Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a anunţat vineri demisia sa şi a Guvernului, după un an şi jumătate de mandat, în această fostă republică sovietică lovită în plin de consecinţele Războiului rus din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI UPDATE - Dorin Recean, fost ministru de Interne, propus de Maia Sandu pentru funcţia de premier / Cine este Dorin Recean / Primele declaraţii
CITEȘTE ȘI Maia Sandu: Am luat act de demisia doamnei prim-ministre Natalia Gavriliţa. Îi mulţumesc mult pentru sacrificiul şi eforturile enorme de a conduce ţara într-o perioadă cu atâtea crize/ Ţara a fost guvernată responsabil

Natalia Gavriliţa, în vârstă de 45 de ani, o proeuropeană, a evocat în faţa presei o ”lipsă de susţinere şi încredere în ţară”.

Preşedinta moldoveană proeuropeană Maia Sandu i-a mulţumit pentru ”sacrificul şi eforturile sale uriaşe de a guverna în atâtea crize”

Gavriliţa a înlocuit în funcţie mai mulţli miniştri - Economie, Agricultiură, mediu, Muncă şi Protecţie Socială, scrie Publika.md.

Natalia Gavriliţa a fost învestită în funcţie la 6 august 2021.

Ea este vicepreşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedeintei Maia Sandu.

”După un an şi jumătate la Guvern a venit timpul să anunţ demisia din funcţie. Am preluat un Guvern în criză şi am avut o politică pro-dezvoltare, anti-corupţie şi pro-integrare în UE. Am fost imediat puşi în faţa şantajului energetic şi au crezut că vom ceda, că vom face ca Guvernele precedente care au trădat interesul naţional, dar nu a fost aşa. Am guvernat în regim de criză continuă.”, a declarat Natalia Gavriliţa.

Ea a subliniat, într-o conferinţă de presă, că „în ciuda crizelor, progresele au fost apreciate în Uniunea Europeană”.

„Am convenit asupra unui plan să începem procedurile de integrare până la finele acestui an. Oamenii merită să se bucure de beneficiile integrării în UE de care au fost lipsişi în ultimii 30 de ani. M-am convins că Moldova are prieteni la Bruxelles. Suntem aşteptaţi cu braţele deschise. Dacă Guvernul ar fi avut acasă susţinere ca un UE, am fi avansat mai mult şi mai repede”, a declarat ea.

”Cred în Moldova. Cred în oamenii acestei ţări. Cred că vom reuşi tot ce ne propunem. Plec cu inima împăcată!”, a declarat Natalia Gavriliţa.

În 2019, Gavriliţa a fost ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

În perioada 2015–2019, ea a fost directoare al Fondului Global pentru Inovare, iar în perioada 2013-2015 secretar de stat al Ministerului Educaţiei.

Ea fost şefa Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefa Direcţiei politici şi coordonare a asistenţei externe a Cancelariei de Stat.

Ea a fost expertă internaţională Băncii Mondiale (BM), a lucrat la UNICEF şi în alte organizaţii internaţionale.

Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard. Este divorţată şi are un copil.

Potrivit ProTV Chişinău, mai mulţi deputaţi şi miniştri s-au întâlnit vineri dimineaţa la preşedinţie, unde ar fi avut loc o şedinţă secretă PAS.

După această întâlnire, care a durat câteva minute, unii deputai au declarat că s-a discutat despre schimbări guvernamentale şi că acestea urmau să fie anunţate de şefii instituţiilor.

Preşedinta moldoveană Maia Sandu a ”luat act” de demisia Nataliei Gavriliţa, scrie Unimedia.

„Îi mulţumesc mult pentru sacrificiul şi eforturile enorme de a conduce ţara într-o perioadă cu atâtea crize. În pofida unor provocări fără precedent, ţara a fost guvernată responsabil, cu multă atenţie şi muncă dedicată. Avem stabilitate, pace şi dezvoltare - acolo unde alţii doreau război şi faliment. Mulţumim mult, Natalia!”, a scris preşedinta.

Consultări cu diverse partide politice urmau să aibă loc vineri seara, relatează AFP.

Un nou guvern urmează să fie numit şi aprobat fără probleme în Parlament, unde partidul şefei statului dispune de 63 dintre cele 101 mandate.

În scurtul său mandat, Natalia Gavriliţa a înfruntat numeroase provocări, împreună cu echipa sa - mai ales pe plan energetic.

Această ţară mică - cu 2,6 milioane de locuitori, extrem de dependentă de Rusia şi care se situează între Ucraina şi România - a fost afectată de o reducere drastică a livrărilor de gaze naturale ale gigantului Gazprom, în urma unvaziei ruse a Ucrainei.

Ea a fost victima unor pene de electricitate masive în urma unor atacuri aeriene ruseşti vizând instalaţii energetice ucrainene.

Republica Moldova - pe al cărei teritoriu se află militari ruşi, în regiunea separatistă Transnistria - a denunţat ”tentative de destabilizare” ale Rusiei.

Maia Sandu a acuzat Moscova de faptul că se află în spatele unor traficuri de armament, de bunuri şi de persoane şi de finanţarea unor manifestaţii antiguvernamentale - denunţând un ”război hibrid”.

Joi, serviciile moldovene de informaţii au confirmat informaţii de la Kiev potrivit cărora Moscova plănuieşte să răstoarne Guvernul proeuropean de la Chişinău.

Această demisie a Guvernului intervine în contextul în care Republica Moldova a anunţat vineri surviolarea teritoriului moldovean de către o rachetă de croazieră rusească, ”o încălcare inacceptabilă” a spaţiului său aerian, acuză Chişinăul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.