Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. Şeful mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puţine şanse de reuşită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

UPDATE - Oficiali locali ruşi au afirmat că un convoi militar se afla pe principala autostradă care leagă partea sudică a Rusiei europene, care se învecinează cu Ucraina, de Moscova şi i-au avertizat pe locuitori să o evite.

Cu câteva ore mai devreme, autorităţile ruse l-au acuzat pe Prigojin de punerea la cale a unei rebeliuni armate după ce a susţinut, fără a oferi dovezi, că un număr mare din luptătorii săi au fost ucişi de conducerea militară într-un atac aerian şi a jurat să îi pedepsească.

Serviciul de securitate internă FSB a afirmat că a deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru rebeliune armată, o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de până la 20 de ani.

Întorsătura dramată a evenimentelor, cu multe detalii neclare, a arătat ca cea mai mare criză internă cu care preşedintele Vladimir Putin se confruntă de când a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei – ceea ce el a numit ”o operaţiune militară specială” – anul trecut în februarie.

Prigojin, a cărui miliţie Wagner a condus capturarea oraşului ucrainean Bahmut, luna trecută,  îi acuză public de mai multe luni pe ministrul Apărării Serghei Şoigu şi pe cel mai mare general al Rusiei Valeri Gherasimov de incompetenţă şi că nu au oferit sprijin şi muniţie grupării Wagner în luptele din Ucraina.

Ministerul a afirmat că acuzaţiile lui prigojin ”nu sunt adevărat şi sunt o provocare informaţională”.

Prigojin a afirmat că acţiunile sale nu sunt o lovitură de stat militară, dar într-o serie de mesaje audio, în care vocea sa diferă uneori şi nu a putut fi verificată în mod independent, el pare să sugereze că 25.000 de luptători sunt pe drum pentru a-i îndepărta pe liderii apărării de la Moscova.

Vineri, el a afirmat că raţiunea lui Putin de a invada Ucraina a fost bazată pe minciunile scornite de conducătorii armatei.

La ora 2 a.m. (23.00 GMT), Prigojin a postat un mesaj pe Telegram spunând că forţele sale au trecut în Rusia din Ucraina şi se aflau la Rostov.

El a afirmat că sunt gata ”să meargă până la capăt” împotriva conducerii militare şi să distrugă pe oricine le stă în cale.

Putin este informat ”non-stop”

Agenţia de stat rusă TASS l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, afirmând că toate serviciile principale de securitate ale ţării îl informează pe Putin ”non-stop” despre îndeplinirea ordinelor sale în ceea ce îl priveşte pe Prigojin.

Măsurile de securitate au fost întărite la Moscova, a afirmat, pe canalul său de Telegram, primarul Serghei Sobyanin.

La  Washington, preşedintele SUA Joe Biden a fost informat despre situaţia din Rusia, a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

În jurul orei 5 a.m. (02.00 GMT), administraţia regiunii Voronej, aflată pe autostrada M-4 între capitala regională Rostov pe Don şi Moscova, a afirmat pe Telegram că un convoi militar se află pe autostradă şi a cerut locuitorilor să evite să o folosească.

Filmări neverificate postate pe reţelele sociale arată un convoi de vehicule militare, inclusiv cel puţin un tanc şi un vehicul blindat transportate pe platforme de TIR. Nu este clar unde se aflau sau dacă în camioanele acoperite din convoi se aflau luptători. Unele dintre vehicule aveau steagul rusesc.

Imaginile din Rostov pe Don înfăţişează oameni înarmaţi, în uniformă militară, înconjurând pe jos sediul Poliţiei regionale, dar şi tancuri poziţionate în faţa cartierului general al Districtului Militar Sud. Reuters a putut confirma locaţiile, dar nu a putut stabili când au fost filmate imaginile.

În mesajele sale audio, Prigojin a spus: ”Cei care ne-au distrus băieţii, care au distrus vieţile a multe zeci de mii de soldaţi ruşi vor fi pedepsiţi. Cer ca nimeni să nu se opună”.

”Suntem 25.000 şi ne vom lămuri de ce în ţara asta e haos”, a afirmat el, promiţând să distrugă orice puncte de control sau forţe aeriene care stau în calea Wagner.

FSB le cere luptătorilor Wagner să îl reţină pe Prigojin

FSB a afirmat că declaraţiile lui Prigojin sunt ”chemări la începerea unui conflict civil armat pe teritoriul rus şi acţiunile sale sunt «un cuţit în spate» pentru soldaţii ruşi care luptă cu forţele ucrainene pro-fasciste”.

Sursa citată a adăugat ”Cerem… luptătorilor să nu facă greşeli iremediabile, să oprească orice acţiuni de forţă împotriva poporului rus, să nu îndeplinească ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru a-l reţine”.

General-locotenentul Vladimir Alekseiev a postat un videoclip în care îi cere lui Prigojin să îşi regândească acţiunile.

”Doar preşedintele are dreptul să numească o conducere a forţelor armate şi tu încerci să îi încalci autoritatea”, a declarat el.

Generalul Sergei Surovikin, comandantul adjunct al forţelor ruse din Ucraina, pe care Prigojin l-a lăudat în trecut, a afirmat, într-un mesaj video, că ”duşmanul abia aşteaptă ca situaţia politică internă a noastră să se deterioreze”.

”Înainte să fie prea târziu… trebuie să te supui dorinţei şi ordinului preşedintelui poporului din Federaţia Rusă. Opreşte coloanele şi întoarce-le în bazele lor permanente”, a spus el.

Un videoclip neverificat de pe un canal de Telegram al apropiaţilor Wagner arată pretinsa scenă a unei lovituri aeriene împotriva forţelor Wagner. Acesta înfăţişează o pădure unde ard focuri, iar copaci par să fi fost rupţi forţat. Pare să fie şi un trup neînsufleţit, dar nu şi alte dovezi directe ale atacului.

Acesta are mesajul: ”Un atac cu rachete a fost lansat asupra taberelor grupării Wagner. Multe victime. Potrivit martorilor, lovitura a venit din spate, adică a fost făcută de militari ai Ministerului rus al Apărării”.

Prigojin a încercat să exploateze succesele de pe câmpul de luptă ale Wagner, dobândite cu un cost uman enorm, pentru a critica public Moscova, aparent fără a exista consecinţe, dar evitând cu grijă criticile la adresa lui Putin.

Dar vineri, pentru prima dată, el a respins justificările lui Putin pentru invadarea Ucrainei, în urmă cu 16 luni, un fapt pentru care mulţi ruşi au fost amendaţi sau închişi.

”Era nevoie de război… ca Şoigu să poată deveni mareşal… ca el să poată prim o a doua medalie Erou (al Rusiei”, a spus Prigojin, într-un mesaj video.

”Războiul nu era necesar pentru a demilitariza sau de-nazifica Ucraina”, a spus el, referindu-se la justificările lui Putin pentru război.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Suntem la cartierul general la ora 7.30 a.m. Facilităţile militare din Rostov, inclusiv aerodrumul, sunt sub control (al nostru) ”, a afirmat Prigojin, într-un video postat pe canalul oficial de Telegram al grupării Wagner.

”Avioanele care merg la luptă pleacă fără probleme, ca de obicei. Zborurile medicale pleacă şi ele ca de obicei. Tot ce am făcut a fost să preluăm controlul astfel încât aviaţia de atac să nu ne lovească pe noi, ci să lovească în direcţia ucraineană”, a arătat el.

Prigojin a spus că este la Rostov pe Don şi că oamenii săi nu îi opresc pe ofiţeri din a-şi desfăşura îndatoririle.

”Cartierul general, punctul de control principal funcţionează normal, nu sunt probleme. Niciun ofiţer nu a fost întrerupt”, a susţinut prigojin.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmaţiile acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.