a şasea victimă - o femeie care a decedat la spital în urma atacului prin înjunghiere - este mama bebeluşului de nouă luni care a fost, de asemenea, victimă a atacului şi care primeşte în prezent îngrijiri la spital.

Comisarul de poliţie Karen Webb a mai declarat că poliţia crede că ştie cine este atacatorul, dar aşteaptă să îl identifice oficial. El este un bărbat în vârstă de 40 de ani şi dacă este persoana despre care poliţia crede că este vorba, el era cunoscut poliţiei, iar autorităţile nu se tem că acesta ar fi avut o motivaţie ideologică.

"Aşteptăm să confirmăm identitatea sa şi, dacă este persoana despre care credem că este vorba, nu avem temeri că acea persoană ar avea o ideologie. Cu alte cuvinte, considerăm că nu este vorba de un incident terorist", a spus Webb.

UPDATE - Poliţia australiană a făcut public un nou bilanţ al incidentului: bărbatul a înjunghiat mortal şase persoane în mall înainte ca el însuşi să fie împuşcat de poliţie, potrivit The Guardian.

Într-un comunicat, poliţia a dat mai multe detalii despre ce s-a întâmplat: "În jurul orei 15.30 (ora locală, 9.30, ora României), serviciile de urgenţă au fost chemate la Westfield Bondi Junction, în urma unor informaţii potrivit cărora mai multe persoane au fost înjunghiate. Un agent ataşat la comandamentul de zonă al poliţiei din suburbiile de est s-a confruntat cu un bărbat cu un cuţit. Bărbatul s-ar năpustit asupra ofiţerului, înainte de a fi împuşcat mortal".

Ofiţerul - o femeie - a efectuat manevre de resuscitare până la sosirea paramedicilor de la ambulanţă, dar în cele din urmă bărbatul nu a putut fi salvat.

Prim-ministrul australian a lăudat curajul poliţistei care l-a împuşcat pe atacator, spunând că aceasta a intrat singură în "acţiunea în desfăşurare, evident foarte periculoasă. Ea este cu siguranţă o eroină. Nu există nicio îndoială că a salvat vieţi prin acţiunea ei. Şi este un exemplu că acei oameni care poartă (uniforma) sunt oameni care se grăbesc spre pericol, nu fug de el. Şi le mulţumesc fiecăruia, fiecăruia dintre ei, pentru acţiunile pe care le-au întreprins până acum şi pentru acţiunile pe care le vor întreprinde în zilele următoare, şi ele o perioadă dificilă. Vă mulţumesc”, a transmis Anthony Albanese.

UPDATE - Poliţia afirmă că nu există decoamdată un motiv clar pentru care atacatorul a ucis cinci persoane şi a rănit alte câteva, inclusiv un copil, înainte ca el însuşi să fie împuşcat mortal de poliţie.

Întrebat de un reporter dacă poliţia exclude terorismul, un oficial al poliţiei a spus că nu este exclusă nicio ipoteză.

Poliţia spune că atacatorul a intrat în centrul comercial, a ieşit şi apoi s-a întors cu un cuţit, înainte de a începe să atace oamenii.

Martorii au declarat că l-au văzut pe atacator înainte ca acesta să înceapă să înjunghie oameni.

Un martor a declarat pentru ABC că atunci când bărbatul a intrat din nou în mall cu cuţitul în mână se mişca "foarte calm".

"Mergea de parcă ar fi mâncat o îngheţată în parc", a spus martorul.

UPDATE - "Mai multe persoane" au fost înjunghiate într-un centru comercial din Sydney, în cartierul Bondi, cel puţin cinci dintre ele fiind ucise, a anunţat sâmbătă poliţia australiană. Alte opt persoane au fost spitalizate cu răni, printre care un bebeluş de nouă luni, a precizat aceasta, confirmând totodată că l-a împuşcat pe agresor, un bărbat înarmat cu un cuţit, relatează AFP.

Poliţia australiană a declarat că nu are "nicio informaţie în acest moment" cu privire la profilul agresorului sau la motivul exact al atacului, adăugând că ancheta continuă.

Atacul a avut loc în cursul după-amiezii (ora locală) în centrul comercial Westfield Bondi Junction, situat în emblematicul cartier Bondi, nu departe de plaja cu acelaşi nume.

În videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare se văd numeroase ambulanţe şi maşini de poliţie, precum şi mulţimi de oameni în jurul centrul comercial, în timp ce paramedicii tratează pacienţi la faţa locului. Imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul centrului, difuzate de presa australiană, arată, de asemenea, un bărbat cu un cuţit de mari dimensiuni intrând în fugă în centrul comercial, oameni care fug, iar alţii sunt răniţi la pământ.

Martorii care au scăpat din centru au declarat că a fost panică în momentul atacului. Mai multe persoane s-au refugiat într-un supermarket, unde au rămas aproximativ o oră.

"Am fost informat despre evenimentele devastatoare din Bondi Junction. În mod tragic, au fost raportate numeroase victime", a reacţionat premierul australian Anthony Albanese pe X. El a adăugat că "primele gânduri ale tuturor australienilor se îndreaptă către cei afectaţi şi către cei dragi lor".

UPDATE - Un bărbat a fost împuşcat şi mai multe persoane, inclusiv un bebeluş de nouă luni, ar fi fost înjunghiate într-un incident care a stârnit panică într-un mall din Sydney, relatează BBC.

Mulţimile de oameni au putut fi văzute fugind din centrul comercial Westfield, unde presa locală spune că patru persoane au murit.

Poliţia a declarat un „incident critic” în urma împuşcării unui bărbat cu puţin înainte de ora locală 16:00 (09:00, ora României), după ce au fost raportat un atac cu cuţitul.

Incidentul este în curs de desfăşurare, iar oamenii sunt îndemnaţi să evite zona.

Imaginile video au arătat zeci de vehicule de poliţie şi ambulanţă la faţa locului, iar imaginile de pe reţelele sociale par să arate mai multe victime, precum şi un bărbat care are un cuţit mare.

Ambulanţa din New South Wales a declarat pentru agenţia de presă AFP că un bărbat, despre care se crede că ar fi atacatorul, a fost împuşcat mortal de poliţie.

Un martor ocular a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că a văzut pe cineva întins la pământ, răni. "Apoi am văzut toţi aceşti oameni alergând spre noi şi apoi am auzit o împuşcătură, iar soţul meu ne-a târât în magazinul Adairs, am prins-o pe doamna de acolo încercând să încuie uşile, nu a putut să încuie uşa din faţă, aşa că am intrat în birou, pe care l-am încuiat, iar apoi am rămas acolo până când a venit poliţia să ne ia", a relatat martora.

O altă persoană a spus că a văzut o femeie întinsă pe podea, adăugând: "A fost o nebunie, nu mă aşteptam la aşa ceva."

ŞTIREA INIŢIALĂ:

O operaţiune a poliţiei era în curs de desfăşurare în centrul comercial aglomerat de lângă Bondi Beach, potrivit presei locale.

Pe de altă parte, doi martori au declarat pentru Reuters că au auzit focuri de armă. Unul dintre martori a spus că a văzut o femeie întinsă la pământ înainte de a se adăposti într-un magazin de bijuterii.

Poliţia statului New South Wales a declarat că o operaţiune a poliţiei este în curs de desfăşurare, dar nu a oferit mai multe detalii.

Mai multe postări pe reţelele sociale au arătat mulţimi care fugeau din mall şi maşini de poliţie şi ale serviciilor de urgenţă care se grăbeau să ajungă în zonă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.