Mike Pompeo, actualul director al CIA, a fost confirmat joi de Senatul american în postul de secretar de Stat, la timp să preia două dosare fierbinţi - viitorul acordului în dosarul nuclear iranian şi Coreea de Nord, cu al cărei lider s-a întâlnit de curând, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerat un ”adept al liniei dure”, ales de Donald Trump, noul şef al diplomaţiei americane urmează să plece în următoarele ore la o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, la Bruxelles, altă parte sensibilă a politicii externe a preşedintelui american.

El va purta mesajul lui Donald Trump, care, în campania electorală, iar apoi la Casa Albă, îndeamnă neîncetat - iar uneori agresiv - ceilalţi membri ai Alinaţei transatlantice să-şi crească cheltuielile militare cu scopul de a reduce participarea Statelor Unite, cel mai mare contributor.

Un fost militar, în vârstă de 54 de ani, aflat din ianuarie 2017 la conducerea celei mai puternice agenţii de informaţii din lume, Mike Pompeo a fost confirmat cu 57 la 42 de voturi într-o sesiune plenară, în urma unui proces parlamentar spinos.

Democraţii, care s-au opus în majoritatea lor confirmării sale, denunţă o atitudine războinică şi declaraţii islamofobe şi homofobe. El dă asigurări cu privire la marele respect pe care-l are faţă de toţi, însă fără să-şi renege declaraţiile trecute.

Şapte democraţi au votat, cu toate acestea, în favoarea confirmării sale.

Venirea sa la şefia diplomaţiei americane coincide cu numirea recentă a lui John Bolton în funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională - un semn aparent al unei înăspriri a administraţiei americane.

”Avem nevoie de el ca secretar de Stat, pentru a-l susţine pe preşedinte, având în vedere că ne confruntăm cu problemele de politică externă cele mai dificile din epoca noastră , declara pe 12 aprilie John Bolton.

Mike Pompeo va fi nevoit să abordeze, fără să aştepte, delicatele dosare nord-coreean şi iranian. El va putea, în această misiune, să se sprijine pe relaţia sa specială de încredere pe care şi-a forjat-o cu preşedintele Donald Trump de la instalarea sa la şefia CIA.

Un oponent aprig al acordului în dosarul nuclear iranian semnat în iulie 2015, Donald Trump urmează să anunţe pe 12 mai dacă ”rupe” acest text negociat dur între Iran şi marile puteri (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania), aşa cum a promis în mai multe rânduri.

Este vorba despre o decizie care ameninţă relaţile deja tensionate cu aliaţii săi europeni, chiar dacă preşedintele francez Emmanuel Macron i-a întins o mână, săptămâna aceasta, propunând renegocierea unui acord complementar care să răspundă anumitor revendicări americane - cu privire la programul balistic iranian.

RĂZBOIUL, ”UN ULTIM RESORT”

Mike Pompeo a avut deja ocazia să pătrundă în centrul altui dosar care îl aşteaptă - Coreea de Nord -, întâlnindu-se în weekendul Paştelui cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Este vorba despre o misiune secretă pe care a efectuat-o ca spion-şef, menită să pregătească terenul viitorului summit fără precedent anunţat între Donald Trump şi liderul nord-coreean până la începutul lui iunie.

”S-a înţeles într-adevăt bine cu” Kim Jong Un, a spus despre el preşedintele american, anunţând această deplasare.

Sebatorul republican Bob Corker, care a votat joi în favoarea confirmării sale, a declarat că Mike Pompeo este ”persoana ideală” care să conducă ”eforturile diplomatice” faţă de Phenian.

Mike Pompeo a obţinut luni, cu un vot strâns, aprobarea Comisiei de Politică Externă din Senat, după ce s-a răzgândit senatorul republican Rand Paul. Un libertariam Paul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de poziţia lui Pompeo cu privire la Războiul din Irak şi programele americane de supraveghere.

În cursul audierii sale, de aproape cinci ore, în Congres, pe 12 aprilie, Mike Pompeo a încercat să scape de eticheta de ”reprezentant al aripii dure”.

”Războiul este în continuare şi trebuie să fie un ultim resort”, a lansat el.

El îl înlocuieşte pe Rex Tillerson, brutal destituit în martie. Acest texan tăcut, perceput ca fiind mai moderat decât Donald Trump în politica externă, nu a reuşit să-i câştige simpatia preşedintelui.

În timpul audierii, senatori, inclusiv susţinători republicani, l-au îndemnat să-l încadreze pe vulcanicul preşedinte.

Născut în California, şef de promoţie la prestigioasa Şcoală Militară West Point, Mike Pompeo a absolvit dreptul la Harvard.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.