Kremlinul acuză luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi avertizează cu privire la ”consecinţe catastrofale” în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bombardarea instalaţiei Centralei nucleare Zaporijjea ”de către forţe armate ucrainene” ”poate fi extrem de periculoasă” şi ”ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, subliniază în faţa presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că ”orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

Rusia ”aşteaptă ţări care o influenţă asupra liderilor ucraineni să se folosească de influenţa pe care o au pentru a împiedica continuarea unor astfel de bombardamente”, a subliniat Peskov.

Centrala Zaporijjea, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile, care au atins anumite instalaţii.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste atacuri.

Ministerul rus al Apărării anunţă luni că ultimul atac, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiuni care furnizează electricitate în două regiuni ucrainene.

El anunţă o ”supratensiune” în centrală, care a provocat fum într-un tablou de comutare, o instalaţie menită să protejeze şi controleze echipamente electrice.

”Unul dintre pompierii care au sosit la faţa locului a reuşit să elimine fumul”, precizează ministerul rus.

Potrivit aceleiaşi surse, ”puterea reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare a fost redusă la 500 de megawaţi, în vederea împiedicării întreruperii operaţiunilor”.

Aceasta nu este prima oară când situaţia în Centrala Nuclară Zaporijjea provoacă îngrijorări.

Militari ruşi au deschis focul asupra clădirilor administrative ale instalaţiei, atunci când au luat cu asalt şi au cucerit centrala, în martie, provocând temeri cu privire la un accident nuclear major.

Rusia a acuzat forţe ucrainene, luna trecută, de un atac cu dronă în incinta instalaţiei nucleare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.