Kremlinul a ameninţat din nou Occidentul cu posibilitatea unei riposte nucleare din partea Moscovei, în reacţie la informaţiile că Ucraina ar putea primi arme occidentale cu rază lungă de acţiune pe care să le folosească în atacuri împotriva Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toate prevederile doctrinei nucleare a Federaţiei Ruse, inclusiv responsabilitatea ţărilor nucleare pentru „incitarea” celor care nu au arme nucleare, sunt în vigoare, a subliniat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a fost întrebat de agenţia oficială rusă TASS dacă sunt încă actuale prevederile doctrinei nucleare a Moscovei potrivit cărora este considerată agresiune inclusiv „incitarea” unei ţări ne-nucleare de către o ţară nucleară de a întreprinde acţiuni împotriva Federaţiei Ruse.

TASS reaminteşte că în toamna anului 2024 a fost adoptată o doctrină nucleară actualizată a Federaţiei Ruse, „ca urmare a apariţiei unor noi riscuri militare”. Noua versiune a extins, în special, lista statelor împotriva cărora se aplică descurajarea nucleară şi a completat lista ameninţărilor militare. Printre aceste prevederi se numără un punct care spune că agresiunea din partea unui stat non-nuclear, cu sprijinul sau participarea unei ţări care deţine arme nucleare, este considerată un atac comun împotriva Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, principiul de bază al utilizării armelor nucleare rămâne acelaşi: este o măsură extremă şi necesară pentru apărarea suveranităţii ţării.

Întrebarea pusă lui Peskov vine în contextul în care la 14 iulie, preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că Washingtonul a decis să continue livrările de arme şi echipamente militare către Kiev, dacă Bruxelles-ul va plăti pentru aceste livrări. Coordonarea acestui proces va fi asigurată de NATO.

Marţi, ziarul The Washington Post a scris că Trump ar putea acorda Ucrainei permisiunea de a utiliza cele 18 rachete ATACMS pe care le deţine, care au rază lungă de acţiune, pentru a lovi în adâncul Rusiei. Ulterior, însă, liderul american a negat această informaţie, în timp ce liderul ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că este „gata de acţiune” în cazul în care va primi arme cu rază lungă de acţiune.

MEDVEDEV SUGEREAZĂ „LOVITURI PREVENTIVE”

Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate şi devenit vocea „dură” a Kremlinului, a declarat joi că Occidentul duce practic un război la scară largă împotriva Rusiei şi că Moscova trebuie să reacţioneze în mod corespunzător; fie şi, dacă este necesar, prin lansarea de lovituri preventive, a relatat agenţia de presă TASS, preluată de AFP.

„Trebuie să acţionăm în consecinţă. Să răspundem pe deplin. Şi, dacă este necesar, să lansăm lovituri preventive”, a declarat Dmitri Medvedev, citat de TASS.

Pe de altă parte, el a spus că sunt absurde declaraţiile oficialilor occidentali potrivit cărora Rusia ar putea ataca Europa. „Permiteţi-mi să vă reamintesc că preşedintele nostru a declarat fără echivoc că Rusia nu are nicio intenţie de a lupta împotriva NATO sau de a ataca Europa”, a spus el.

Un slujitor fidel al lui Vladimir Putin, fostul preşedinte rus are adesea în ultimii ani accese de beligeranţă, ostile ţărilor occidentale. De exemplu, la 27 mai, el l-a avertizat pe preşedintele american pe X: „Ştiu un singur lucru cu adevărat GRAV: al treilea război mondial. Sper ca Trump să înţeleagă asta!”, reaminteşte AFP.
 
Susţinător al unui război total împotriva ucrainenilor, Dmitri Medvedev a invocat frecvent spectrul unui conflict nuclear începând din februarie 2022, de la lansarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina. El a scris pe X, la 30 iulie 2023 că, în cazul în care ofensiva ucraineană ar reuşi să recucerească teritoriul ocupat de Rusia, Moscova va fi „obligată (...) să utilizeze arme nucleare” şi a menţionat în mod repetat riscul unei „apocalipse nucleare”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.