Ucraina cere un ”acord internaţional” care să-i garanteze securitatea, care să fie semnat de către mai multe ţări garante, a anunţat marţi, negociatorul-şef ucrainean, după mai multe ore de negocieri ruso-ucrainene la Istanbul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Insistăm să fie un acord internaţional, care să fie semnat de către toţi garanţii securităţii”, a sublniat David Arahamia.

”Vrem un mecanism internaţional de garanţii de securitate, prin care ţările garante să acţioneze la fel ca în Capitolul 5 al NATO şi chiar mai ferm”, subliniază el.

Artcolul 5 al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord prevede că un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac împotriva tuturor.

David Arahamia a citat între ţările pe care Ucraina vrea să le aibă ca garante Statele Unite, China, Franţa, Regarul Unit - state membre permamente ale Consiliului de Securitate al ONU -, dar şi Turcia, Germania, Polonia şi Israelul.

”Ucraina va accepta un statut neutru, dacă sistemul garanţiilor de securitate funcţionează”, a subliniat el.

Pentru ca aceste garanţii să poată intra în vigoare cât mai rapid, Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia îjn 2014, şi regiunile ucranene separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în Donbas (est), urmează să fie ”excluse în mod temporar” dintr-un acord, a anunţat Arahamia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.