Oameni chemaţi la proteste de partidul lui Ilan Şor au început să se adune, duminică, la Chişinău, pentru a cere guvernului să le plătească integral facturile, în condiţiile în care poliţia anunţase anterior că s-ar fi pregătit cu această ocazie provocări, în spatele cărora ar fi serviciile speciale ale Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, în jurul orei la care au început să se strângă protestatarii, deja autorităţile primiseră patru apeluri telefonice care anunţau amplasarea unor bombe, o tehnică din războiul hibrid cu care Republica Moldova a devenit deja familiarizată. Reuters, care a stat de vorbă cu ministrul de interne Ana Revenco şi cu Valeriu Mija, secretar de stat în Ministerul Apărării de la Chişinău, relata vineri că falsele alerte cu bombă au devenit parte din viaţa de zi cu zi a moldovenilor, consumând resursele oficiae. Autorităţile au primit peste 400 de ameninţări false prin telefon sau e-mail începând din vara anului trecut, intervenţii pentru care a fost nevoie în total de mobilizarea a 9.000 de poliţişti. Aeroportul din Chişinău, instituţiile de învăţământ, instanţele de judecată, spitalele şi centrele comerciale s-au numărat printre ţintele falselor alerte cu bombă.

CITEȘTE ȘI Reuters: Moldova, un cazan geopolitic unic, mocneşte la graniţa războiului declanşat de Rusia
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Preşedintele Parlamentului: „Încă o tentativă de destabilizare. Cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”

„Am avut parte de încă o tentativă de destabilizare a ţării din partea unor partide politice şi grupări criminale asociate care, folosindu-se de necazurile oamenilor, au organizat o manifestaţie cu multiple încălcări (ale legii) în centrul Capitalei”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, comentând protestul din 12 martie, relatează TV8.md.

Şeful Legislativului a reiterat că scopul protestelor este „răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău, care să pună ţara la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

„Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere”, a punctat Igor Grosu.

Potrivit preşedintelui Parlamentului, organizatorii „nu au asigurat desfăşurarea protestului în cadrul legal, au fost descoperite obiecte interzise şi au încercat să provoace poliţiştii”. Grosu le-a mulţumit forţelor de ordine pentru că au intervenit „într-o formă calmă, promptă şi au asigurat ordinea publică respectând întocmai legislaţia în vigoare”. 

Reacţia Guvernului

Guvernul nu comentează protestul organizat de Partidul Şor, pe 12 martie, informează purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă. „Este dreptul democratic al cetăţenilor cu respectarea legii cu privire la întruniri”.

„Pentru detalii despre mersul protestului au comunicat în mod transparent pe parcursul zilei colegii noştri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a arătat Daniel Vodă.

Protest încheiat cu o „rezoluţie” depusă la Guvern

UPDATE - Deputaţii ŞOR Marina Tauber, Vadim Fotescu şi Reghina Apostolova, însoţiţi de reprezentanţii a două posturi TV, au fost lăsaţi de poliţie să intre în clădirea Guvernului pentru a duce rezoluţia, iar ulterior protestul a fost declarat încheiat, după aproape trei ore de tensiuni în capitala moldoveană. Unii protestatari au mai rămas să strige sloganuri antiguvernamentale.

Circulaţia transportului public pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost restabilită.

Deputata ŞOR Marina Tauber susţine că la protest ar fi participat circa 30.000 de oameni.

Agenţia de presă a statului rus, TASS, care relatează pe larg despre protestul de la Chişinău, cu detalii despre ce spune rezoluţia protestatarilor şi citate din declaraţiile Marinei Tauber, estimează numărul participanţilor la „câteva mii”. 

UPDATE - Participanţii la protest „au adoptat” o rezoluţie prin care solicită ca până luni, 13 martie, ora 13:00, să primească un răspuns pozitiv al guvernării la solicitarea cetăţenilor de achitare a facturilor pentru lunile decembrie-februarie. Înainte ca Marina Tauber să citească rezoluţia, preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, a cerut aplauze pentru Ilan Şor.

Apoi manifestanţii au insistat că vor să ajungă în faţa Guvernului, dar încercarea le-a fost din nou zădărnicită de poliţişti. 

Contramanifestaţie

UPDATE - În centrul capitalei moldovene, ca şi în alte ocazii, s-au adunat şi persoane pentru a manifesta contra Partidului Şor şi a mitingului organizat de acesta. Unul dintre participanţii la contramanifestaţie s-a arătat indignat că protestatarii cer plata facturilor. „Partidul Şor a minţit oamenii că Guvernul trebuie să le plătească toate cheltuielile pentru iarnă. Le-au dat compensaţii. Noi susţinem guvernarea, conducerea Parlamentului”, a spus bărbatul, care a adăugat că oamenii de la protestul antiguvernamental sunt folosiţi de Moscova, relatează TV8.

Alertă cu bombă pe aeroportul Chişinău

UPDATE - O alertă cu bombă a fost înregistrată dumunică, în jurul orei 12:50, la Aeroportul Internaţional Chişinău, a informat poliţia. Serviciile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la faţa locului.Totodată, iar personalul aeroportuar şi călătorii au fost evacuaţi din clădire, procedura de înregistrare a pasagerilor fiind temporar suspendată, relatează deschide.md

Ulterior, alerta cu bombă s-a dovedit a fi falsă, iar autorităţile au deschis o anchetă.

Zeci de participanţi dubioşi, duşi la poliţie pentru identificare

Încă de la începutul protestelor de duminică, 54 de participanţi, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios şi obiecte interzise la ei, au fost conduşi la Inspectoratul de Poliţie pentru identificare şi documentare. „Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoţiţi de adulţi”, a transmis poliţia.

Doi dintre cei ridicaţi de poliţie aveau asupra lor obiecte periculoase, inclusiv substanţe inflamabile, potrivit TV8.

Foto: TV8
Foto: TV8

Protestul de duminică de la Chişinău a fost convocat de „Mişcarea pentru popor”, o alianţă din care fac parte mai multe asociaţii şi formaţiuni coagulate în jurul Partidul ŞOR.

Cu câteva ore înainte de ora anunţată pentru protest, 13:00, Poliţia Naţională a dezvăluit că a destructurat o reţea care primea instrucţiuni de la serviciile secrete ruse şi care punea la cale organizarea unor provocări şi incidente în timpul demonstraţiilor. Ca urmare, două dintre formaţiunile care fac parte din „Mişcarea pentru popor” şi-au anunţat oficial retragerea, însă protestul rămâne asumat de partidul lui Ilan Şor - oligarh prorus dat în căutare internaţională - a cărui principală figură publică rămâne deputata Marina Tauber.

CITEȘTE ȘI Şeful Poliţiei din R. Moldova: Serviciile ruse voiau să provoace incidente la protestele de duminică/ 10 grupuri au fost instruite pentru provocări /Moldovenii au avut un agent infiltrat /10.000 de dolari pentru diversioniştii ruşi/ Efectul dezvăluirilor

Protestatarii au încercat să forţeze cordoanele de poliţie

Coloanele de manifestanţi s-au pus în mişcare spre Parlament, iar traficul pe principalul bulevard al Capitalei a fost întrerupt. Manifestanţii au adus o pancartă cu mesajul „Nu războiului”, relatează TV8.md.

După ce s-au strâns la Parlament, Marina Tauber i-a chemat pe oamenii să meargă mai departe, spre Guvern, însă oamenii legii nu le-au permis accesul, aşa că protestatarii au început să forţeze cordonul format din poliţişti, pentru a-şi schimba locaţia şi au început altercaţii.

Foto: TV8
Foto: TV8
Foto: TV8
Foto: TV8

Mai mulţi poliţişti au format un nou cordon şi au blocat inclusiv cu autobuze bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Nemulţumiţi, protestatarii au continuat să aibă altercaţii cu oamenii legii.

Foto: NewsMaker
Foto: NewsMaker

Autobuze din regiunea transnistreană, implicate în transportul protestatarilor

NewsMaker relatează că şeful Poliţiei Naţionale, Viorel Cernăuţeanu, se află în centrul Chişinăului şi supraveghează personal protestul.

În cursul dimineţii, mai multe autobuze cu protestatari care se îndreptau din provincie către Capitală au fost oprite de poliţie. În unele localităţi, spiritele s-au încins, oamenii cu icoane şi facturi în mâini spunând că sunt gata să vină pe jos la protest. Organizatorii au reclamat că poliţia amendează transportatorii, pentru a împiedica accesul oamenilor la protestul de la Chişinău. Şeful IGP, Viorel Cernăuţean, a precizat însă că mijloacele de transport nu au fost oprite neregulamentar, iar poliţiştii au găsit nereguli, inclusiv tehnice.„Ceea ce ţine de transportatori - au fost documentaţi, inclusiv pentru încălcări tehnice ale mijloacelor de transport. Dacă cineva nu este de acord, are dreptul să conteste acest procesăverbal contravenţional. Unde actele au fost în regulă, persoanele au putut să se deplaseze, în continuare. Atât timp cât sunt atrase şi autobuze din regiunea transnistreană, care, conform legislaţiei, au dreptul de a se deplasa doar în rute regulate, nu au dreptul să fie implicate în rute ocazionale”, a precizat Viorel Cernăuţeanu, citat de agora.md.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.