Lideri din întreaga lume, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis, participă vineri la funeraliile fostului preşedinte israelian Shimon Peres, una dintre figurile politice care au dominat scena mondială timp de şase decenii, relatează DPA. Sicriul fostului preşedinte israelian Shimon Peres a fost scos la ora locală şi a României 8.30 din Knesset şi este dus spre cimitirul naţional Mont Herzl.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 11.47:  Obama: Peres “a demonstrat că dreptatea şi speranţa se află în centrul ideii sioniste”

Preşedintele american Barack Obama a încheiat seria omagiilor aduse de oficiali fostului lider israelian Shimon Peres, “care a demonstrat că dreptatea şi speranţa se află în centrul ideii sioniste”.

“O viaţă liberă şi o patrie recâştigată, o viaţă în siguranţă şi o naţiune care se poate apăra singură, o viaţă plină, cu prietenie cu ţări pe care putea conta ca aliaţi, întotdeauna, o viaţă îndestulată, condusă de plăcerea simplă a familiei şi de vise mari. Aceasta a fost viaţa lui Shimon Peres. Acesta este Israelul. Aceasta este povestea poporului evreu în ultimul secol, făcută posibilă de o generaţie de fondatori din care face parte Shimon”, a declarat Obama.

 

“Credinţa şi viziunea morală pot triumfa în faţa oricăror greutăţi”, a descris Obama mesajul pe care l-a transmis lumii Shimon Peres, un om care a avut “capacitatea să vadă toţi oamenii ca demni de respect”, capacitatea de a “vedea lumea nu aşa cum este, ci aşa cum ar trebui să fie”.

Peres „a văzut un miracol îndeplinindu-se” în Israel, a adăugat preşedintele american.

Obama a amintit că este al 10-lea lider american care a lucrat cu Peres, care i-a “amintit de alţi giganţi” ai lumii, precum Nelson Mandela şi regina Elizabeth a II-a.

UPDATE 11.19: Amos Oz: "Unde sunt succesorii lui Peres?"

Scriitorul israelian Amos Oz, un prieten apropiat al fostului preşedinte Shimon Peres, i-a adus un ultim omagiu fostului preşedintelui israelian, un diplomat adevărat, întrebându-se unde sunt succesorii acestuia în politică.

Oz a elogiat “inocenţa profundă” a lui Peres, “o inocenţă care nu este opusă inteligenţei”.

“Datorită viselor sale măreţe, oamenii l-au numit un visător”, a adăugat scriitorul, care l-a comparat cu Iosif din Biblie. Asemenea lui Iosif, “şi-a văzut majoritatea viselor devenind realitate”.

Potrivit lui Amos Oz, inocenţa lui Peres l-a făcut uneori să se împiedicE în politică, dar fostul preşedinte a fost un diplomat veritabil.

“Sunt unii care spun că pacea nu este posibilă. Dar pacea este esenţială şi inevitabilă”, pentru că nici israelienii, nici palestinienii nu vor pleca, a subliniat el, pledând pentru o împărţire a teritoriul astfel încât ambele popoare să poată trăi în pace.

„Unde sunt liderii curajoşi?”, a întrebat Amos. “Unde sunt succesorii lui Peres?”, a adăugat el.

Discursul lui Amos Oz a fost urmat de cel al copiilor lui Peres.

 

UPDATE 10:49: Shimon Peres a fost "cel mai mare visător al Israelului", spune Bill Clinton

Fostul preşedinte american Bill Clinton i-a adus un omagiu emoţionant liderul israelian Shimon Peres, la ceremonia funerară ce are loc vineri la Ierusalim.

“Sunt onorat să fi împărtăşit 25 de ani cu Peres”, a spus Clinton, care l-a descris pe fostul lider de la Tel Aviv drept un prieten, un “campion înţelept al umanităţii noastre comune”, care nu şi-a pierdut niciodată speranţa.

“A fost cel mai mare visător al Israelului”, a adăugat Clinton. “Viitorul pe care şi l-a închipuit este trăit deja” în Israel, a subliniat fostul lider american.

 

“Întotdeauna am fost uimit de capacitatea sa inepuizabilă se a priivin dincolo de cele mai zdrobitoare înfrângeri, pentru a profita de oportunităţi”, a subliniat fostul lider de la Casa Albă.

Bill Clinton, care a condus administraţia SUA în timpul eforturilor de pace din Orientul Mijlociu din anii ’90, a fost unul dintre primii lideri occidentali care au ajuns la Ierusalim şi s-au recules lângă sicriul lui Peres.

Elogiul adus de Clinton a fost urmat de intonarea unui imn religios foarte drag lui Peres, pe care bunicul acestuia i-l cânta în copilărie. 

UPDATE 10:30: Shimon Peres a fost "un om extraordinar al lumii", iar "lumea îl plânge", spune Netanyahu la funeralii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Shimon Peres un “om extraordinar al lumii” şi le-a mulţumit liderilor prezenţi la funeraliile fostului preşedinte.

“A fost un om extraordinar al Israelului. A fost un om extraordinar al lumii. Israelul îl plânge. Lumea îl plânge”, a spus Netanyahu.

 “Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit astăzi. Faptul că atât de mulţi lideri din toată lumea au venit să îşi ia adio de la Shimon este o dovadă a optimismului său, a eforturilor sale pentru pace şi a iubirii sale faţă de Israel, faţă de poporul Israelului. Apreciez profund onoarea de care ai dat dovadă, Shimon”, a adăugat şeful Guvernului.

Netanyahu a afirmat că, deşi el şi Peres s-au aflat în tabere politice rivale, au fost prieteni şi a evocat speranţa pentru pace care există în continuare datorită fostului preşedinte. 

 

UPDATE 10:08: Preşedintele israelian Reuven Rivlin, primul oficial care i-a adus un omagiu lui Peres, la ceremonia funerară

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a fost primul dintre oficiali care îi aduc vineri un omagiu lui Shimon Peres, pe care l-a numit un militant pentru pace “care a mutat munţii din loc” şi a cărui moarte marchează “finalul unei ere”, relatează Haaretz.

“I-ai învăţat pe mulţi din întreaga lume să iubească statul Israel”, a spus Rivlin lângă sicriu.

Preşedintele şi-a cerut scuze pentru criticile vehemente ale politicienilor de dreapta israelieni la adresa realizărilor diplomatice ale lui Peres.

Ceremonia a început cu un discurs al maestrului de ceremonii, care i-a adus un omagiu fostului lider şi a trecut în revistă realizările sale politice.

Sicriul a ajuns la cimitirul Mont Herzl în jurul orei locale şi a României 9.35, purtat de garda de onoare a Knessetului şi depus pe catafalc.

Toţi participanţii la ceremonie s-au ridicat în picioare şi au ţinut un moment de reculegere, în timp ce un rabin militar a intonat imnuri religioase.

 

UPDATE 09:44: Sicriul fostului lider israelian Shimon Peres a ajuns la cimitirul Mont Herzl

Sicriul fostului lider israelian Shimon Peres a ajuns la cimitirul Mont Herzl, din Ierusalim, în jurul orei locale şi a României 9.35, purtat de garda de onoare a Knessetului şi depus pe catafalc.

Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, urmează să înceapă ceremonia cu un discurs.

Toţi participanţii la ceremonie s-au ridicat în picioare şi au ţinut un moment de reculegere, în timp ce un rabin militar a intonat imnuri religioase.

Klaus Iohannis la funeraliile lui Shimon Peres (FOTO: presidency.ro)
Klaus Iohannis la funeraliile lui Shimon Peres (FOTO: presidency.ro)

Printre liderii care iau parte la ceremonie se numără preşedintele Barack Obama, preşedintele Francois Hollande, prinţul Charles,  secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, dar şi fostul lider american Bill Clinton şi foştii premieri britanici David Cameron şi Tony Blair.

Însă prezenţa liderului palestinian Mahmoud Abbas este, poate, cea mai încărcată de simbolism, în condiţiile în care Peres a spus, până la sfârşitul vieţii sale, că Abbas este un partener viabil de discuţii pentru pace.

Majoritatea liderilor arabi au decis să nu ia parte la funeralii, în condiţiile în care imaginea lui Peres este controversată în regiune, iar relaţiile cu Israelul sunt tensionate.

În total, circa 90 de delegaţii din 70 de ţări sunt prezente la ceremonie pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului lider la Tel Aviv.

Potrivit familiei, circa 3.000 de persoane iau parte la funeralii.

 

 

UPDATE 08:34: Sicriul fostului preşedinte israelian Shimon Peres a fost scos din Knesset şi este dus spre cimitir

Sicriul fostului preşedinte israelian Shimon Peres a fost scos la ora locală şi a României 8.30 din Knesset şi este dus spre cimitirul naţional Mont Herzl

Sicriul, acoperit cu drapelul israelian, a fost scos din sediul legislativului pe umerii militarilor, fiind urmat de membrii familiei.

Procesiunea până la cimitir va dura circa 20 de minute.

Trupul neînsufleţit al lui Peres va fi ridicat din clădirea Knessetului, unde a fost depus pentru ca mii de oameni să îi aducă un ultim omagiu, şi va fi dus la Mont Herzl, cimitirul naţional din oraş, la ora locală şi a României 8.30. Ceremonia va începe o oră mai târziu.

Circa 3.000 de persoane sunt aşteptate la funeralii, au anunţat membrii familiei.

Printre liderii internaţionali aşteptaţi la funeralii se află preşedintele american Barack Obama, preşedintele german Joachim Gauck, dar şi liderul palestinian Mahmoud Abbas. Pe lista cu oaspeţi prezentată de Ministerul israelian de Externe se află circa 20 de preşedinţi şi 15 şefi ai diplomaţiei.

Sicriul lui Peres a fost depus la Knesset joi. Premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin au fost primii care i-au adus un omagiu fostului lider şi au depus coroane de flori la catafalc.

Zeci de mii de oameni au stat la coadă pentru a-şi lua adio de la fostul şef al statului.

Preşedintele american Bill Clinton, care a condus administraţia SUA în timpul eforturilor de pace din Orientul Mijlociu din anii ’90, a fost unul dintre primii lideri occidentali care au ajuns la Ierusalim şi s-au recules lângă sicriul lui Peres.

Prezenţa la Ierusalim a atât de multor lideri reprezintă o provocare considerabilă pentru serviciile de securitate. "Avem de-a face cu o operaţiune de o amploare fără precedent", a declarat şeful poliţiei Roni Alsheikh.

Astfel, într-o ţară care se confruntă în mod constant cu provocări în domeniul securităţii, 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, în aceste două zile de doliu.

Circulaţia pe autostrada care asigură o legătură între Ierusalim şi Tel Aviv va fi întreruptă, intermitent, pentru trecerea şefilor de stat şi de guverne.

În Israel nu a mai avut loc un asemenea eveniment, cel puţin de la funeraliile din 1995 ale lui Yitzhak Rabin, fostul rival al acestuia şi premier, asasinat, care a fost recompensat odată cu Shimon Peres şi liderul palestinian Yasser Arafat cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1994.

Peres a murit miercuri dimineaţa, în somn, la vârsta de 93 de ani, la spital, în urma unui accident vascular cerebral.

El este ultimul dintre cei trei laureaţi ai Nobelului pentru Pace din 1994, prin care le-au fost recompensate "eforturile în favoarea păcii în Orientul Mijlociu", concretizate cu un an mai înainte prin Acordurile de la Oslo, ce au pus baza autonomiei palestiniene şi au oferit o speranţă de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

El este, în ochii israelienilor, ultimul reprezentant al generaţiei părinţilor fondatori ai Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.