Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se află într-o vizită în Danemarca, declară luni, la Copenhaga, că este convins că Rusia va fi înfrântă în Războiul cu Ucraina, în contextul în care Danemarca ţi Olanda anunţă livrarea în curând a nor avioane de vânătoare de tip F-16 Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi suntem convinşi că Rusia va pierde acest război”, a declarat Zelenski în faţa unei mulţimi, în apropiere de sediul Parlamentului.

Cele 19 avioane promise de către Danemarca urmează să fie livrate treptat Kievului - şase către sfârşitul anului, opt anul viitor, iar cinci în 2025, a anunţat premierul danez.

”Esenţial este să dovedim, prin victoria noastră, cooperarea noastră”, a continuat preedinteşe ucrainean.

”Împreună, dovedim că viaţa are o valoare, că oamenii contează”, a subliniat el.

”Libertatea este importantă, Europa este importantă”, a spus el.

Volodimir Zelenski a salutat duminică decizia ”istorică” a Oandei şi Danemarcei de a livra Ucrainei în total 61 de avioane de luptă, de fabricaţie americană, de tip F-16.

El a efectuat duminică vizite în aceste două ţări, pentru a examina aeronavele pe care Kievul le cere neîncetat de la începutul invaziei ruse, pentru a lupta împotriva forţelor Moscovei, cu mult superioare în acest stadiu.

Luni, abmasadorul Rusiei în danemarca a denunţat o escaladare a conflictului.

”Ascunzându-se în spatele ideii că Ucraina trebuie să determine ea însăşi condiţiile păcii, Danemarca caută prin faptele şi vorbele sale să nu lase Ucrainei altă cale decât să urmeze confruntarea militară cu Rusia”, a declarat ambasadorul Vladimir Barbin.

În opinia sa, această decizie ”împinge Ucraina în abis şi îi condamnă poporul la noi victime”.

În iulie, Ministerul rus de Externe al lui Serghei Lavrov a pus în gardă împotriva livrării de avioane de tip F-16 şi a avertizat că acestea vor fi considerate de către Moscova drept o ameninţare ”nucleară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.