Donald Trump şi Joe Biden s-au întâlnit în această noapte - după luni de invective - pentru prima oară faţă în faţă, cu 35 de zile înaintea unor alegeri americane prezidenţiale foarte tensionate, dezbaterea fiind una marcată de întreruperi şi insulte. Biden l-a numit clovn şi ”cel mai rău preşedinte pe care l-a avut America”pe adversarul său, în timp ce Trump a exclamat: ”Nu e nimic inteligent la tine, Joe!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Principalele puncte şi declaraţii în prima dezbatere faţă în faţă Trump-Biden: insulte, impozite şi acuzaţii

Între subiectele aflate pe agenda dezbaterii s-au aflat pandemia de COVID-19, Curtea Supremă de Justiţie, economia, problemele rasiale, violenţa, bilanţurile politice ale celor doi candidaţi şi ”integritatea scrutinului”.

Preşedintele Donald Trump l-a întrerupt în repetate rânduri pe Biden, care nu a ezitat să-l numească clovn şi ”cel mai rău preşedinte pe care l-a avut America”.

De altfel, Trump l-a atacat pe Biden şi l-a întrerupt, indiferent de tema abordată.

În timpul discuţiei despre taxe şi despre informaţiile privind nivelul scăzut al taxelor plătite de Trump sau faptul că nu a plătit deloc, Biden a încercat să vorbească despre corectitudine, notând că un profesor plăteşte taxe mai mari decât  cele achitate de Trump, însă a fost întrerupt de acesta, care a încercat să devieze discuţia,

Disputele verbale s-au manifestat şi în timpul discuţiei despre sistemul de sănătate şi s-au menţinut pe toată durata dezbaterii.
"Donald, poţi să taci un minut?”, a spus Biden. ”Tot ceea ce spune el aici este o minciună”, a continuat Joe Biden, În momentul în care întreruperile lui Trump îl împiedicau să discute coerent, Joe Biden i s-a adresat acestuia: ”Mai taci, omule!”.
Când Biden a fost întrebat de ce alegătorii ar trebui să opteze pentru el, Biden a afirmat că Trump a făcut ţara ”mai bolnavă, mai săracă, mai divizată şi mai violentă”.
”Noi am lăsat o economie efervescentă, iar el a provocat recesiune”, a adăugat fostul vicepreşedinte.
”Este căţeluşul lui Putin” a spus Joe Biden despre contracandidatul său, potrivit CNN.
Când moderatorul Chris Wallace i-a amintit lui Donald Trump că echipa sa de campanie a fost de acord ca fiecare dintre candidaţi să poată avea răspunsuri de două minute, fără a fi întrerupt, Biden a replicat: ”El nu-şi respectă niciodată cuvântul”.
Aşa cum era de aşteptat, Trump l-a insultat în mod repetat pe Biden din primele 30 de minute ale dezbaterii, întrerupându-l la un moment dat când acesta a folosit cuvântul ”inteligent”.
”Să nu foloseşti niciodată cuvântul ”inteligent” de faţă cu mine!”, a spus Trump. ”Nu este nimic inteligent la tine, Joe”., a continuat preşedintele SUA.
CNN comentează, afirmând că întreaga prestaţie a lui Trump a fost o reprezentare la scară redusă,a întregii sale vieţi şi cariere: ”încălcarea tuturor regulilor, încercarea de a domina orice spaţiu şi orice interacţiune personală”.
Biden s-a străduit să-l contracareze pe Trump, găsind chiar un moment în care să contraatace pe tema încercării preşedintelui în funcţie de a scăpa de Obamacare.
"Nu are un plan. Adevărul este că acest om nu ştie despre ce vorbeşte”, a exclamat Joe Biden.
Trump l-a atacat pe Biden pe tema acuzaţiilor de corupţie la adresa fiului său Hunter Biden şi a pus în repetate rânduri la îndoială acuitatea mentală a lui Joe Biden, numindu-l ”prost ca o stâncă”, potrivit CNN.
Cei doi au avut dispute inclusiv pe tema pandemiei de COVID-19, Biden acuzându-l că nu are niciun plan, în timp ce Trump i-a replicat că el ar fi înregistrat mai multe victime.
”Acest tip va închide întreaga ţară şi va distruge întreaga ţară”, a avertizat Trump.

Impactul dezbaterilor televizate asupra scrutinului rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville. în Tennessee.

Cea între vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, are loc la 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.