Rusia urmează să interzică - începând de la 1 februarie 2023 - vânzarea de petrol rusesc către ţări străine care plafonează preţul petrolului rusesc la 60 de dolari barilul de către Uniunea Europeană (UE), G7 şi Australia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Livrarea de petrol şi de produse petroliere ruseti unor persoane juridice străine şi altor particulari este interzisă”, în cazul în care acestea folosesc preţul plafonat, se arată într-un decret semnat marţii de către preşedintele rus Vladimir Putin.

În decret se precizează că această măsură este prevăzută pe o perioadă de cinci luni, ”până la 1 iulie 2023”.

Numai ”o decizie specială” a lui Vladimir Putin - în persoană - poate permite livrarea de petrol rusesc unor ţăări care au pus în aplicare plafonul în ultimele săptămâni, se arată în acest decret publicat marţi.

La începutul lui decembrie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), statele membre ale Grupului Celor Şapte cele mai industrializate ţări din lume (G7) şi Australia au convenit, după luni de negocieri, o plafonare a preţului petrolului rusesc la export, la 60 de dolari barilul.

Numai petrolul vândut de Rusia la un preţ egal sau mai mic de 60 de dolari poate continua să fie livrat. La un preţ peste acest plafon, întreprinderilor li se interzice să furnizeze servicii care să permită transportul maritim al acestuia - între altele, încărcare, asigurări.

Scopul acestei măsuri este să priveze Moscova de venituri importante în vederea finaţării intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Însă cursul barilului de petrol rusesc - brut din Ural - evoluează în prezent în jurul a 65 de dolari - un pic peste plafonul stabilit şi are un impact limitat pe termen scurt, subliniază numeroşi observatori.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns ”o poziţie slabă” a aliaţilor săi din Occident la momentul implemntării măsurii.

Liderii ruşi au anunţat în mai multe rânduri că ”nu acceptă” acest mecanism, care ”nu va avea impact” asupra cursului ofensivei ruse împotriva vecinului ucrainean.

La 9 decembrie, Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu ”reducerea producţiei” de petrol rusesc ”atât de necesar”, denunţând atunci o ”decizie stupidă”.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume şi era, în 2021, al doilea furnizor de petrol al UE.

Potrivit liderilor europeni, 90% dintre exporturile de petrol rusesc către UE urmează să fie oprite - până la sfârşitul lui 2022 -, în semn de protest faţă de Războiul rus din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.