Drone navale ucrainene au avariat o navă de patrulare aparţinând Flotei ruse la Marea Neagră, în largul Crimeei, anunţă marţi spionajul militar ucrainean (GUR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kievul a anunţat totodată că a incendiat un depozit de petrol în regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina.

În ultimele săptămâmâni, mai multe atacuri amănătoare, vizând instalaţii petroliere, s-au succedat în Rusia.

La Marea Neagră, Marina ucraineană anunţă că o ”unitate specială” a ”distrus cea mai modernă dintre navele ruse de patrulare, Serghei Kotov”, în noaptea de luni spre marţi, care a fost ”atinsă de drone maritime Magura V5”.

Atacul a avut loc ”în apele teritoriale ucrainene, în apropiere de Strâmtoarea Kerci”, anunţă Marina ucraineană, precizând că nava de patrulare a fost deja ”avariată grav” în septembrie, într-un precedent atac al forţelor ucrainene.

Atacul a fost desfăşurat de către serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR), în cooperare cu Marina ucraineană, anunţă aceasta din urmă.

GUR a publicat marţi o înregistrare video în alb şi negru a presupusului atac nocturn. În imagini apare o dronă navală care se apropie de Serghei Kotov - cu o lungime de 94 de metri -, iar apoi o explozie cu o flacără mare, fum şi fragmente aruncate în aer deasupra navei.

”În ceea ce priveşte echipajul, situaţia este pe cale de a fi clarificată. Există morţi şi răniţi. Însă probabil că o parte a echipajului a reuşit să se evacueze”, anunţat un purtător de cuvânt al GUR

Traficul feroviar a fost suspendat pe podul care leagă Crimeea anexată în 2014 şi regiunea rusă Krasnodar peste Strâmtoatea Kerci, a anunţat pe Telegram un reprezentant al ocupaţiei în peninsulă.

Circulaţia rutieră a fost întreruptă, la rândul ei, timp de mai multe ore.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat imediat în mod oficial acest atac, însă bloggeri militari ruşi, apropiaţi forţelor armate, au confirmat atacul, unii subliniind incapacitatea Marinei ruse de a se apăra.

”SIMBOLUL OCUPAŢIEI”

În doi ani de război, forţele Kievului au reuşit să facă puternica Flotă rusă la Marea Neagră să bată în retragere, cu ajutorul unor rachete şi drone maritime, pemiţând redeschiderea unui culoar maritim în vederea exportului cerealelor ucrainene, care sfidează bombardamente.

Potrivit armatei ucrainene, la începutul lui februarie aproximativ o treime dintre navele militare ruseşti au fost ”scoase din starea de a dăuna” în această zonă.

”Flota rusă a Mării Negre este un simbol al ocupaţiei. Ea nu se poate afla în Crimeea ucraineană”, a comentat marţi pe Telegram şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak după anunţarea distrugerii navei ruse de patrulare.

Crimeea, o peninsulă anexată de Moscova în 2014, este vizată cu regularitate, deoarece este importantă în logistica armatei ruse în operaţiunile acesteia pe front.

ATAC CU DRONĂ LA UN DEPOZIT DE PETROL DIN BELGOROD, INCENDIAT

Kievul a revendicat tot marţi un atac cu dronă al unui depozit de petrol în regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina.

Potrivit unei surse militare ucrainene contactată de AFP, un atac organizat de GUR a atins această instalaţie situată în satul Dolgoie, în districtul Gubkin, la aproximativ 90 de kilometri nord de capitala regională Belgorod.

În altă regiune rusă, Kursk, ”Gara Gluşkovo a fost vizată în atacuri dinspre Ucraina”, a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, care a precizat că atacul ”nu s-a soldat cu răniţi”.

Aceste atacuri au provocat un incendiu, controlat rapid, şi au avariat linii de înaltă tensiune, privând de electricitate Gara Gluşkovo şi satul Kulbaki, situat în apropiere, potrivit aceleiaşi surse.

Forţele Aeriene ucrainene au anunţat, la rândul lor, că au interceptat 18 dintre 22 de drone excplozive de tip Shaed lansate împotriva regiunii Odesa (sud) de către Rusia, într-un nou atac nocturn care nu s-a soldat cu victime şi nici cu distrugeri.

Sâmbătă, un atac la Odesa s-a soldat cu 12 morţi, într-un bloc.

Pe teren, armata ucraineană este afectată de o lipsă de armament şi muniţie în respingerea unor atacuri ruseşti, mai ales la vest de oraşul Avdiivka (est), cucerit de trupele Moscovei la jumătatea lui februarie, după patru luni de confruntări sângeroase.

În privinţa ajutării Ucrainei, preşedintele francez Emmanuel Macron efectuează o vizită la Praga, pentru a susţine o iniţiativă cehă în vederea achiziţionării de muniţie neeuropeană destinată Kievului.

El i-a îndemnat pe aliaţii Ucrainei ”să nu fie laşi” împotriva Rusiei, ”devenită de neoprit”, părând să-şi asume declaraţiile controversate privind o posibilă trimitere a unor trupe din Occident în această ţară devastată de război.

La Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a prompus marţi finanţarea unei părţi a unor achziţii de armament decise în comun de către Cei 27, în vederea unei consolidări a capacităţilor apărării Europei de ameninţarea rusă.

În Germania, ministrul Apărării Boris Pistorius a atribuit o ”greşeală individuală” gravă recentelor divulgări ale Bundeswehr (armata germană) cu privire la livrări de armament destinate Kievului.

Unul dintre ofiţeri a participat la reuniunea respectivă printr-o ”conexiune neautorizată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.