Guvernul german a decis să reducă temporar TVA la gaze naturale - de la 19% la 7% -, pentru a ajuta consumatorii să înfrunte scumpiri declanşate de Războiul rus în Ucraina, anunţă joi cancelartul Olaf Scholz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reducere a TVA urmează să rămână în vigoare până la sfârşitul lui martie 2024, anunţă Scholz

”Ne aşteptăm ca întreprinderile să aplice 100% clienţilor această scădere”, subliniază cancelarul german.

Creşterea preţurilor ”este o povară importantă pentru multe persoane”, recunoaşte şeful Guvernului în această scurtă declaraţie de presă.

În timp ce preţurile cresc rapid, facturile la energie urmează să crească în mod sensibil - începând de la 1 octombrie -, când distribuitorii de gaze naturale vor putea, printr-o nouă lege, să acopere scumpirile de la clienţi.

Întreprinderile vor putea să ceară 2,4 eurocenţi în plus pe kilowatt-oră de gaze naturale de la particulari şi întreprinderi.

Cu TVA, suma respectivă înseamnă 600 de euro în plus pe an într-o gospodărie medie cu doi copii şi un consum de 20.000 KWh.

Guvernul de coaliţie a încercat să scutească în întregime de la plata TVA - o măsură refuzată de către Comisia Europeană (CE).

Berlinul a decis, astfel, să scadă taxa pe valoarea adaăugată la întreg consumul, ceea ce ”descarcă consumatorii mai mult” decât prelevarea a 2,4 eurocenţi, dă asigurări Olaf Schlz.

Cancelarul şi-a reiterat promisiunea unui nou pachet de ajutoare ”menit să scadă presiunea care apasă asupra particularilor şi întreprinderilor”.

Detaliile acestor măsuri sunt negociate, în prezent, în cadrul coaliţiei.

Germania a deblocat deja ajutoare în valoare totală de 30 de miliarde de euro, inclusiv rabaturi la pompă şi un bilet popular, în valoare de nouă euro, care permite călătorii cu transportul în comun şi cu trenuri regionale pe o perioadă de o lună. Însă această măsură încetează la sfârşitul lui august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.