Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a declarat marţi în faţa unui grup de ambasadori din 80 de ţări că Israelul este pregătit pentru o a doua încetare a focului în Gaza, în schimbul eliberării mai multor ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai multe ajutoare să ajungă în enclava palestiniană asediată, relatează The Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Hamas spune că respinge orice alte negocieri pe tema ostaticilor cât timp războiul continuă, dar mişcarea spune că ar fi deschisă la iniţiative care să pună capăt conflictului, a declarat marţi un oficial de rang înalt din cadrul Hamas.

"Ne afirmăm poziţia de a respinge categoric organizarea oricărei forme de negocieri privind schimbul de prizonieri în timpul războiului genocidar israelian continuu", a declarat Basem Naem.

"Cu toate acestea, suntem deschişi la orice iniţiativă care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru şi la deschiderea punctelor de trecere pentru a aduce ajutoare şi a oferi ajutor poporului palestinian", a adăugat el, citat de The Guardian.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

"Israelul este pregătit pentru o altă pauză umanitară şi pentru un ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor", a declarat Herzog, al cărui rol public este în mare parte ceremonial. "Responsabilitatea revine în totalitate lui Sinwar (liderul Hamas din Gaza - n.r.) şi conducerii Hamas", le-a spus el ambasadorilor, citat într-un comunicat transmis de Preşedinţie.

Pauza de şapte zile de luna trecută a adus acasă 105 ostatici.

Herzog i-a informat pe ambasadorii străini din Israel despre războiul din Gaza, punând accentul pe efortul umanitar al Israelului, potrivit biroului său. El a îndemnat organizaţiile internaţionale să facă mai mult pentru a facilita furnizarea de asistenţă în Gaza. "Cantitatea de ajutor umanitar poate fi triplată instantaneu", a susţinut el, afirmând că Israelul a inspectat zilnic sute de camioane la punctul său de trecere Nitzana, dar că agenţiile ONU şi alţi parteneri de pe teren nu au reuşit să ţină pasul, ceea ce a dus la intrarea a doar 100-125 de camioane pe zi.

ONU a respins această afirmaţie, spunând că bombardamentele israeliene au făcut foarte dificilă livrarea în siguranţă a ajutoarelor. SUA au susţinut că blocajul s-a datorat refuzului Israelului de a redeschide punctul de trecere Kerem Shalom. Statele Unite au convins în cele din urmă Israelul să facă acest pas, iar duminică aproape 200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza pentru prima dată de la armistiţiu.

"Se poate tripla cu uşurinţă cantitatea de camioane, dacă ar exista doar un efort din partea Naţiunilor Unite şi a partenerilor săi. Lumea trebuie să ştie că s-ar fi putut intra în Gaza cu zeci de mii de tone pe zi în plus", a afirmat Herzog.

Preşedintele a subliniat că Israelul nu se află într-un război cu poporul palestinian, ci luptă împotriva duşmanului său, organizaţia teroristă Hamas, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei. 

CITEȘTE ȘI Şeful Mossad se întâlneşte cu premierul Qatarului şi cu directorul CIA, la Varşovia, pentru discuţii despre ostatici - presa israeliană

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.