Londra urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury, a anunţat miercuri premierul britabic Theresa May în Parlament, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul.

Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Moscova a refuzat să coopereze în acest caz până la ultimatumul dat de Londra, miezul nopţii de marţi spre miercuri.

May a acuzat miercuri Rusia, în Camera Comunelor, de ”dispreţ” faţă de încercarea Londrei de a obţine o explicaţie cu privire la tentativa de asasinat, scrie The Associated Press.

Ea a subliniat că acţiunile Rusiei ”reprezintă o folosire ilegală a forţei” pe teritoriul britanic.

Şefa Guvernului a anunţat de asemenea o serie de sancţiuni economice şi diplomatice - inclusiv decizia de a anula toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia şi de a cere familiei regale să nu participe la Campionatul Mondial de Fotbal în Rusia.

Ambasadorul rus în Marea Britanie a apreciat miercuri că modul în care se comportă Londra în ancheta cu privire la otrăvirea lui Skripal reprezezintă o ”provocare”.

Aleksandr Iakovenko a declarat pentru Sky News, după ce a plecat de Foreign Office, miercuri, că acţiunile britanice sunt ”absolut inacceptabile şi considerăm asta o provocare”. El nu a oferit alte precizări în acest sens.

Serghei Skripal şi fiica sa, otrăviţi pe 4 martie, se află în stare critică de atunci.

”Noi credem că măsurile luate de Guvernul britanic nu au nimic de a face cu situaţia de la Salisbury”, a maii declarat Iakovenko.

Ministrul rus al Industriei şi Comerţului Denis Manturov a subliniat miercuri, citat de agenţii ruse, că Moscova şi-a încheiat eforturile de distrugere a armamentului chimic, în noiembrie, şi că nu deţine armament chimic.

Manturov răspundea astfel unei întrebări cu privire la acuzaţii britanice referitoare la folosirea agentului neurotoxic militar novicioc, dezvoltat de Uniunea Sovietică, folosit în otrăvirea fostului colonel din cadrul serviciilor militare de informaţii ruse GRU Serghei Skripal în Anglia.

NATO a anunţat miercuri să îşi susţine aliatul britanic şii a promis să ajute Londra în ancheta cu privire la otrăvirea fostului spion.

Alianţa şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă faţă de prima utilizare ofensivă a unui agent neurotoxic” pe teritoriul NATO, de la înfiinţarea blocului militar occidental în 1949.

NATO a îndemnat Moscova să răspundă întrebărilor Londrei cu privire la novicioc, folosit pe 4 martie, în sudul Angliei, împotriva lui Skripal şi fiicei sale.

Alianţa a anunţat miercuri,, într-un comunicat, în urma unei reuniuni a ambasadorilor NATO, că a ”convenit că atacul reprezintă o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”.

Londra a solicitat miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care să discute despre ancheta cu privire la atacul cu agent neurotoxic asupra lui Skropal şi fiicei sale.

Foreign Office a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a solicitat o reuniune ”urgentă”, pentru a-i informa pe membrii Consiliului cu privire la ancheta privind atacul de la 4 martie.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a apreciat că atacul vizând un fost spion în Anglia este cel mai probabil ”inspirat” de Moscova şi a anunţat că va înscrie acest caz pe agenda summitului european de săptămâna viitoare.

Tusk şi-a exprimat miercuri, pe Twitter, solidaritatea cu premierul britanic Theresa may ”în faţa atacului brutal inspirat, cel mai probabil, de Moscova”.

Liderii europeni se reunesc în cadrul unui summit de primăvară, pe 22 şi 23 martie, la Bruxelles.

Ambasadorul britanic Julian Braithwaite a denunţat miercuri, la Geneva, presupuse încălcări ruse ale dreptului internaţional, acţiuni ruse în Siria, situaţia internă rusă ”profund alarmantă” în domeniul drepturilor omului şi un ”foarte probabil” rol în otrăvirea fostului colonel GRU în Marea Britanie.

”Comportamentul iresponsabil (al Rusiei) este un afront la adresa a tot ceea ce reprezintă acest for”, a declarat Braithwaite în Consiliul Drepturilor Omului.

”Fie Rusia a încălcat în mod deliberat ordinea internaţională fondată pe reguli, fie şi-a pierdut controlul asupra armamentului chimic”, a denunţat el, referindu-se la otrăvirea lui Skripal şi a fiice sale.

El a denunţat, de asemenea, ”anexarea ilegală” a Crimeei, ”subminarea continuă a integrităţii teritoriale a Georgiei” şi rolul Rusei în războiul din Siria.

Ministrul rus de Externe Serghei lavrov a respins miercuri acuzaţiile Londrei cu privire la implicarea Moscovei în atacul cu un agent neurotixic în Marea Britanie de pe 4 martie.

Rusia nu are motive să-l otrăvească pe Serghei Skripal, dar ”cei care vor să-şi impună campania rusofobă în toate sferele vieţii ar putea să aibă”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a respins acuzaţiile britanice ca nefondate şi a comparat Londra cu un procuror care a supervizat epurările dictatorului sovietic Iosf Stalin, care considra că mărturisirea este sificientă în vederea condamnării.

Londra a mers şi mai departe şi se aşteaptă ca lumea să aibă încredere în suspiciunile sale şi să acuze Rusia, a apreciat ministrul rus de Externe.

El a denunţat un ”aplomb uriaş” al oficialilor britanici, care neglijează, în opinia sa, procedura OIAC în anchetarea unui presupus atac chimic.

Kremlinul a anunţat la rândul său că Rusia respinge ultimatumul pe care i l-a dat de Marea Britanie pentru a explica orice implicare rusă în otrăvirea lui Skripal.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Moscova ”respinge limbajul ultimatumurilor”, după ce premierul britanic Theresa May a dat Rusiei termen până la miezul nopţii de marţi spre miercuri să explice cum a ajuns un agent neurotoxic sovietic să fie folosit împotriva fostului spion.

Londra a oferit până acum doar ”acuzaţii fără bază care nu sunt susţinute de vreo probă”, a apreciat Peskov.

Rusia va coopera în anchetă, însă nu vede o voinţă a Marii Britanii de a face la fel, a mai declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.