”Discuţii” au început cu Phenianul cu privire la militarul american Travis King, deţinut în Coreea de Nord după ce a intrat în mod ilegal pe teritoriul nord-coreean, anunţă luni adjunctul şefului Comandamentului ONU, generalul Andrew Harrison, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discuţii au început cu Armata Populară Coreeană prin Mecansimul Acordului Armistiţiului”, a anunţat într-o conferinţăă de presă generalul Andrew Harrison, referindu-se la acordul care a pus capăt ostilităţilor în 1953, după Războiul Coreei.

”Prima noastră îngrijorare este starea de bine a soldatului King”, a declarat generalul, subliniind că incidentul se află în continuare în centrul unei ”anchete”.

Generalul precizează că acordul armistiţiului prevede un mecanism care permite Comandamrntului ONU să comunice cu armata nord-coreeană.

Însă el a refuzat să ofere detalii, invocând ”natura foarte delicată a acestor negocieri”.

Aceasta este o ”situaţie dificilă şi complexă”, a recunoscut el.

Travis King, un soldat de clasa a doua, angajat din 2021, în vârstă de 23 de ani, a traversat la 18 iulie ”în mod voit şi fără autorizaţie” frontiera dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord, care se află tehnic în stare de război, cu ajutorul unei vizite în Zona Demilitarizată (DMZ) care desprte cele două ţări.

DMZ, care se află pe teritoriul Coreei de Nord, poate să fie vizitată.

Zona este administrată de către ONU, însă este necesară o înscriere cu mai multe săptămâni înainte prin furnizarea unui paşaport.

Travis King - încarcerat timp de două luni în urma unei încăierări, în urma consumului de alcool, la o discotecă şi unei altercaţii cu poliţia locală la Seul şi eliberat din închisoare la 10 iulie - a fost escortat pe aeroport pentru a se întoarce în Statele Unite în vederea unei audieri disciplinare.

Potrivit familiei sale, tânărul suferea din cauză că se afla departe de ai săi şi era foarte afectat de decesul unui văr mai mic.

Din Comandamentul ONU fac parte mai multe ţări, iar acesta este condus de către Statele Unite, în contextul în care America supervizează armistiţiul Războiului Coreei.

Aproximativ 27.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, aliata Statelor Unite în regiune şi a cărei securitate depine de Washington.

De la Războiul din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, cele două Corei se află în mod oficial în război, iar frontiera este fortificată şi minată - cu excepţia Panmunjom, unde frontiera este marcată de un mic zid de beton.

Potrivit armistiţiului, personalul sud-coreean şi ONU nu avea dreptul să treacă frontiera pentru a-l prinde pe King.

Phenianul nu a făcut niciun comentariu după acest incident.

”Pentagonul a încercat să contacteze armata nord-coreeană pentru a se informa despre situaţia lui King, însă nu a obţinut vreun răspuns”, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matt Miller.

Aproape toate amsasadele de la Phenian şi-au retras personalul străin după ce Coreea de Nord şi-a închis frontiera, în 2020, la începutul pandemiei covid-19.

Suedia a făcut acelaţi lucru. Ea gestionează afacerile consulare americane în capitala nord-coreeană, în contextul în care Statele Unite nu întreţin nicio relaţie diplomatică cu Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.