Fostul director de campanie al lui Donald Trump Paul Manafort a fost condamnat miercuri la 73 de luni de închisoare în legătură cu două capete de acuzare de complot, decurgând din ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rusesc în alegerile americane din 2016, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Treizeci de luni se contopesc cu pedeapsa la care Manafort a fost condamnat săptămâna trecută, în alt dosar, a prezizat judecătoarea federală Amy Berman Jackson.

Manafort a prezentat scuze şi a cerut indulgenţă în cursul şedinţei în care s-a pronunţat pedeapsa.

Judecătorul federal T. S. Ellis din Virginia l-a condamnat săptămâna trecută pe consiltantul politic republican la 47 de luni de închisoare - o pedeapsă neaşteptat de indulgentă - după ce Manafort a fost găsit vinovat de fraude fiscale şi bancare în alt dosar, iniţiat tot de Mueller. Din această pedeapsă se scad cele nouă luni de când acesta a fost încarcerat.

În urma celor sentinţe, Manafort are de ispăşit, în total, şase ani şi nouă luni de închisoare.

Spre deosebire de şedinţa în care s-a pronunţat condamnarea în urmă cu şase zile, Manafort a declarat că-şi regretă faptele. Însă judecătoarea Jackson i-a replicat că, deoarece a minţit în mod repetat şi a comis fraide în mod repetat, nu are de ce să ceară indulgenţă.

”Să spui «îmi pare rău că am fost prins» nu este o pledoarie inspirată pentru clemenţă”, i-a spus ea lui Manafort, adus în sala de judecată într-un scaun cu rotile, acuzând că suferă de gută.

Manafort, în vârstă de 69 de ani, nu a dat vreun semn de remuşcare joi, când a fost condamnat în celălalt caz.

”Îmi pare rău pentru ceea ce am făcut şi pentru toate faptele care ne-au adus aici astrăzi”, i-a spus el lui Jackson.

”Acest caz mi-a luat deja totul - proprietăţile, banii, asigurarea de viaţă, conturile fiduciare ale copiilor şi nepoţilor şi mai mult”, a adăugat el.

”Insistenţa inculpatului cu privire la faptul că niunul dintre aceste lucruri nu ar fi trebuit să i se întâmple este încă o dată incompatibilă cu o acceptare veritabilă a vinovăţiei”, i-a replicat judecătoarea.

Jackson a subliniat de la începutul şedinţei că nu se va lăsa influenţată de pedeapsa la care Manafort a fost condamnat joi de judecătorul T.S. Ellis, la Alexandria, în Virginia, unde acesta a fost găsit vinovat, în august 2018, de către un mare juriu, de fraude bancare şi fiscale şi de faptul că nu şi-a declarat conturi în bănci străine.

Această pedeapsă, de trei ani şi 11 luni, a fost criticată de experţi juridici, în contextul în care este mai mică cu 20 de ani decât cea prevăzută de directive federale.

Jackson l-ar fi putut condamna pe Manafort la zece ani de închisoare în dosarul judecat la Washington - câte cinci ani pentru fiecare capăt de acuzare de conspiraţie.

Ea a stabilit în urmă cu exact o lună, la 13 februarie, că Manafort a încălcat acordul prin care a pledat vinovat şi s-a angajat să coopereze în ancheta rusă lui Mueller, prin faptul că i-a minţit pe procurori în trei probleme această anchetă în legătură cu contactele sale cu un parteneri de afaceri, suspectat de procurori de legături cu spionajul rus.

Manafort a purat miercuri un costum închis la culoare şi o cravată, după ce joi a purtat a purtat un combinezon de deţinut pe spatele căruia scris ”deţinut Alexandria”.

În dosarul de la Washington, el a fost condamnat la încă trei ani şi jumătate de închisoare după ce a fost găsit vinovat de conspiraţie împotriva Statelor Unite printr-o serie de fapte. Într-un capăt de acuzare de conspiraţie, el a fost găsit vonovat de spălare de bani şi activităţi de lobby neînregistrate, iar în celălalt de influenţarea martorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.