Multe puncte din planul de pace al Chinei referitor la Ucraina pot fi luate ca bază pentru o înţelegere atunci când Occidentul şi Kievul vor vrea să discute despre asta, dar deocamdată o astfel de disponibilitate nu există, a declarat Vladimir Putin marţi, în urma discuţiilor cu liderul chinez Xi Jinping, relatează TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Credem că multe dintre prevederile planului de pace prezentat de China sunt în concordanţă cu abordările Rusiei şi pot fi luate ca bază pentru o soluţionare paşnică atunci când Occidentul şi Kievul vor fi pregătiţi pentru aceasta", a declarat şeful statului rus.

El a precizat însă că "până în prezent nu a existat o astfel de disponibilitate" care să fi fost sesizată de Rusia.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Putin a declarat că el şi Xi "au petrecut mult timp" şi "au acordat multă atenţie" discutării planului Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Liderul rus a descris discuţiile cu omologul său chinez ca fiind "reuşite şi constructive" şi a declarat că acestea au arătat că Beijingul este în mod clar acum cel mai important partener economic al Moscovei. 

CITEȘTE ȘI Vladimir Putin şi Xi Jinping s-au întâlnit din nou la Kremlin, pentru a doua zi de discuţii - FOTO

La rândul său, vorbind la conferinţa de presă comună cu Putin, Xi Jinping a spus că Beijingul are o "poziţie imparţială" în conflictul din Ucraina şi susţine pacea şi dialogul. Xi, care a vorbit prin intermediul unui translator, a declarat că discuţiile cu Putin au fost "deschise şi prietenoase".

Cei doi lideri au subliniat că "dialogul responsabil" este cel mai bun mod de a rezolva în mod constant criza ucraineană, a relatat, la rândul său, presa de stat chineză, potrivit The Guardian.

Partea rusă şi-a reafirmat angajamentul de a relua discuţiile de pace cât mai curând posibil, a scris presa de la Beijing. Cele două părţi au subliniat că, pentru a rezolva criza ucraineană, trebuie respectate "preocupările legitime de securitate" ale tuturor ţărilor şi trebuie evitată confruntarea între tabere, a relatat presa de stat de la Beijing.

Putin a spus că a discutat, de asemenea, despre sancţiuni cu omologul său chinez. "Când am discutat despre problemele internaţionale, am afirmat că punctele de vedere ale Rusiei şi Chinei sunt convergente şi foarte apropiate în privinţa mai multor probleme", a declarat Putin. "Tensiunea într-o serie de regiuni din lume este în creştere, potenţialul de conflict şi de criză este în creştere, practica utilizării sancţiunilor nelegitime motivate politic şi a altor restricţii se extinde. China şi Rusia sunt împotriva oricăror state care încalcă interesele altor ţări de dragul unor beneficii militare, politice sau economice", a declarat Putin, citat de CNN.

MAE CHINEZ: RELAŢIA BILATERALĂ A CĂPĂTAT O IMPORTANŢĂ ESENŢIALĂ PENTRU VIITORUL OMENIRII

Putin şi Xi au semnat marţi, după o a doua rundă de convorbiri la Kremlin, o declaraţie comună prin care "aprofundează parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare a celor două ţări pentru noua eră", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

În ceea ce priveşte criza ucraineană, "cele două părţi consideră că scopurile şi principiile Cartei ONU trebuie să fie respectate şi trebuie respectat dreptul internaţional. Rusia vorbeşte în mod pozitiv despre poziţia obiectivă şi imparţială a Chinei în problema Ucrainei", a scris pe Twitter Hua Chunying.

Cele două părţi "se opun practicii oricărei ţări sau grup de ţări de a căuta avantaje în domeniul militar, politic şi în alte domenii în detrimentul intereselor legitime de securitate ale altor ţări", a mai spus purtătoarea de cuvânt în ceea ce pare a fi o aluzie la SUA şi NATO.

"În noile circumstanţe istorice, cele două părţi vor privi şi vor gestiona relaţiile lor cu o viziune largă şi o perspectivă pe termen lung, în încercarea de a contribui mai mult la progresul uman. China şi Rusia au urmat principiile bunei vecinătăţi, prieteniei şi cooperării reciproc avantajoase în promovarea schimburilor şi a cooperării în diverse domenii", arată MAE chinez.

Cei doi lideri împărtăşesc opinia că "această relaţie a depăşit cu mult sfera bilaterală şi a dobândit o importanţă esenţială pentru peisajul global şi pentru viitorul omenirii”, arată purtătoarea de cuvânt. „Aceştia vor stimula forţa constructivă pentru o lume multipolară şi pentru îmbunătăţirea sistemului de guvernanţă globală, vor contribui mai mult la securitatea alimentară şi energetică globală şi la stabilitatea lanţurilor industriale şi de aprovizionare şi vor lucra împreună pentru o comunitate cu un viitor comun pentru omenire", arată purtătoarea de cuvânt.

"În calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, cele două ţări vor continua să susţină cu fermitate normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale, pe baza scopurilor şi principiilor Cartei ONU, şi vor colabora mai strâns în cadrul formatelor multilaterale, inclusiv în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai", continuă oficialul MAE chinez.

"Ambele părţi au convenit că trebuie (...) să stimuleze comerţul cu energie, resurse şi produse electromecanice, să sporească rezistenţa lanţurilor lor industriale şi de aprovizionare şi să consolideze piatra de temelie a schimburilor interumane", precizează Beijingul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.