Serviciul olandez de informaţii a dejucat o operaţiune rusă care a vizat în aprilie Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, şi a expulzat patru agenţi ruşi, a anunţat joi ministrul olandez al Apărării Ank Bijleveld, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, un laptop aparţinând unuia dintre cei patru agenţi a fost utilizat în Brazilia, Elveţia şi Malaysia.

În privinţa Malaysiei, conţinutul viza ancheta cu privire la zborul MH17 aparţinând Malaysia Airlines, doborât de cu o rachetă, în 2014, în estul Ucrainei, a dat asigurări ministrul într-o conferinţă de presă.

O operaţiune cibernetică a vizat sediul Procuraturii Generale şi poliţiei din Malaysia, a dezvăluit ambasadorul britanic în Olanda Peter Wilson, citat de BBC.

Date de pe laptop au arătat că acest computer portabil s-a aflat de asemenea în oraşul eleveţian Lausanne, unde a fost legat de piratarea unui laptop aparţinând Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA), care a dezvăluit dopajul unor atleţi ruşi, potrivit postului britanic.

Londra şi Canberra au acuzat joi serviciul militar rus de informaţii GRU că au comis principalele atacuri cibernetice mondiale din ultimii ani.

Într-o atmosferă demnă de Războiul Rece, care domină de la otrăvirea unui fost spion rus în Regatul Unit, autorităţile olandeze au dezvăluit cum agenţi ruşi au poziţionat un vehicul înţesat de echipament electronic în parcarea unui hotel de lângă sediului OIAC, cu scopul de a-i pirata sistemul informatic.

”Guvernul olandez consideră extrem de îngrijorătoare implicarea acestor agenţi de informaţii”, a deplâns ministrul olandez Ank Bijleveld în această conferinţă de presă.

”De obicei, noi nu divulgăm acest tip de operaţiune de contraspionaj”, a adăugat ea.

Aceste acuzaţii fac parte dintr-o campanie contra unor presupuse atacuri cibernetice ruse în întreaga lume, comentează BBC.

Olanda l-a convocat pe ambasadorul rus la Haga să dea explicaţii, potrivit presei, citate de postul britanic.

Echipamentul din vehicul a fost îndreptat către sediul OIAC şi a fost folosit pentru a intercepta date de logare, a dezvăluit în aceeaşi conferinţă general-maiorul Onno Eichelsheim din cadrul serviciilor olandeze de informaţii (MIVD), potrivit BBC.

Când bărbaţii respectivi au fost interceptaţi, ei au încercat să distrugă unul dintre telefoanele mobile pe care le aveau asupra lor.

Unul dintre aceste telefoane mobile a fost activat în apropierea sediului GRU, la Moscova. Pe altul se afla o chitanţă de la o călătorie cu taxiul pe o stradă de lângă sediul GRU la un aeroport din Moscova.

Pentru prima oară GRU - iar astfel Kremlinul -  a fost acuzat în mod expres, joi, de Londra, care l-a acuzat deja că este vinovat de otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skropal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

”NINA RICCI”

Aceste acuzaţii au fost primite cu ironie de Moscova

”În mod nediscriminatoriu, ei au amestecat totul într-un singur flacon - poate e un flacon de parfum Nina Ricci? (o trimitere la flaconul de noviciok) - GRU-ul, spionii cibernetici, «hackerii Kremlinului», Agenţia Mondială Antidopaj. Este un amestec foarte puternic pentru un flacon”, a declarat în glumă o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Imaginaţia fecundă a colegilor noştri britanici, hotărât, nu cunoaşte limite. Cine a inventat toate astea? Mi-ar plăcea să-l văd. Sunt nişte adevăraţi Anderseni”, a declarat ea, referindu-se la numele autorului danez de poveşti.

Susţinut de Washington, Guvernul britanic a acuzat Rusia, în mai multe rânduri, de atacul NotPetya, care a afectat mii de computere în întreaga lume în 2017.

Londra a denunţat de asemenea campanii de spionaj cibernetic şi amestecuri în referendumul pe tema Brexitului şi în alegerile legislative din 2017.

Moscova respinge toate aceste acuzaţii în bloc.

”STAT PARIA”

Aceste noi acuzaţii nu vor îmbunătăţi relaţiile diplomatice deja glaciale între Regatul Unit şi Rusia, după otrăvirea membrilor familiei Skripal, dar şi a opozantului rus Aleksandr Litvinenko, la Londra, în 2006, pe fondul unor dezacorduri în marile probleme internaţionale.

”Acestea nu sunt acţiunile unui mari puteri, ci acţiunile unui stat paria”, a denunţat ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson, la sosirea la Bruxelles, joi, la discuţii cu partenerii săi din NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.