Rusia nu vede motivul organizării ”în zilele următoare” a unei noi runde de negocieri cu Occidentul pe tema revendicărilor pe care le are cu privire la garanţii de securitate, a anunţat joi un diplomat rus, după primele reuniuni, marcate de divergenţe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În lipsa clarificării faptului dacă există (...) rezerve de flexibilitate de cealaltă parte, nu există motive să ne aşezăm la masa (negocierilor) în zilele următoare, să ne reunim din nou şi să începem aceleaşi discuţii”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu televizat, acordat postului rus de televiziune RTVi.

Această declaraţie are loc pe fondul unei reuniuni la Viena a Consiliului Permament la Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a treia şi ultima secvenţă a unui intens balet diplomatic vizând să dezamorseze riscul unui război în Ucraina.

Riabkov a purtat luni discuţii tensionate, la Geneva, cu omoloaga sa americană Wendy Sherman.

NATO şi Rusia au discutat miercuri, la Bruxelles, şi au constatat că au ”divergenţe” profunde privind securitatea Europei.

Rusia, acuzată de către americani şi europeni de faptul că pregăteşte un atac împotrva vecinului său ucrainean, un aliat al Occidentului, a replicat acuzând NATO de faptul că desfăşoară activităţi ostile în apropierea frontierei ruse şi cere garanţii de securtate juridice atât Statelor Unite, cât şi NATO.

Moscova dă asigurări că nu are ”intenţia” să atace Ucraina, cere SUA şi NATO să semneze tratate care să interzică orice viitoare extindere a NATO, desfăşurarea de armament ofensiv în apropierea Rusei şi o reducere drastică a cooperării şi manevrelor militare occidentale în Europa de Est.

”Aceste trei revendcări sunt cheia”, a subliniat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la postul rus Pervîi Kanal.

Lavrov anunţă că Occidentul a promis să răspundă în scris săptămâna viitoare.

Un proiect de sancţionare a preşedintelui rus Vladimir Putin, în cazul unei agresiuni militare ruse în Ucraina, a fost prezentat miercuri în Statele Unite.

Kremlinul denunţă o iniţiativă care ar ”întrece limita”.

”Rusia nu s-a pliat niciodată sub greutatea sancţiunilor”, a subliniat joi Serghei Riabkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.