Premierul irlandez Michael Martin îşi exprimnă satisfacţia faţă de demisia premierului britanic Boris Johnson, cu care a avut numeroase dezacorduri, şi consideră că demisia acestuia reprezintă o ”oportunitate” ca relaţiile Dublinului cu Londra să repornească pe baze noi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem o oportunitate să revenim la adevăratul spirit de partneriat şi de respect reciproc de care avem nevoie”, afirmă într-un comunicat premierul irlandez.

Premierul britanic Boris Johnson şi-a anunţat joi demisia de la conducerea Partidului Conservator, deschizând astfel calea numirii unui nou premier.

Potrivit lui Micheal Martin, relaţia celor două ţări a fost ”tensionată şi pusă în dificultate în ultima vreme”, din cauza planului Londrei de a revizui în mod unilateral dispoziţii vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, o revizuire considerată ilegală de către Uniunea Europeană (UE), din care face parte Irlanda.

El reiterează necesitatea apărării Acordului din Vinerea mare, care pus capăt, în 1998, unui conflict de 30 de ani în Irlanda de Nord, între loialişti ai Coroanei britanice şi republicani favorabili reuniunificării Irlandei.

”Este mai important ca niciodată azi şi îndemn încă o dată să se renunţe la orice acţiune unilaterală”, subliniază Michael Martin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.