Preşedintele francez Emmanuel Macron a străbătut Champs-Élysées, vineri, de Ziua Naţională a Franţei, la bordul unui vehicul militar, în huiduieli şi aplauze, după care l-a primit pe premierul indian Narendra Modi, invitat de onoare, relatează Le Monde şi Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupe indiene au deschis defilarea militară.

În total, 240 de militari indieni au deschis defilarea sub privirile lui Emmanuel Macron şi Narendra Modi.

Acest grup simbolizează parteneriatul militar francezo-indian şi importanţa strategică a regiunii Asia-Apacific.

Armata indiană este a patra cea mai mare armată din lume.

Reprezentanţi ai şase licee militare africane urmează după indieni - o premieră la o defilare de 14 iulie.

Primele avioane au survolat Champs-Élysées, în cadrul paradei aeriene.

Apărarea spaţiului aerian european, în contextul Războiului din Ucraina, este ilustrată de zborul unui avion de tip Awacs, urmat de două avioane de tip Typhoon, aparţinând Royal Air Force (RAF) britanice şi de două avioane de vânătoare de tip F-16.

Toate aceste tipuri de avioane, participă alături de alte aeronave - de tip Mirage 2000-D sau  Rafale - la apărarea flancului din Europa de Est al NATO.

NATO are o flotă de 14 avioane de tip Awacs. Acesta este singurul echipament militar de care NATO dispune singură.

Însă această flotă îmbătrâneşte şi urmează să fie modernizată treptat şi apoi înlocuită - până în 2035.

Avioanele franceze de tip Awacs - patru Boeinguri - contribuie cu regularitate la completarea acestuo parc, cu ocazia unor evenimente ca summitul NATO de la Vilnius, care necesită mijloace consolidate.

Defilarea a fost lansată prin 12 minute de muzică.

Muzică militară internaţională a fost interpretată de 80 de militari din Olanda, Germania, Belgia, Canada, Spania, Statele Unite, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Portugalia, Cehia, România, regatul Unit şi Franţa.

Franţa vrea să-şi sublinieze în acest fel parteneriatele cu aceste ţări şi operaţiuni comune, mai ales în Sahel.

Emmanuel Macron a urcat, după ce a fost primit de către şeful Statului Major al Armatelor (CEMA) şi guvernatorul militar al Parisului, la bordul unui ”command car” şi a parcurs Champs-Elysées împreună cu CEMA.

Acest ”command car” este un vehicul uşor de recunoaştere şi sprijin (VLRA), un vehicul foarte utilizat în operaţiuni, mai ales în Sahel, în ultimii ani.

Macron a fost urmat de alt vehicul, în care se afla guvernatorul militar al Parisului, iar apoi de o mare escortă mixtă şi escadroane de motociclişti.

El a fost primit cu onoruri în Place de la Concorde, de către Regimentele 1 şi 2 de Infanterie ale Gărzii Republicane.

Orchestra detaşamentului de onoare a cântat Marseilleza.

După ce a ascultat Marseilleza, şeful statului s-a îndreptat către tribuna de onoare, în Place de la Concorde şi l-a salutat pe premierul indian narendra Modi.

El a dat mâna cu miniştrii prezenţi la ceremonii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care nu ia cuvântul de Ziua Naţională a Franţei, a sosit vineri pe avenue de Friedland, de unde a urcat la bordul unui vehicul militar pentru a se duce în Place de l’Étoile, unde trece în revistă trupele.

Premierul francez Elisabeth Borne, care poartă o ţinută violet, culoarea înţelepciunii, a sosit în tribună, pe Champs-Élysées, unde asistă la defilarea militară de 14 iulie.

Un omagiu adus victimelor atentatului terorist de la Nisa, la 14 iulie 2016, ucise cu un camion condus de un terorist, a început vineri.

Ceremonia se desfăşoară pe Promenade des Anglais, în faţa îngerului golfului, o sculptură dedicată celor ”86 de îngeri plecaţi prea devreme”, potrivit lui Christian Estrosi.

Numai familiile victimelor au fost invitate la acest omagiu, care loc în intimitate, la şapte ani de la masacru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.