Coreea de Nord anunţă miercuri că a decis să-l expulzeze pe militarul american care a intrat pe teritoriul nord-coreean prin Zona Demilitarizată (DMZ), relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Phenianul a încheiat interogatoriul soldatului Travis King, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

El a recunoscut că intrat în mod ilegal în Coreea de Nord, deoarece nutrea ”un resentiment faţă de maltratarea inumană şi disriminarea rasială” din armata americană (US Army) şi era ”dezamăgit de inegalitatea din societatea americană”, potrivit KCNA.

AP scrie că nu poate autentifica autenticitatea acestor declaraţii.

KCNA nu precizează când, de ce şi unde intenţionează Phenianul să-l expulzeze pe Travis King.

Militarul american a fugit în Coreea de Nord la 18 iulie, în timpul unui tur, amestecându-se printre turişti la Panmunjon, satul armistiţiului din 1953, devenind primul american deţinut în Nord din ultimii cinci ani.

La momentul fugii el era trimis la Fort Bliss, în Texas, după ce a fost eliberat, la 10 iulie, dintr-o închisoare sud-coreeană, în urma unei condamnări, după o altercaţie cu poliţia.

Phenianul a confirmat în august, după săptămâni de tăcere, că l-a arestat pe Travis King şi că-l interoga cu privire la circumstanţele traversării frontierei.

Mama lui Travis King, Claudine Gates, declara luna trecută AP că fiul său are ”atât de multe motive” să vrea să se întoarcă acasă.

”Nu-l pot vedea vreodată să vrea să rămână în Coreea, când are familia în America. Are atât de multe motive să vină acasă”, declara ea.

”Orgamismul competent în Republica Democratică Coreea (RPDC, numele oficial al Coreei de Nord) a decis să-l expulzeze pe militarul american Travis King care intrat în mod ilegal pe teritoriul republicii, în conformitate cu legile republicii”, porivit KCNA, scrie BBC.

Nordul nu a oferit nicio informaţie despre starea sănătăţii militarului american, care nu a mai fost văzut sau auzit de când a fugit în această ţară.

Travis King este un specialist în recunoaştere, care a intrat în în armată în ianuarie 2021 şi se afla în Coreea de Sud în cadrul unei rotaţii a trupelor.

Cele două Corei se află teoretic în stare de război din 1953, când Războiul Coreei s-a încheiat cu un armistiţiu, la Panmunjon, şi nu cu un tratat de pace.

Fortificaţii străjuiesc frontiera, însă doar un zid de beton desparte cele două ţări în Zona de Securitate Comună (JSA), mai uşor de traversat, în pofida prezenţei militarilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.