Un incendiu devastator a izbucnit la catedrala Notre Dame din Paris, o turlă a catedralei prăbuşindu-se. Comandantul Brigăzii de pompieri din Paris a anunţat, luni noapte, că cele două turnuri şi structura de rezistenţă au fost “salvate şi prezervate“. Conform investigaţiilor preliminare, procurorii consideră că incendiul a izbucnit accidental. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a amânat discursul pe care plănuia să îl ţină luni seara în faţa naţiunii şi s-a deplasat la locul dezastrului. UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”. Preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept "sfâşietoare" informaţiile despre incendiul de la Catedrala Notre Dame, spunând că România este alături de Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Notre-Dame de Paris, o catedrală a artei şi a peste 850 de ani de istorie
CITEȘTE ȘI Iohannis, despre incendiul de la Catedrala Notre Dame: România este alături de Franţa

UPDATE: Structura de rezistenţă a catedralei Notre Dame a fost “salvată şi conservată”, anunţă pompierii. Incendiul ar fi izbucnit accidental

Un oficial important al pompierilor din Paris a declarat, luni seară, pentru AFP, că structura de rezistenţă a catedralei Notre Dame a fost “salvată şi conservată” în urma incendiului devastator.

“Putem considera că cele două turnuri ale clopotniţei nordice de la Notre Dame au fost salvate. Structura a fost salvată în totalitate. Pompierii vor continua să lucreze toată noaptea pentru salvarea operelor de artă”, a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii de pompieri din Paris pentru BFMTV.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nuñez, a precizat că incendiul a scăzut în intensitate.

“Focul a scăzut în intensitate. Trebuie să rămânem prudenţi“, a scris Laurent Nuñez pe Twitter.

Procurorii din Paris consideră că incendiul de la catedrala Notre Dame a izbucnit accidental, conform investigaţiilor preliminare, scrie The Guardian.

UPDATE: Incendiul de la Catedrala Notre Dame: Pompierii încearcă să prevină prăbuşirea turnului nordic al catedralei şi să salveze lucrările de artă /În Bisericile din Franţa bat clopotele în semn de solidaritate

Pomperii care încearcă să aducă sub control incediul de la catedrala Notre Dame din Paris au informat că eforturile lor sunt îndreptate spre a preveni căderea celui de-al doilea turn şi salvarea lucrărilor de artă, scrie The Guardian.

“Nu suntem siguri că putem opri extinderea focului” până la al doilea turn“, a declarat Jean-Claude Gallet, pompier aflat la faţa locului.

“Dacă se va prăbuşi, vă puteţi imagina cât de importante vor fi pagubele”, a adăugat el.

Flăcările au ajuns deja la unul dintre turnuri şi au provocat prăbuşirea turlei de 96 de metri.

În bisericile din Franţa bat clopotel eîn semn de solidaritate cu Notre Dame, în urma apelului arhiepiscopului de la Paris, Michel Aupetit, cel care a scris pe Twitter: “Să ne rugăm. Puteţi bate clopotele pentru a invita oamenii să se roage”.

Biserica Catolică din Ţara Sfântă a comunicat că se roagă ca incendiul să nu fi fost “intenţionat” şi şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa.

“Ne rugăm să nu fie răniţi, ca focul să nu fie intenţionat şi să fie cât mai puţine pagube. Ne exprimăm solidaritatea cu Biserica din Franţa”, se arată într-un comunicat de la Ierusalim.

Vaticanul şi-a exprimat, de asemenea, solidaritatea.

“Suntem alături de catolicii francezi şi de locuitorii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri şi pentru toţi cei care fac tot ce pot pentru a gestiona această situaţie dramatică”, se arată într-un comunicat al Vaticanului.

UPDATE: Autorităţile franceze spun că nu este sigur că Notre Dame mai poate fi salvată

Ministrul adjunct de Interne al Franţei a declarat că salvarea Catedralei Notre Dame din Paris nu este certă, scrie The Guardian.

Un anunţ similar a fost făcut de pompierii francezi care susţin că nu sunt siguri dacă acest foc mai poate fi oprit.

O imagine filmată cu drona poliţiei, publicată pe Twitter, arată proporţiile dezastrului. Potrivit poliţiei, trei sferturi din suprafaţa catedralei este afectată de incendiu.

 

 

Un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris a declarat că următoarea oră şi jumătate este „crucială” pentru a şti dacă focul poate fi adus sub control.

UPDATE: Incendiul de la Catedrala Notre Dame: Macron a ajuns la faţa locului şi discută cu poliţia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ajuns la catedrala Notre Dame din Paris unde a izbucnit un incendiu devastatator şi discută cu oficialii poliţiei, scrie The Guardian.

Există informaţii conform cărora focul a ajuns la unul dintre turnurile catedralei şi serviciile de urgenţă încearcă să salveze lucrările de artă şi alte obiecte valoroase din interior.

Vicepremierul Parisului, Emmanuel Gregoire, a declarat că Notre Dame a suferit „pagube colosale”.

Premierul britanic Theresa May a afirmat pe Twitter: „Gândurile mele sunt alături de Franţa în această seară şi alături serviciile de urgenţă care se luptă cu incendiul teribil de la catedrala Notre Dame”.

UPDATE: Procurorii au deschis o anchetă pentru a afla cauza incendiului de la Catedrala Notre Dame / UNESCO anunţă că este pregătită să “salveze şi restaureze” catedrala

Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la catedrala Notre Dame, informează Associated Press. De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”.

Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, a declarat că agenţia monitorizează eforturile de a stinge incendiul.

Notre-Dame face parte din patrimoniul UNESCO din 1991, a adăugat Azoulay.

Mai mulţi parizieni şi turişti – unii dintre ei plângând, alţii spunând rugăciuni – urmăreau îngroziţi în centrul Parisului cum flăcările cuprind monumentul istoric.

“Parisul este desfigurat. Oraşul nu va mai fi niciodată ca înainte. Este o tragedie. Dacă vă rugaţi, acum este timpul să o faceţi”, a declarat Philippe, un locuitor al Parisului aflat la faţa locului.

Poliţia încerca să ţină oamenii departe de zonă însă mai mulţi cetăţeni încearcă să se apropie.

“Este terminată, nu o vom mai vedea niciodată. Acum trebuie să ştim ce s-a întâmplat, cu tot ce s-a întâmplat în lume, de ce Notre Dame? Poate este un mesaj de sus”, a declarat Jerome Fautrey, un bărbat de 37 de ani aflat la faţa locului.

UPDATE: Preşedintele Donald Trump: Oribil să văd incendiul de la Notre Dame din Paris

Donald Trump a precizat, luni, că trebuie acţionat rapid pentru stingerea incendiului. “Oribil să văd incendiul de la Notre Dame din Paris. Poate elicoptere ale pompierilor ar putea fi folosite pentru a stinge incendiul. Trebuie acţionat rapid”, este mesajul lui Trump.

UPDATE: O turlă a catedralei s-a prăbuşit. Autorităţile au anunţat că nu există victime

Incendiul izbucnit luni seară la catedrala Notre Dame din Paris a provocat prăbuşirea unei turle iar autorităţile au anunţat că nu există victime, scrie Associated Press.

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a amânat discursul pe care plănuia să îl ţină luni seara în faţa naţiunii din cauza incendiului.

"Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei naţiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toţi catolicii şi către toţi francezii. Ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în seara asta să văd că această parte din noi arde", a declarat Emmanuel MAcron.

Primarul Anne Hidalgo a declarat că pompierii încearcă să controleze „un incendiu teribil” la Notre Dame şi a făcut apel la locuitorii capitalei să evite zona catedralei.

Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare.

Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani.

Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.