Premierul ungar Viktor Orban a anunţat miercuri că Partidul Fidesz, formaţiunea sa, părăseşte Partidul Popular European (PPE, dreapta proeuropeană), după ce eurodeputaţi au adoptat prin vot o reformă a statului formaţiunii euroene, care deschide calea unei excluderi a Fides, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă informez că membrii Fidesz se retrag din cadrul PPE”, ”imediat”, scrie liderul suveranist ungar într-o scrisoare postată pe Twitter de către ministrul ungar Katalin Novak, o vicepreşedintă Fidesz, datată la 3 martie, adresată liderului grupului parlamentar al PPE Manfred Weber.

Orban denunţă în această scrisoare un demers ”antidemocratic, nedrept şi inacceptabil”.

Fidez a anunţat, la rândul său că părăseşte grupul parlamentar PPE, în urma deciziei acestuia de a-l suspenda, relatează Reuters.

Plecarea partidului lui Orban din principala formaţiune politică din Parlamentul European (PE) ar putea conduce la o reducere a influenţei lui Viktor Orban la Bruxelles, în contextul unui vechi conflict pe tema respectării statului de drept în Ungaria, comentează Reuters.

UE critică de mult timp reforme întreprinse de Orban în Ungaria prin care a acaparat presa, sistemul judiciar, societatea civilă, organizaţiile nonguvernamentale sau educaţia.

Viktor Orban respinge în bloc aceste acuzaţii.

”Salut plecarea aşteptată de mult timp a Fdesz şi a lui Viktor Orban din grupul politic european dominant”, a declarat Dacian Cioloş, liderul grupului parlamentar Renew Europe (centru) în Parlamentul European.

”Nu există loc pentru populismul toxic al Fidesz în grupul politic european dominant”, apreciază românul.

Înainte de anunţarea plecării Fidesz din PPE, principala fomaţiune politică în PE a adoptat - cu o majoritate zdrobitoare - noi reglementări care permit suspendarea sau darea afară a unui partid membru.

Viktor Orbán, care consideră aceste modificări un ”gest împotriva Fidesz”, a luat-o astfel înainte PPE, care urma să interzică celor 12 europarlamentari membri Fidesz să se exprime în numele grupului parlamentar european sau să-l reprezinte în diverse misiuni.

Orban apreciază în scrisoarea sa că o limitare a capacităţii membrilor Fidesz de a se achita de misiunea lor în PE ”privează alegătorii de drepturile lor democratice”.

În pofida plecării celor 12 membri Fidesz din grupul parlamentar PPE, partidul rămâne cea mai importantă formaţiune în Parlamentul European, din care mai fac parte 175 de eurodeputaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.