Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un „obiect neidentificat” a fost doborât de un avion de luptă american deasupra spaţiului aerian canadian, la ordinul său, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI "Obiectul neidentificat" doborât în nordul Canadei este un „dispozitiv cilindric” mai mic decât balonul distrus săptămâna trecută în Carolina de Nord

„Am ordonat doborârea unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian. @NORADCommand a doborât obiectul deasupra Yukonului”, a scris Trudeau pe Twitter, precizând că avioanele canadiene şi americane au acţionat îmmpreună, iar un F-22 american a tras cu succes asupra obiectului”

Ulterior, Casa Albă a confirmat că Trudeau şi preşedintele american Joe Biden au autorizat acîiunea, iar Pentagonul a precizat că obiectul a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri seară.

Trudeau a declarat că a vorbit cu Biden sâmbătă şi că forţele canadiene vor derula operaţiunea de recuperare a obiectului doborât.

Obiectul doborât sâmbătă marchează a treia oară într-o săptămână când aeronave americane au doborât un obiect în spaţiul aerian nord-american. Incidentul de sâmbătă urmează doborârii unui alt obiect neidentificat vineri în Alaska şi doborârii unui presupus balon de supraveghere chinezesc pe 4 februarie de către un avion de luptă american F-22.

Atât Biden, cât şi Trudeau au autorizat doborârea obiectului,  conform unei note a Casei Albe referitoare la convorbirea celor doi lideri, care „au discutat despre importanţa recuperării obiectului pentru a stabili mai multe detalii despre scopul sau originea acestuia”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a transmis că obiectul doborât sâmbătă a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri searp. Două avioane de luptă F-22 „au monitorizat obiectul” cu ajutorul Gărzii Naţionale Aeriene din Alaska, se arată în declaraţia lui Ryder, urmărindu-l îndeaproape şi  analizând ”natura obiectului”.

„Monitorizarea a continuat astăzi, pe măsură ce obiectul a traversat spaţiul aerian canadian, avioanele canadiene CF-18 şi CP-140 s-au alăturat acţiunii pentru a evalua în continuare obiectul. Un F-22 american a doborât obiectul pe teritoriul canadian folosind o rachetă AIM 9X”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.