Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a declarat marţi, în Parlamentul European (PE), că o ”revoluţie paşnică este în curs în Belarus”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea de protest fără precedent faţă de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, intră în a treia săptămână în Belarus. Numărul manifestanţilor nu pare să scadă, iar şeful statului şi-a multiplicat declaraţiile şi avertismentele marţiale, dublate de o reprimare sporită.

”Suntem de-acum o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Aceasta nu este o revoluţie geopolitică (...), este o revoluţie democratică”, a declarat Tihanovskia, refugiată în Lituania, într-o reuniune prin videoconferinţă cu aleşi din PE.

Ea a respins catalogarea drept ”prorusă sau antirusă” şi ”pro- sau anti-UE” a contestării, în contextul în care Lukaşenko depune eforturi să prezinte mişcarea drept un complot occiental vizând să submineze relaţiile cu Moscova.

”Ţara mea este în criză”, a declarat opozanta, care a enumerat arestările, dispariţiile şi moartea unor manifestanţi, totul petrecându-se ”în mijlocul Europei”. Exprimându-se în engleză, ea a apărut în himiciclu printr-o legătură video, dintr-o bucătărie.

Catalogând manifestaţia de la 23 august de la Minsk drept ”cea mai mare din istoria Belarusului”, ea a declarat că ”tentativele de reprimare violentă” ”nu au descurajat, ci doar au întărit hotărârea naţiunii”.

”NEGOCIERI”

Duminică, aproximativ 100.000 de oameni au manifestat pe străzile capitalei, la fel ca la 16 august.

Contestarea actuală a fost declanşată de anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 9 august, care-l dau pe Lukaşenko învingător cu 80% din voturile exprimate şi considerate frauduloase de către opoziţie.

”Revendicările noastre sunt simple: alegeri libere şi echitabile”, a repetat Tihanovskaia, reafirmând că este pregătită ”de negocieri cu autorităţile” şi de ”luarea în considerare a medierii organizaţiilor internaţionale”, cerând însă, în acelaşi timp, respectarea ”suveranităţii Belarusului”.

Uniunea Europeană (UE) a respins rezultatul alegerilor prezidenţiale şi s-a declarat ”alături de” belaruşi. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a ameninţat cu impunerea unor sancţiuni suplimentare unui număr ”substanţial” de lideri de la putere, responsabili de aceste ”violenţe, reprimări şi fraude electorale”.

Liderii europeni l-au îndemnat totodată pe preşedintele rus Vladimir Putin să exercite presiuni asupra lui Aleksandr Lukaşenko, al cărui aliat esenţial este, în vederea favorizării unui dialog cu opoziţia.

Însă Kremlinul consideră criza politică a vecinului său belarus o ”afacere internă” şi condamnă ”tentativele de amestec străin”.

Numărul doi de la Departamentul de Stat american Stephen Biegun s-a întâlnit marţi cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, la Moscova, dupăce a discutat tot marţi la Vilnius cu Tihanovskaia, pe care a catalogat-o drept ”foarte impresionantă”.

OPOZANŢI ŞI GREVIŞTI ARESTAŢI

Preşedintele Lukaşenko refuză în continuare să cedeze, îi cataloghează pe protestatari drept ”şobolani” şi îndeamnă forţele de ordine să pună capăt ”tulburărilor”, iar armatei să apere frontierele. El s-a afişat duminică cu o puşcă de asalt, în ziua manifestaţiilor uriaşe ale opoziţiei.

Autorităţile şi-au multiplicat în ultimele zile arestările unor opozanţi şi lideri grevişti.

Un simbol al presiunii tot mai mari asupra contestării, laureata Premiului Nobel pentru Literatură Svetlana Alexievici a fost convocată miercuri de către anchetatori, în calitate de menbră a ”Comitetului de coordonare” format de opoziţie în vederea organizării tranziţiei puterii.

O anchetă penală a fost deschisă cu privire la formarea acestui ”Consiliu”, acuzat că ”ameninţă securitatea naţională”.

Lukaşenko a denunţat ”Consiliul” opoziţiei drept o tentativă de ”preluarea puterii” şi a ameninţat să ”răcească anumite capete înfierbântate” din cadrul acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.