Guvernatorul republican al Floridei Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, şi-a depus miercuri candidatura în vederea alegerilor prezidenţiale americane din 20204, dând lovitura de începere a unei bătălii cu Donald Trump, care se anunţă extrem de dură, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ron DeSantis şi-a depus în mod oficial candidatura la Comisia Electorală federală, cu câteva ore înainte să-şi anunţe în mod oficial candidtura, împreună cu patronul Twitter, Elon Musk, pe site-ul audio al platformei, Twitter Spaces.

LANSARE ATIPICĂ

Candidatura lui Ron DeSantis este extrem de aşteptată de către republicani, care caută o alternativă la fostul preşedinte american, în vârstă de 76 de ani, pe ale cărui idei le împărtăşeşte, dar nu şi excesele.

Această discuţie cu patronul Twitter, moderată de către omul de afaceri republican David Sacks, în vederea lansăriii unei campanii este însă atipică.

”Este pentru prima oară când vom trăi aşa ceva pe o reţea de socializare”, şi-a exprimat satisfacţia Elon Musk, care a promis ”întrebări şi răspunsuri în timp real şi nu pregătite dinainte”.

Această discuţie nu este nevoie, cu toate acestea, să fie considerată drept o susţinere, a pledat miliaradrul, care are o poziţie politică ambigură.

Guvernatorul Floridei este perceput drept principalul rival al lui Donald Trump la învestitura republicană.

Învingătorul acestor alegeri primare republicane în va înfrunta în noiembrie 2024 pe candidatul ales de către Partidul Democrat - foarte probabil Joe Biden.

IZBUCNIRI ULTRACONSERVATOARE

Ron DeSantis, un fost ofiţer din marină (US Navy), şi-a câştigat popularitatea multiplicându-şi izbucnirile ultraconservatoare în domeniul educaţiei sau imigraţiei.

În numele unei bătălii împotriva unei presuse ”neprihăniri de sine”, el a transformat statul într-un laborator al ideilor conservatoare.

Însă calea până la Casa Albă îi este înţesată de obstacole.

Guvernatorul - în care mulţi conservatori şi-au pus speranţa în alegerile prezidenţiale, în urma realegerii sale triumfale în Florida, în noiembrie 2022 - înregistrează o întârziere importantă faţă de Donald Trump - care şi-a depus în mod oficial candidatura în noiembrie 2022 -, arată numeroase anchete de opinie.

Aceste sondaje este necesar să fie luate cu grijă, atât timp cât scrutinul este încă departe, dar pe care Donald Trump le împarte bucuros pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Principalul handicap al conservatorului, tatăl al trei copii, este o lipsă de charismă, arătată cu degetul de către toate părţile.

Iar Donald Trump nu ezită să-l atace în această privinţă.

”Să-şi anunţe candidatura pe Twitter este perfect pentru DeSantis. Aşa el nu are nevoie să interacţioneze cu cineva”, l-a iroizat, la AFP, unul dintre consilierii fostului preşedinte.

OSTILITĂŢILE AU ÎNCEPUT

Invectivele între cei doi republicani au început cu mult înainte ca guvernatorul Floridei să se lanseze, prin declaraţii acide şi prin mitinguri suprapuse.

”DeSantis are o nevoie disperată să i se grefeze o personbalitate”, l-a ironizat miercuri Donald Trump.

Încolţit de anchete judiciare, fostul preşedinte s-a aruncat cu capul înainte în cea de a treia cursă la Casa Albă, mobilizându-şi baza, care i-a rămas în mare parte locală.

În înfruntarea sa cu Donald Trump, Ron DeSantis ar putea să se sprijine pe o impozantă comoară de război, în valoare de 110 milioane de dolari.

El intenţionează să recurgă la aceste fonduri, cu scopul de a încerca să-l prindă din urmă, prin inundarea Americii cu spoturi publicitare.

Într-un videcolip recent al Comitetului său de Acţiune Politică (PAC), un bărbat pozează cu un autocolant cu mesajul ”DeSantis preşedinte”, pentru a acoperi un autocolant cu mesajul ”Trump 2016” pe o maşină.

Aceasta este o condensare a mesajului pe care guvernatorul vrea să-l transmită alegătorilor, şi anume că, odată ales la conducerea Floridei, în 2018, cu susţinerea lui Donald Trump, Ron DeSantis pretinde să încarneze noua gardă.

Ceilalţi candidaţi republoicani declaraţi - Nikki Haley, Tim Scott şi Asa Hutchinson - depăşesc rareori 5% în intenţiile de vot.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.