Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit premier Gabriel Attal, care, la vârsta de 34 de ani, devine cel mai tânăr şef de Guvern al celei de a cincea Republici, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriel Attal, un ministru efemer al Educaţiei, de stânga şi din cadrul majorităţii prezidenţiale, urmează să încerce să insufle o nouă dinamică în al doilea mandat de cinci ani (quinquennat) al lui Emmanuel Macron.

Luni seara, Elisabeth Borne şi-a prezentat demisia sa şi a Guvernului său lui Emmanuel Macron, la cererea şefului statului, care a acceptat-o.

Elisabeth Borne s-a aflat timp de 20 de luni la Matignon.

Predarea ştafetei între Borne şi Attal urmează să aibă loc în orele următoare, la Matignon,

Gabriel Attal a fost însărcinat de către Emmanuel Macron să formeze un nou Guvern.

”Dragă Gabriel Attal, ştiu că pot conta pe energia şi angajamentul tău de a pune în aplicare proiectul reînarmării şi regenerării pe care l-am anunţat. Cu loialitate faţă de spiritul lui 2017: depăşire şi îndrăzneală. În serviciul Naţiunii şi francezilor”, a scris pe X preşedintele Emmanuel Macron, oficializând numirea ministrului Educaiţei la Matignon.

Ceremonia predării şi preluării puterii între Elisabeth Borne şi Gabriel Attal urmează să aibă loc marţi, la ora locală 14.30 (15.30, ora României), anunţă Guvernul.

Gabriel Attal dă asigurări că va rămâne ”întotdeauna” alături de lumea educaţiei, într-o reuniune prin videoconferinţă cu directorii de instituţii şcolare.

”Vreau cu adevărat să vă spun că împărtăţesc împreună cu voi această convingere că şcoala este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a schimba societatea”, a declarat Attal la finalul acestei reuniuni, în timp ce anunţul numirii sale la Matignon se răspândea în presă.

”Indiferent de evoluţiile viitoare, această convingere nu mă va părăsi niciodată (...). Mă veţi găsi mereu, întotdeauna alături de voi”, a adăugat el, fără să facă vreo aluzie la noua sa funţcie de premier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.