Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit - la 29 iunie - la Kremlin cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, la doar cinci zile după rebeliunea acestuia efemeră, anunţă luni preşedinţia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această întâlnire a durat ”aproximativ trei ore”, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov..

Această întâlnire a durat ”aproximativ trei ore”, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care precizează că la reuniune au luat parte 35 de persoane - şi anume ”toţi comandanţii şi liderii” grupării Wagner.

”Preşedintele (rus Vladimir Putin) şi-a exprimat aprecierea faţă de activităţile” Wagner pe front, în Ucraina, a anunţat Dmitri Peskov.

Putin şi-a exprimat totodată ”aprecvierea faţă de evenimentele de la 24 iunie”, data rebeliunii Wagner.

Vladimir Putin a ”ascultat explicaţiile comandanţilor (Wagner) şi le-a propus alternative în munca lor viitoare şi folosirea lor în scopuri militare”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

”Comandanţii (Wagner) aiu prezentat versiunea lor a faptelor. Ei au subliniat că sunt susţinători convinşi ai soldaţi ai şefului statului şi comandantului suprem (Vladimir Putin) şi au spus că sunt pregătiţi să continue să lupte pentru patrie”, a precizat el.

Kremşinul reacţionează astfel după ce cotidianul francez Libération a dezvăluit joi - citând surse din spionajul occidental - că Evgheni Prigojin este reţinut la Kremlin, unde a fost convocat împreună cu principalii săi comandanţi.

Rebeliunea Wagner de la 24 iunie a zguduit puterea rusă, în plin război în Ucraina.

Timp de mai multe ore, combatanţi Wagner au ocupat un cartier general al armatei ruse, la Rostov-pe-Don (sud-vest) şi au parcurs câteva sute de kilometri în marş către Moscova.

Rebeliunea a luat sfârşit în seara de 24 iunie, printr-un acord care prevede exilul în Belarus al lui Evgheni Prigojin,

Însă locul în care acesta se află după rebeliune este necunoscut.

Dmitri Peskov anunţa săptămâna trecută că Kremlinul nu are nici ”capacitatea şi nici dorinţa” să urmărească ceea ce face Prigojin.

Prigojin nu s-a mai exprimat public de la 26 iunie.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko anunţa joi că Evgheni Prigojin se află în continuare ”în libertate”, în Rusia, în pofida acordului care prevede plecarea acestuia în Belarus.

Evgheni Prigojin a dat asigurări că rebeliunea nu viza să răstoarne puterea, ci să salveze Wagner de la o desfiinţare de către Statul Major rus, pe care l-a acuzat luni de zile de incompetenţă în conflictul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.