Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestaţiilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este sub control şi au precizat că este momentul dialogului. Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Pe mai multe străzi ale capitalei franceze au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut. Şi la Bruxelles au fost înregistrate 400 de arestări din rândul „vestelor galbene”. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat sâmbătă dimineaţă intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. Donald Trump a transmis, printr-un mesaj publicat online, că protestele care au loc în Franţa în această perioadă sunt o confirmare a punctului său de vedere legat de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt provizorii.

„La ora la care vă vorbesc (19.30, ora locală), situaţia este controlată”, a spus ministrul.

Prim-ministrul Edouard Philippe a vorbit după Castaner despre evenimentele de sâmbătă desfăşurate sub numele de „Actul patru”: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”.

Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali. 

„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

În Paris, situaţia a revenit la normal, scrie Le Figaro, dând exemple ca Champs-Elysées, gara Saint-Lazare şi Trocadéro, deşi în unele părţi ale Arondismentului 17, din nord-vestul capitalei, mai au loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Violenţe au loc şi în Place de la Republique, potrivit BFMTV.

Numărul răniţilor a ajuns la 118, dintre care 17 membri ai forţelor de ordine.

Preşedintele Emmanuel Macron va face declaraţii la începutul săptămânii viitoare, a confirmat Palatul Elysée pentru Le Figaro, fără a da detalii.

UPDATE: În Franţa au fost reţinuţi, percheziţionaţi şi chestionaţi peste 1.000 de oameni, iar 720 se află în custodia autorităţilor. Cât priveşte Parisul, aici au fost 737 de interpelări şi peste 500, în custodie.

Dintre cei 55 de răniţi de la Paris, trei fac parte din forţele de ordine.

Manifestări şi ciocniri violente au loc, la această oră, şi în Bordeaux, Toulouse, Marsilia, Nisa şi Grenoble.

Punctele considerate nevralgice în Paris sunt Champs-Elysées, Piaţa Saint-Augustin şi Trocadéro.

Pe Champs-Elysées, între manifestanţii pacifişti s-au infiltrat unii violenţi care au început să arunce cu diverse proiectile către forţele de ordine, care au ripostat cu jeturi de gaz lacrimogen.

În Piaţa Saint-Augustin au fost distruse o maşină şi mai multe vitrine, iar un jurnalist Le Figaro a relatat că mulţi dintre „vestele galbene” caută să părăsească Parisul, îndreptându-se spre gări.

Spre Piaţa Trocadéro au trecut 14 camioane ale CRS (forţele de ordine) şi 2 blindate, a comentat un alt jurnalist al ziarului francez. 

Baricade, incendieri, distrugerea unor vitrine de magazine şi terase ale unor restaurante s-au numărat printre acţiunile „vestelor galbene”. În ripostă, forţele de ordine au apelat la tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi au blocat mai multe artere importante ale Capitalei.

Scutieri şi călare, poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a dispersa mulţimea încă de dimineaţă, din jurul orei 09.00.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe şi ministrul de Interne, Christophe Castaner, s-au întâlnit sâmbătă de două ori, în cadrul celulei de criză organizate la Ministerul de Interne privind manifestările ce au purtat numele de „Actul patru”.

Fără a oferi prea multe detalii, Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. El a publicat mai târziu un mesaj pe Twitter, alături de fotografii cu reprezentanţi ai forţelor de ordine: „Recunoştinţă, admiraţie şi susţinere”.

Protestatarii, mai scriu jurnaliştii francezi, vorbesc deja despre o întâlnire de „sâmbătă viitoare”, însă „depinde de ce va spune Macron”.

La Bruxelles, unde are loc o manifestare a „vestelor galbene”, au fost făcute 400 de arestări, iar un poliţist a fost rănit.

La ora publicării acestei ştiri, bulevardul Champs-Elysées era în mare parte evacuat.

Potrivit AFP, casa din l'île d'Ouessant a lui François de Rugy, ministrul Ecologiei şi Dezvoltării Durabile, a fost vandalizată, noaptea trecută, mai multe mesaje anti-guvernamentale fiind scrise pe faţadă şi ferestre.

UPDATE - Treizeci de persoane au fost rănite sâmbătă în confruntările dintre „vestele galbene” şi forţele de ordine, în Paris, iar 508 se află în custodia poliţiei, potrivit noilor cifre transmise de autorităţi.

La Paris, numărul total al celor reţinuţi şi chestionaţi de poliţie şi jandarmerie a ajuns la 615. 

Peste 31.000 de persoane protestează sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, între care Grenoble şi Nisa, în cadrul a ceea ce este numit „Actul patru”. 

În capitală au avut loc ciocniri violente între cei aproximativ 8.000 de protestatari (cifră comunicată oficial la prânz) şi forţele de ordine pe bulevarde ca Champs-Élysées şi Courcelles şi pe străzi precum Marceau şi George V.

Au fost incendiate maşini şi ridicate baricade, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi blindate pentru a dispersa mulţimea.

UPDATE - Preşedintele american Donald Trump a scris pe contul său de Twitter: „Acordul de la Paris nu funcţionează prea bine pentru Paris. Proteste şi revolte în toată Franţa. Oamenii nu vor să plătească sume mari pentru a proteja probabil mediul. Strigând «Îl vrem pe Trump!». Iubesc Franţa”.

Manifestările „vestelor galbene” care au loc sâmbătă din Franţa, sub numele „Actul patru”, au mobilizat peste 30.000 de oameni în întreaga ţară. 

În mai multe oraşe din Franţa au loc manifestări anti-guvernamentale ale „vestelor galbene”. La nivelul ţării, 717 persoane au fost reţinute şi chestionate de poliţie, iar 438 se află în custodie.

În Paris, 581 este numărul celor reţinuţi şi 423 se află în custodia poliţiei.

Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, ca Champs-Élysées şi Courcelles, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

În acelaşi timp, în Paris, a început un marş pentru climat la care participă câteva sute de persoane.

UPDATE  - Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa.

Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, ca Hoche şi Marceau, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene. 

Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l'Étoileva rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysées va putea fi făcut din celealte străzi adiacente. 

Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre „vestele galbene” şi fac fotografii. Este şi cazul unei familii din Verona, scrie Le Figaro: „Nu ne este frică. Nu pare foarte înfricoşător. Suntem frustraţi că toate staţiile de metrou sunt închise. Nu este uşor în cazul în care vrei să vizitezi ceva”.

Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, de unde porneşte Champs-Élysée, este închisă complet. Bulevardul Haussmann este blocat de CRS (forţele de ordine).

O mulţime în faţa galeriilor Lafayette a fost blocată pe 50 de metri. „Este blocată pe 50 de metri, unde este dreptul nostru la libera circulaţie, eu sunt pacifist!”, a spus un manifestant. Aici s-a cântat „La Marseillaise”.

CRS, mult mai bine organizaţi decât sâmbăta trecută, aleargă între străzile Scribe şi Havely pentru a opri protestatarii.

„Vestele galbene” din strada Caumartin strigă „Macron, demisia!”, o fanfară cântă „Bella ciao”, iar poliţiştii discută cu manifestanţii. Şi aici magazinele sunt închise şi protejate cu garduri.

Centrele comerciale din regiunea Saint-Étienne sunt, de asemenea, închise.

La Grenoble, un lider al „vestelor galbene”, Julien Terrier, a fost reţinut de poliţie pentru că este organizatorul manifestaţiei care nu are autorizaţie. 

Jean-Luc Mélenchon, preşedintele partidului de stânga La France Insoumise, a apreciat că tot ce se întâmplă în Franţa este „un eşec al puterii”.

Şaptezeci de persoane au fost reţinute preventiv la Bruxelles înaintea unui protest al „vestelor galbene”. potrivit agenţiei de presă Belga, protestatarii au ocupat o porţiune din şoseaua E17 spre Rekkem, în apropiere de graniţa cu Franţa.

UPDATE - La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, premierul Edouard Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru „intervenţia remarcabilă”, dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.

În jurul orei locale 10.00, în faţa perimetrului securizat de la Arcul de Triumf din Paris erau adunate peste o mie de persoane.

În apropiere de Champs-Elysées, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de „veste galbene”, iar mai mulţi oameni au fost opriţi să ajungă în Place de l'Etoile, pentru că au refuzat să îşi dea jos căştile, măştile şi cagulele.

UPDATE - Manifestaţiile anti-guvernamentale ale „vestelor galbene” de astăzi - numite „Actul patru” - au făcut ca unele staţii de metrou, Turnul Eiffel, muzeul Luvru şi mai multe magazine mari să fie închise, la fel şi numeroase restaurante.

În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză.

Potrivit canalului BFMTV, numărul total al arestărilor a ajuns la această oră la 320, pentru a fi prevenite violenţele. Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, doar şase persoane erau reţinute.

Autorităţile au luat măsuri importante de securitate, temându-se că protestele vor deveni violente pentru al doilea weekend consecutiv. 

Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate - peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul - din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie "VBRG" - vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor ”veste galbene” care se vor ”moderate”. O delegaţie de şase ”veste galbene libere”, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.

După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia ”la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

UN GLONŢ PRIN CURIER

Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), Marine Le Pen a declarat că ”imprecaţiile în favoarea unei răsturnări a Republicii a V-a sunt în mod inutil periculoase”, atacându-l în acelaşi timp, fără să-l numească, pe Emmanuel Macron, "un om lipsit de simpatie faţă de popor, încremenit în morga elitelor şi dispreţul de clasă”.

Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia.

În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea ”vestelor galbene”, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.

Executivul se teme de o alianţă între ultradreapta, ultrastânga, ”vestele galbene” cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au livrat unor jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.

”Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane” ale unor ”elemente politizate şi radicalizate” care caută să ”răstoarne puterea”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”proteste îngrijorătoare”.

Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris - ”pe următorul îl vei primiîntre ochi”.

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA), la fel ca ministrul însărcinat cu presa Franck Riester, au făcut apel la ”responsabilitatea” presei ”în ajunul unei zile deosebit de deficile pentru întreaga ţară”.

La nivel de regiune, o interdicţie de a manifesta a fost decretată în patru comune din Nord, în timp ce la Montauban 28 de cocteiluri Molotov şi trei bombe artizanale au fost confiscate într-un sens giratoriu ocupat de ”veste galbene”.

”BARICADĂM TOT”

Câteva zeci de ”veste galbene” au pătruns vineri după-amiaza în sediul administraţiei regiunii Auvergne-Rhône-Alpes.

La Paris, 2.000 de elemente de mobilier urban au fost demontate. Turnul Eiffel, Luvrul şi mai multe magazine mari sunt închise sâmbătă, la fel ca multe magazine şi restaurante.

”Baricadăm tot pentru mâine”, declara Denis Thibaudet, un tâmplar care instala panouri de lemn pentru a proteja geamurile unui magazin de şampanie, pe boulevard Malesherbes.

Spitalele pariziene au implementat un ”dispozitiv de vigilenţă consolidat”, cu ”întăriri medicale şi non-medicale”.

Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a făcut un apel la întreprinderi, subliniind că ”toată lumea trebuie să-şi facă partea” şi evocând plata unei prime excepţionale fără taxe şi scutită de impozite.

Această primă a fost catalogată drept o ”idee bună” de către preşedintele Medef Geoffroy Roux de Bézieux. Însă sindicatele o consideră insuficientă.

Confederaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CPME) s-a declarat alarmată de de consecinţele manifestaţiilor şi blocajelor ”vestelor galbene” asupra economiei întreprinderilor foarte mici (TPE) şi întreprinderilor mici sau medii (PME).

O extindere a mobilizării ”vestelor galbene” la alte sectoare este de asemenea temută mai ales în rândul agricultorilor şi în Educaţie - unde situaţia este foarte tensionată.

Câteva mii de liceeni au defilat vineri la Paris, strigând ”Macron, demisia!”.

În transporturile rutiere, Confederaţia generală a Muncii (CGT), după Forţa Muncitorească (FO) , a suspendat  apelul la grevă pe perioadă nedeterminată începând de duminică seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.