Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat, duminică, o reuniune de urgenţă la Elysée, la care au fost prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi ”serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie, după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele ”vestelor galbene”, care sâmbătă seara au dus la devastarea centrului Parisului şi arestarea a peste o sută de persoane. Reuniunea a avut loc după ce preşedintele francez a sosit de la summit-ul G20 din Argentina. Mai întâi, Macron a vizitat Arcul de Triumf, unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Franţei fiind vandalizat de protestatari. El a felicitat pompierii şi forţele de ordine. După reuniunea de la Elysée, preşedintele i-a cerut prim-ministrului Edouard Philippe să se întâlnească cu liderii politici şi manifestanţii, pentru a încerca astfel să ajungă la o soluţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE Preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut prim-ministrului Edouard Philippe să se întâlnească cu liderii politici şi manifestanţii, pentru a încerca astfel să găsească o soluţie după proteste la nivel naţional care au devenit extrem de violente sâmbătă, scrie Reuters.

După reuniunea cu miniştrii de duminică, Preşedinţia franceză a informat într-un comunicat că Emmanuel Macron i-a cerut ministrului de Interne să pregătească forţele de securitate pentru viitoare proteste, iar prim-ministrului i-a ordonat să organizeze discuţii cu liderii politici şi cu reprezentanţi ai protestatarilor.

O sursă prezidenţială a informat că Macron nu va ţine un discurs duminică, în ciuda apelurilor ca el să ofere concesii protestatarilor şi a precizat că ideea de a declara stare de urgenţă nu a fost discutată.

CITEȘTE ȘI Macron vizitează Arcul de Triumf, vandalizat de protestatari

Sâmbătă seara, când în centrul Parisului maşinile erau incendiate, Emmanuel Macron a declarat de la Buenos Aires că ”nu va mai accepta violenţa”. În opinia sa, aceasta ”nu are nimic de-a face cu exprimarea unei supărări legitime”, a ”vestelor galbene” care au protestat faţă de creşterea accizei la carburanţi şi a puterii de cumpărare scăzute, transmite AFP.

Amploarea violenţelor, în urma cărora o sută de persoane au fost rănite, a determinat anularea vizitei premierului Edouard în Polonia, unde urma să participe la un summit pe tema schimbărilor climatice.

„Vinovaţii de aceste violenţe nu vor o schimbare, nu vor nicio îmbunătăţire, ei vor haos. Aceştia vor fi identificaţi şi vor răspunde pentru actele lor în justiţie”, a susţine preşedintele Macron, în timp ce ministrul de Interne, Christophe Castaner, a vorbit despre posibilitatea instaurării stării de urgenţă.

Mai multe grupuri de bărbaţi tineri, având feţele acoperite, unii dintre ei înarmaţi cu bâte şi topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc la mai multe maşini şi clădiri. Poliţia a precizat că printre cei 5.000 de protestatari din mişcarea „vestelor galbene” s-au infiltrat şi câteva sute de extremişti de stânga şi de dreapta. De asemenea, autorităţile au informat că sute persoane au fost arestate, iar mai mult de o sută au fost rănite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.