Un referendum pentru revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, la iniţiativa partidului Socialiştilor, fiind aşteptate la urne peste 650.000 de persoane cu drept de vot. Acest referendum este o premieră pentru Republica Moldova. Prezenţa la vot era puţin peste 15 la sută, la ora 17.00. Preşedintele Igor Dodon le-a transmis locuitorilor din Chişinău să meargă la vot şi să nu dea vina pe altcineva dacă referendumul nu va trece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Prezenţă la vot puţin peste 15%, la ora 17.00, la referendumul de revocare a primarului Chişinăului

Prezenţa la vot la referendumul pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, era sub 15,5 la sută, la ora 17.00.

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 17.00, aproape 97.000 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale, adică puţin peste 15 la sută, conform datelor transmise de Comisia Electorală Centrală. 

Secţiile de vot se vor închide la ora 21.00.

UPDATE - Prezenţă la vot sub 12%, la ora 14.00, la referendumul de revocare a primarului Chişinăului

Prezenţa la vot la referendumul pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, era sub 12 la sută, la ora 14.00. Preşedintele Igor Dodon le-a transmis locuitorilor din Chişinău să meargă la vot şi să nu dea vina pe altcineva dacă referendumul nu va trece.

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 14.00, aproape 70.000 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale, adică mai puţin de 12 la sută, conform datelor transmise de Comisia Electorală Centrală.  

Preşedintele Igor Dodon a declarat, după ce a votat, că el, alături cu colegii lui din PSRM, au dat posibilitatea locuitorilor capitalei să demită primarul, exprimându-şi dezacordul faţă de modul de administrare a municipiului.

"Este important că astăzi noi am oferit chişinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situaţiei în Chişinău. Noi am dat această posibilitate, pentru că am semnat şi eu pentru referendum atunci când a început campania de colectare a semnăturilor, când, cu peste 80.000 de chişinăuieni, am iniţiat acest referendum. Faptul că azi are loc referendumul, deja este o reuşită a noastră. În premieră, chişinăuienii au iniţiat un referendum, nefiind de acord cu cel care conduce oraşul de mai bine de 10 ani. Vor profita de această ocazie chişinăuienii sau nu, o să vedem până la sfârşitul zilei. Vreau să îndemn chişinăuienii să ne gândim foarte bine: dacă vrem să schimbăm lucrurile - astăzi există posibilitatea. Dacă nu - mâine, poimâine să nu daţi vina pe altcineva. Îi îndemn pe toţi astăzi să fie activi”, a declarat Dodon, după exprimarea opţiunii de vot, scrie Deschide.md.

UPDATE - Prezenţă de peste 2,60 %, la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă

Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă.

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 10.00, peste 16.300 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.  

Duminică dimineaţă au mers la vot şi contracandidaţi lui Chirtoacă în alegerile locale din 2015 - preşedintele actual al PSRM, Zinaida Greceanîi, şi vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu.

Ilian Caşu a spus că a votat, în primul rând, "pentru o primărie transparentă", pentru o primărie ca la Bălţi, unde primar este Renato Usatîi. "Am votat împotriva distrugerii parcurilor, împotriva gheretizării. Am votat împotriva dezordinii din grădiniţe, împotriva distrugerii centrului istoric. Ceea ce ne întristează este că PD si PSRM au transformat acest referendum în PR. Am vorbit cu oamenii, ei spun că dacă mergi la referendum, eşti cu Dodon, dacă nu mergi, eşti cu Plahotniuc", a spus Ca;u, potrivit Deschide.md

Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, i-a îndemnat pe oameni să iasă la referendum, pentru  a scăpa de "urgia" de la Chişinău. 

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, scrie Deschide.md.

La referendum - o premieră pentru Republica Moldova - sunt aşteptate peste 650.000 de persoane cu drept de vot din Chişinău, care trebuie să răspundă la întrebarea: "Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?" şi vor fi deschise 307 secţii de vot. 

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze "pentru" cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007. 

Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română şi 218 822 în limba rusă. 

Dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

La mijlocul lunii octombrie, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, a solicitat să fie înregistrat în calitate de participant la referendum, însă în 19 octombrie Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale (CECE) Chişinău a refuzat înregistrarea acestuia, invocând faptul că cererea cu privire la înregistrare se depune personal, nu de reprezentanţii acestuia, dar şi faptul că în legislaţia electorală nu se regăsesc persoanele fizice care ar putea să se înregistreze în acest plebiscit, scrie Deschide.md

Preşedintele Igor Dodon a susţinut că însuşi faptul că acest referendum are loc este o mare victorie, în condiţiile în care toate tentativele politicienilor, ale activiştilor civici, ale simplilor cetăţeni de a organiza un astfel de referendum în ultimii ani au fost blocate prin înţelegeri politice de culise.

"Putem avea viziuni şi preferinţe politice diferite, dar ceea ce ne uneşte pe toţi este că suntem locuitori ai oraşului Chişinău şi cu toţii ne dorim ca el să fie unul modern, civilizat, dezvoltat, cu un înalt nivel de viaţă şi de siguranţă, de securitate. Trebuie să înţelegem că, dacă situaţia rămâne neschimbată, până la alegerile locale generale din 2019 va fi distrus şi ce a mai rămas, iar renaşterea capitalei va deveni un obiectiv şi mai greu de atins. Pe 19 noiembrie nu alegem între Est şi Vest. Ceea ce trebuie să înţelegem este că referendumul din 19 noiembrie e şansa noastră de a pune capăt haosului şi incertitudinii din capitală! E şansa noastră la o viaţă mai bună! Şi nu avem dreptul moral să o ratăm!", a scris Dodon, vineri, pe Facebook.

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision - 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat. 

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.