Laboratorul farmaceutic american Merck a anunţat luni că a depus o cerere de autorizare, la autorităţile americane, a pilulei sale împotriva covid-19 - molnupiravir -, uşor de administrat şi care ar putea reprezenta un instrument major în lupta împotriva pandemiei, deoarece este complementar vaccinurilor anticovid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Administrat pacienţilor la câteva zile după un test pozitiv, acest tratament reduce la jumătate riscul unei spitalizări şi al morţii, potrivit unui studiu clinitc realizat de către Merck - denumt MSD în afara Statelor Unite.

În cazul unei aprobări, acest medicament, denumit ”molnupiravir”, ar reprezenta un progres major şi ar permite o reducere destul de uşoară a formelor grave ale bolii.

”Consecinţele extreme ale acestei pandemii ne cer să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, iar asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei cereri (de autorizare) a molnupiravir” la Agenţoa americană a medicamentului FDA, ”la zece zile după ce am primit datele” testului clinic, subliniază CEO-ul întreprinderi, Robert Davis, citat într-un comunicat.

Merck a precizat că cooperează ”în mod activ cu agenţii de reglementare din întreaga lume pentru a depune cereri de folosire de urgenţă sau de autorizare de punere pe piaţă în lunile viitoare”.

Acest tip de tratament - prin comprimate -, care poate fi administrat acasă, cu un pahar de apă, este foarte aşteptat.

În anticipare, grupul a început deja producţia de molnupiravir la scară mare şi preconizează să fabrice dozele necesare pentru zece milioane de tratamente până la sfârşitul anului.

Iar Merck a încheiat acorduri cu anumite state, între care Statele Unite, care reconizează să cumpere 1,7 milioane, în cazul în care molnupiravir este aprobat.

ANTIVIRALE

Antivirale ca molnupiravir acţionează prin diminuarea capacităţăii unui virus de a se replica, frânând în acest fel boala.

Aplicaţilor lor poate fi dublă -  atât să le permită persoanelor deja bolnave să nu sufere de simptome grave, cât şi celor care intră în contact apropiat cu ele să nu le dezvolte.

Merck este de asemenea pe cale să efectueze alt test clinic cu privire la această a doua utilizare, cu titlu prevenitv.

În cererea pe care a depus-o luni, întreprinderea americană se bazează pe testul clinic pe care l-a realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics asupra unor persoane bolnave uşor spre moderat de covid-19 şi care prezintă cel puţin un factor de risc agravant. Ele au primit acest tratament timp de cinci zile după primele simptome.

Rata spitalizării sau a morţii la pacienţi care au fost trataţ cu acest medicament a fost de 7,3%, faţă de 14,1% înregistrată în rândul celor care au primit un placebo.

Niciun deces nu s-a întegistrat în rândul persoanelor tratate cu molnupiravir, în tmp ce în grupul de control au avut loc opt morţi.

Aceste rezultate au fost suficient de convingătoare pentru ca un comitet independent dee supraveghere a datelor, în consultanţă cu FDA, să decidă să oprească testul în mod prematur.

Piaţa este potenţial enormă, iar mai multe laboratoare s-au poziţionat în această nişă.

Pfizer testează în prezent asupra a mii de oameni un tratament antiviral - denumit PF-07321332 -, atât în vederea testării eficienţei asupra persoanelor bolnave de covid-19, cât şi în anturajul unei persoane care s-a îmbolnăvit, pentru ca această să nu se îmbolnăvească la rândul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.